Хората, които се чувстват по-млади от годините си, са склонни да живеят по-дълго

“Възрастта е повече въпрос на ума отколкото на материята. Ако нямате нищо против нея, тя няма значение.“
Тази мъдрост, често приписвана на Марк Твен, през годините се е превърнала във вдъхновение за множество интернет миймове.

Но според все по-голям брой изследвания има и нещо повече от това. Субективната възраст, или иначе казано – на колко години се чувстваме, има много реално въздействие върху здравето и дълголетието. Хората, които се чувстват по-млади от годините си, всъщност често действително са такива, поне по отношение на това колко им остава да живеят.

Въпросът за това, което контролира нашата субективна възраст и дали можем да я променим, винаги е бил труден за научен отговор. Сега обаче изследванията разкриват някои изненадващи отговори.
Добрата новина е, че много от факторите, които помагат да се определи на колко години се чувстваме, са неща, които можем да контролираме, за да добавим години към живота си и живот към годините си.
От известно време знаем, че броенето на годините, в които някой е жив, не е непременно най-точният начин за измерване на дълголетието. Биологичните „часовници за стареене“ измерват различни маркери в тялото, за да се види колко далеч сме в процеса на физическото стареене. Но също така знаем, че физическото стареене не е всичко.

Геронтолозите признават, че точно както можем да направим обобщения за начините, по които физическото стареене влияе на телата ни (60-годишният почти сигурно ще показва повече признаци на физически упадък, отколкото 30-годишният) има някои предсказуеми психологически промени, които също идват с възрастта.
В края на 90-те години Лора Карстенсен, геронтолог от университета Станфорд в Калифорния, измерва как човешката психология обикновено се променя с възрастта. Нейната работа показа, че младите хора, за които времето изглежда неограничено, са мотивирани да търсят знания за физическия и социалния свят – да изследват и да създават нови връзки.
В резултат на това те са склонни да проявяват повече ентусиазъм, по-добър външен вид и общителност от своите родители и баби и дядовци, но също така са и по-повърхностни, импулсивни и емоционално крехки.
Междувременно възрастните хора, усещайки, че им остават по-малко години за игра, се отказват от проучването и се концентрират върху намирането на смисъл, емоционална близост и споделяне на мъдростта на годините си.

Цялата статия и много други можете да прочетете в новия Брой 144
Подаряваме ви първите 8 текста от брой 144 тук>>


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: