Търсене
Close this search box.

Гигантопитекът – най-голямата маймуна, живяла някога, изглежда е била обречена от размера си

Изчезването на гигантопитека преди около 100 000 години разкрива защо голямото не винаги е по-добро.

 

В еволюцията обикновено колкото си по-голям, толкова по-трудно ще бъдеш повален.
А Гигантопитеците (Gigantopithecus) са дяволски големи. Те са изчезнали примати от семейството на хоминидите, към което спадат и хората. Вкаменелостите им показват, че изправени са достигали височина до 3 метра и са тежали до почти половин тон.

За едно животно има много предимства да бъде огромно по размери. По този начин то е по-малко уязвимо от нападенията на хищниците и същевременно е в състояние да покрие по-голяма територия в търсене на храна. 

Гигантопитекът процъфтява в тропическите гори на сегашния южен Китай и Северен Тайланд около девет милиона години назад. Но преди около 100 000 години, в началото на последната от ледниковите епохи на плейстоцена, той изчезва от лицето на Земята, тъй като в променения климат размерът му се превръща от предимство във фатално препятствие, съчетано с явно недостатъчната адаптивност на вида.

Поради огромните си размери, гигантопитекът е зависел и от голямо количество храна. Когато по време на плейстоцена все повече и повече залесени площи се превръщали в саванни пейзажи, в някакъв момент просто вече не е имало достатъчно храна за гигантските човекоподобни. Анализите на въглеродните изотопи в емайла на изкопаемите зъби показват, че тези примати са били ограничени изключително до гъсто залесени местообитания, подобно на съвременните горили в джунглите на екваториална Африка, макар очевидно да са били твърде тежки за да се катерят по дърветата.

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новият Брой 150 на списание Българска Наука.

Подаряваме ти първите 61 стр. от брой 150 тук>>

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.