Херменевтика на моряшкия синдром „Хвана го желязото” и програмите за благосъстоянието, психическото и физическо здраве на корабните екипажи в продължителните плавания

МОРЯШКО ПОСВЕЩЕНИЕ:

Проглас към Деня на мореплавателя:

Търговското корабоплаване от древни времена свързва континентите, държавите и хората, а моряците се явяват първите дипломати на своята страна. Професията на моряците е една от най-трудните и най-значимите за живота на човешката цивилизация – от 80 % до 90 % от всички стоки в целия свят се превозват по море и почти всичко, което използват хората в ежедневния си живот, е свързано с водния транспорт и морските труженици. Затова в морския отрасъл интензивно навлизат най-новите технологии и научни открития, които повишават културата на корабоплаването и човешките взаимоотношения на борда на съвременните кораби и в морската индустрия.

Корабните екипажи могат да прекарат до 9 месеца на море, което само по себе си е опасно място. По данни на ИМО днес в света плават около 50 000 търговски кораба, на тях се трудят повече от 1 милион моряци. Именно те отговарят за безопасността на корабоплаването, в т.ч. и екологическата безопасност. Трудно е да бъде оценена огромната роля на моряшкия труд!

Настоящата статия, която научно обяснява защо моряците ги хваща желязото, е плод на 33-годишни авторски изследвания и 11 години корабна служба на надводни, подводни и ветроходни кораби.


РЕКЛАМА:

***

Творбата се посвещава на списание „Българска наука”, което предоставя страниците си за морски изследвания. Националният конкурс „Обясни наука”, обявен от списание „Българска наука”, даде допълнителна енергия и мотивация за създаването на статията.

Привличаме вниманието върху два тревожни съвременни примера:

Първи пример: На 16 март 2018 г. на конференция в Лондон бяха докладвани резултатите от съвсем нови изследвания (Sailors’ Society’s Wellenes at Sea conference “Healthy Seafarer, Healthy Ship”). Повече от 100 делегати присъстваха на събитието в Лондон (painswessex.com, Apr 16, 2018; splash247.com, March 29th, 2018). Форумът се фокусира върху благосъстоянието на екипажа и въздействието му върху здравето и безопасността на борда.

Тревожният извод на Лондонския форум трябва да привлече вниманието на индустрията и обществеността: Повече от четвърт от моряците показват признаци на депресия – и много не биха търсили помощ.

Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.“Българска наука“.

 

Виж повече за Абонамента тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: