Отиди на
Форум "Наука"

Динозаврите


Recommended Posts

  • Потребител

post-5946-1256373649_thumb.jpg

В хода на дългата история на живота на Земята са изчезвали безброй биологични видове. Но може би най-популярното и със сигурност най-интригуващо от тях е изчезването на динозаврите. В продължение на милиони години тези огромни животни са безспорните господари на планетата. Разпространени са на всички континенти и нищо не може да постави под съмнение превъзходството им.

Но преди около 65 милиона години идва момент, когато царството на една от най-успешните форми на живот, съществували някога, намира своя край. Защо се стига до там - това е загадка, останала без категорично обяснение въпреки редицата теории, появявали се през годините.

Теориите са базирани на оскъдните доказателства, останали от този период. Чрез изследване на скални образувания и вкаменелости може да бъде събрана важна информация за това, което се е случило в миналото. От тези проучвания специалистите установяват, че по времето на изчезването на динозаврите на Земята протича голям катаклизъм.

Изучаването на естествената история на планетата дава възможност на учените да сложат разграничителна линия между епохата на динозаврите и последвалата епоха на бозайниците. Тази граница между двата различни периода на живот на Земята разделя старата мезозойска ера (времето на динозаврите) от следващата ценозойска ера (времето на бозайниците, в което живеем и ние като човешки същества). Геолозите наричат първата ера „К", а втората - „Т", и така масовото изчезване на динозаврите става популярно като „Изчезването К-Т". Но по това време изчезват не само динозаврите. Всъщност половината от живота на Земята спира развитието си.

Геолозите установяват, че огромните смущения, които се случват на планетата, са климатични по своя характер. Изглежда, че условията се променят драматично и Земята вече не е относително стабилната планета с умерен климат, каквато представлява през мезозойската ера. Вместо това тя се превръща в по-хладния и променлив свят, който познаваме днес, и с течение на времето настъпват няколко ледени епохи. Бързината, с която се случват промените в рамките на въпросния период, е необяснима загадка. Каква може да е причината?

Две теории се опитват да обяснят какво се е случило. Според едната промяната е настъпвала постепенно и причините се коренят в активността на самата Земя. Други са на мнение, че се е случил мощен катаклизъм, примерно че Земята е била ударена от метеор. И двете хипотези са подкрепени от значителен брой доказателства.

Привържениците на версията за постепенна климатична промяна вярват, че тя може да е причинена от мощни вулканични изригвания в продължение на дълъг период от време. Това навярно е създало „парников" ефект и драматично е променило глобалния климат. Достоверност на тази теория придава фактът, че геолозите са сигурни, че действително е имало период на увеличена вулканична активност към края на кредата.

Но както има убедителни доказателства за идеята за вулканична активност, така съществува и много приемлив аргумент в полза на схващането за метеоритен удар. Наистина дори е възможно да са се случили и двете неща. Изследователите намират прах от иридий между онези слоеве на скалите, които съответстват на времето отпреди около 65 милиона години. Това необичайно вещество се намира в значителни количества и сочи, че може да е дошло от две места - или произхожда от космоса, като прахът е попаднал в атмосферата в резултат на метеоритен удар, или източникът му е разтопената мантия на Земята, която е относително богата на иридий.

Освен че обръщат внимание на структурата на Земята, учените изучават и външния й вид в опит да разберат какво се е случило. Но един от големите проблеми, пред който се изправят, е, че днес планетата изглежда напълно различно в сравнение с времето отпреди 65 милиона години. Това прави извънредно труден опита да се намерят някакви доказателства за вулканични изригвания или метеоритен кратер. Но през 1980 г. е направено откритие, за което се смята, че осигурява доказателството, което учените търсят.

Изглежда, че голяма част от Мексиканския залив всъщност е огромен кратер. Известен като кратера Чиксулуб, той формира очертанието на част от полуостров Юкатан. Скалистите образувания в района съдържат големи количества „ударен" кварц, който се формира от изключително силни вибрации като при удар. Изчислено е, че за да се образува такъв кратер, метеорът трябва да е бил с диаметър поне 100 км. Сблъсък с подобни мащаби е достатъчно голям, за да има наистина глобален ефект.

Ако Земята е била ударена от метеорит, това е предизвикало огромни вулканични изригвания с големи количества пепел и освобождаване на вредни газове. Последвал е киселинен дъжд, който е отровил водните запаси и е унищожил растителния свят. Количеството частици в атмосферата е станало причина за охлаждане на Земята, тъй като преминаването на слънчева светлина през атмосферата е било затруднено. Това са предпоставки за настъпването на ядрена зима.

Като се има предвид, че динозаврите са смятани за студенокръвни животни, ефектът от глобалното охлаждане трябва да е бил катастрофален. Много животни са се вцепенили, тъй като метаболизмът им е бил забавен поради изключителния студ. Хранителните запаси също са намалели, защото загиването на растителния живот в единия край на хранителната верига е повлияло на хищниците в другия й край. Повечето сигурно вероятно са умрели от глад.

С течение на времето климатът е започнал бавно да се възстановява. След първоначалното охлаждане увеличеният брой парникови газове са довели да постепенното му затопляне и накрая е станало дори по-топло от преди. Повечето живи същества могат да живеят само в определени температурни граници и тези, които са успели да преживеят захлаждането, навярно след това са умрели от последвалото затопляне.

Подобни крайности вероятно са оказали по-незабележим ефект върху дребните бозайници, тъй като при тях топлата кръв е добра защита срещу резките промени. И затова някои хора наблюдават именно тях, за да обяснят смъртта на динозаврите.

Според една теория оцеляването на бозайниците се дължи не само на това, че те се развиват по-добре от динозаврите и се адаптират по-лесно, за да оцелеят в променящата се околна среда. В края на краищата изглежда, че малко преди да изчезнат завинаги, динозаврите са достигнали нов връх в еволюционното си развитие. Например големи хищници като тиранозавър рекс постигат напредък в развитието си съвсем малко преди гибелта си. Според едно предположение бозайниците са изяли всичките яйца на динозаврите и така са намалили техния брой. Но при всички случаи доказването на тази хипотеза е извънредно трудно.

Съсредоточаването върху яйцата е интересно от друга гледна точка. Преди излюпването си много от днешните влечуги са много чувствителни на температурни промени и колебанията в това отношение влияят на пола. Продължителна промяна в климата може да е довела до значителен дисбаланс между мъжките и женските индивиди и това да е оказало катастрофален ефект върху размножителната способност и степента на оцеляване.

Въпреки че динозаврите са най-известният биологичен вид, изчезнал така внезапно, те със сигурност не са единствените. До днес науката е регистрирала пет масови изчезвания, като динозаврите несъмнено държат първенство. Така например в края на пермския период (преди 290—248 милиона години) повече от 90% от живота на планетата е заличен. Защо?

Някои учени предполагат, че в изчезванията има елемент на периодичност и че освен теорията за удар с астероид може да съществува и друга космическа причина. Може би в космоса има комета или облак частици, които влизат в контакт със Земята приблизително на всеки 25 милиона години. Към днешна дата тази теория предстои да бъде доказана и като цяло тя има по-малко поддръжници от останалите разгледани теории.

Науката, която се занимава с определянето на причините за масовото изчезване, има голямо значение за нас днес. Човешките същества може би са станали най-могъщата сила, която може да въздейства на света и до определена степен ние можем да оформяме и контролираме заобикалящата ни среда. Но чувството за мощ може да бъде измамно и трябва да сме подготвени да очакваме неочакваното.

Динозаврите също са били доминиращият биологичен вид и все пак господството им е доведено до внезапен край. Не можем да сме сигурни дали това се дължи на едно-единствено събитие като среща с метеор, или е резултат на по-бавен процес на вулканична и тектонична активност. Възможно е да е комбинация от два фактора или да е причинено от съвсем друго нещо, например епидемия.

Един неочакван катаклизъм като удар от метеор може евентуално да унищожи планетата ни и въпреки нашата предполагаема сила ние сме не по-малко уязвими от динозаврите. Този страх намира израз в редица филми, където се показва как въпреки всички научни постижения планетата е сполетяна от апокалиптични катастрофи. Едва днес се заговаря, че подобна драматична глобална промяна на климата може в действителност да е причинена от самото човечество.

Може би като човешки същества трябва да се замислим върху съдбата на динозаврите и да имаме едно наум. Мнозина вярват, че бързото развитие на технологиите през последния век води до драстични промени в климата. Фактът, че динозаврите най-вероятно са унищожени от нещо подобно, би трябвало да ни накара да се замислим.

Смята се, че промените в днешния климат водят до изчезването на редица биологични видове и това лесно може да бъде сравнено с всяко едно от големите масови изчезвания в миналото. Тази обезпокоителна информация кара много учени да вярват, че не е изключено да се озовем на прага на друго подобно изчезване.

Това може само да ни даде по-силен импулс да разберем причината за изчезването на динозаврите. Чрез разбулването на тази мистерия може би ще разполагаме с по-добри изгледи да предотвратим нашето собствено изчезване.

post-5946-1256373654_thumb.jpg

post-5946-1256373660_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Едва ли става въпрос за постепенни климатични промени, ако беше така динозаврите щяха да имат възможност постепенно да се адаптират към тях и да еволюират според новите особености на средата. Само че не става така - преди 65 млн. години очевидно има рязък, катастрофален и всеобхватен катаклизъм, най-вероятно комета или метеорит. А и все пак измира мегафауната (предимно едрите динозаври), а плъхоподобните бозайници и птиците оцеляват, при постепенни климатични промени това би повлияло и на тях. Същото смятам и за катаклизмът сложил край на ерата преди динозаврите и дал живот на тях, той дори още повече променя облика на планетата, допреди това са властвали предимно земноводни, скорпиони и др. безгръбначни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Свръхспециализираните видове се адаптират много по-трудно към променящите се условия на околната среда, пък били те и плавни. А динозаврите след 160 млн. год. еволюция стигат до точно това изчерпване на приспособимостта си.

И обратно - примитивните видове, които са непретенциозни към средата си на местообитание имат много по-голям шанс да оцелеят при един катаклизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители

Някои от най-често задаваните въпроси по отношение на динозаврите:

Кога динозаврите за първи път се появяват на Земята?

Най-старите фосилни останки от динозаври са намерени в Аржентина и Бразилия, и са на около 230 млн. години. Най-примитивният от тях, Eoraptor, представлява дребен месояден динозавър. Тъй като скелетът му показва някои специализации, възможно е да бъдат открити и по-стари представители.

Съществували ли са съвместно хора и динозаври?

Не! Хората се появяват приблизително 65 млн. години след измирането на динозаврите. Въпреки че някои дребни бозайници вече са съществували по това време. Повечето палеонтолози са на мнение, че птиците са директни потомци на една група месоядни динозаври и всъщност представляват съвременните динозаври. Е, така погледнато въпросът може да получи и положителен отговор :)

Къде са живели динозаврите?

Динозаврите са били разпространени по всички континенти. В началото на "Ерата на динозаврите" (Триас, преди 230 млн. години) те са били събрани в една обща суша - суперконтинента Пангея. През следващите 165 млн. години тези континенти бавно се разделят. Отделните части заемат приблизително съвременото си разположение, движени от процес, наречен тектоника на плочите. Вулканите, земетресенията, образуването на планините и океанското дъно са все следствие от този процес, който и днес продължава да променя планетата ни.

Всички динозаври ли са съществували по едно и също време?

Отделните динозавърски съобщества са били разделени както във времето, така и в пространството. "Ерата на динозаврите" (мезозой) включва три последователни геологични периода - триас, юра и креда. През всеки от тези периоди са живяли различни видове динозаври. Например, юрският динозавър Stegosaurus е изчезнал 80 млн. години преди появата на кредният Tyrannosaurus. Тоест времевият период разделящ Stegosaurus и Tyrannosaurus е по-голям от този, който разделя Tyrannosaurus от нас, хората. Тъй като през триас е съществувала само една суша (Пангея) всички тогава съществуващи динозаври са били разпространени по нея. След разделянето на Пангея и раздалечаването на отделните континенти динозаврите се оказват под влияние на географска изолация, която в съчетание с локалните особености на средата задвижва процеса видообразуване.

Кой е бил най-големият динозавър? А най-малкият?

Най-големият известен ни динозавър е Brachiosaurus (или Giraffatitan brancai). Достигал е 23 метра на дължина и 12 метра височина. Откривани са фрагменти от крайници и прешлени на дори по-едри динозаври, но скелетите им са твърде непълни, за да бъде определен точния размер. Някои от тях (като например Argentinasaurus, Amphicoelias, Bruhathkayosaurus и др.) може би са били до два пъти по-едри от Brachiosaurus. Едни от най-дребните динозаври са били Epidexipteryx и Anchiornis. Anchiornis е достигал 34 см. дължина и тегло 110 грама, а Epidexipteryx hui около 164 грама.

Колко вида динозаври има?

Не се знае с точност, тъй като непрекъснато се откриват нови видове. Проучването и потвърждаването на някои от тях продължава. Те са систематизирани в около 500 рода (Stegosaurus, Diplodocus и др.). Според палеонтолозите предстои да бъдат открити поне още 700 до 900 рода динозаври. Много родове динозаври понастоящем съдържат само един вид (например, Deinonychus), докато други - повече (Iguanodon). Дори всички публикувани вида динозаври да бъдат потвърдени, техният брой пак си остава твърде малък в сравнение с днешните животински видове - около 1/10 от броя на известните ни видове птици, 1/5 от всички днешни бозайници и по-малко от 1/3 от описаните паяци.

Били ли са динозаврите топлокръвни животни?

По този въпрос има различни, често противоречиви становища. Някои палеонтолози смятат, че динозаврите са били ендотермни по абсолютно същия начин като днешните птици и бозайници: притежавали са бърз метаболизъм. Доста разпространено напоследък е схващането, че големите динозаври са поддържали постоянна телесна температура пасивно, благодарение на големите си размери, подобно на някои днешни морски костенурки. Възможно е някои динозаври наистина да са били топлокръвни, което се потвърждава от костната хистология и някои особености на респираторната и кръвоносната система. Но предстоят още изследвания.

С какво са се хранели динозаврите?

Някои динозаври са се хранели с гущери, костенурки, яйца, дори ранни бозайници. Част от тях са ловували други динозаври или са се хранели с мърша. Повечето обаче са били растителноядни (но не и тревопасни, тъй като тревите все още не са били еволюирали). В скалните пластове, съдържащи фосили на динозаври, са откривани също така полени, показващи съществуването на стотици хиляди растителни вида по това време. Въпреки че точният момент на поява на покритосеменните растения не е известен, последните от динозаврите със сигурност са имали и плодове на разположение.

Били ли са динозаврите социални животни?

Съществуват данни, че много видове динозаври са били социални. Някои находки свидетелстват, че те дори са мигрирали заедно (фосили на динозаври са откривани и на север от арктичната окръжност, където хранителните запаси трябва да са били сезонни). Откривани са също така групи от гнезда на хадрозаври.

Кога изчезват динозаврите?

Динозаврите изчезват преди около 65 млн. години (в края на креда), след като съществуват повече от 165 млн. години. Ако времето от появата на първите динозаври до днес бъде поместено в 365 дни (една календарна година), то динозврите се появяват в началото на януари и изчезват през третата седмица на септември. Ако използваме същата времева скала, Земята пък се формира 18,5 години преди появата на динозаврите, а ние хората (Homo sapiens) се появяваме на сцената едва на 31 декември. Дългият период, през който динозаврите господстват на Земята, със сигурност ги определя като най-успешната група в историята на живота.

Кои са причините довели до изчезването на динозаврите?

Има няколко теории по въпроса. По време на мезозой отделни видове динозаври еволюират и изчезват по различни причини. Но драматичното масово измиране в края на креда елиминира и последните от тях, както и летящите влечуги, големите водни влечуги и много други големи морски животни. Съществуват доказателства навсякъде по земното кълбо за това, че основна роля за изчезването е изиграл метеоритен сблъсък. Допълнителни фактори като вулканични газове, климатично захлаждане, ниски репродуктивни нива, отровни газове от комета, промяна в магнитното поле и орбитата на Земята може би също са допринесли за изчезването.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Статия за съвременните динозаври - птиците - и някои любопитни факти за тяхната еволюция:

http://www.newscientist.com/special/living-dinosaur-bird

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

BBC - Planet Dinosaur (2011)

Planet-Dinosaur-Cover.jpg

Телевизия BBC представя този уникален научно-популярен филм, който на базата на реконструкция на кости и останки от динозаври, както и на уникална анимация създава нещо невиждано досега.

В 6 завладяващи серии ще се вдъхне живот на най-невероятните същества, населявали нашата планета. От Спинозаврите, най-големите убийци, някога разхождали се по земята, до огромното океанско чудовище "Хищник Х", и убиеца канибал Маунасаурус - динозаврите никога не са били по-чудовищни, по-ужасни и по-странни в ничие въображение. Всичко това, съвместено с 3D графики, страхотни спецефекти и стряскащи почти реални бойни сцени, ще ви представят изцяло ново виждане относно тези невероятни същества - динозаврите.

http://www.zamunda.net/details.php?id=286677&hit=1

BBC - Flying Monsters with David Attenborough (2011)

BBC_flying_monter.jpg

Two hundred million years ago there was an extraordinary development in the history of life: an ancient group of reptiles made a giant evolutionary leap into the skies. In this groundbreaking, BAFTA winning, documentary, David Attenborough travels back in time to discover how and why these creatures took flight, and why after 150 million years of aerial domination they vanished. Using state of the art CGI, and based on new finds and the latest research, Flying Monsters recreates these spectacular creatures and takes us into their world. Beginning on Dorset’s 'Jurassic Coast', David’s journey takes him to sites around the world, from Southern France to New Mexico. With the help of a team of scientists he unravels one of palaeontology’s enduring mysteries, how did lizards the size of giraffes defy gravity and soar through prehistoric skies? Driven by the information he finds as he attempts to answer these questions, Attenborough finds that the marvel of pterosaur flight has evolutionary echoes that resonate even today.

Торента съдържа самия филм и филм за това как е правен самия филм.

http://www.zamunda.net/details.php?id=286704&hit=1

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно тая поредица гледам в момента. Супер добра е, а и има доста нови открития.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз си свалих и филмчето за странните крокодили, открити от Пол Серено в Сахара. Въобще днес съм подхванал палеонтологичната вълна. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

http://www.talkorigins.org/faqs/paluxy.html

Отпечатък на дино и, човешки стъпки?

ica_stone.jpg

Ньмък от ИКА. Човек язди в-у динозавър?

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B8_%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE

Стаутипе от музея Първо ги датират 25000 години, но после набърже ги казали че са фалшификат?

:elvis:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За хранителния режим на динозаврите, трябва да се спомене, че хищните са хапвали доста от собствения си вид. Илюстрация в днешни времена може да видим при комодския варан, където повечето млади индивиди биват изяждани от възрастните, като се крият покатерени по дърветата или между корените им.

Друго интересно, поне за мен е, че по време на динозаврите не е имало трева.



Skubi, камъните са стари, рисунките - не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За хранителния режим на динозаврите, трябва да се спомене, че хищните са хапвали доста от собствения си вид. Илюстрация в днешни времена може да видим при комодския варан, където повечето млади индивиди биват изяждани от възрастните, като се крият покатерени по дърветата или между корените им.

Друго интересно, поне за мен е, че по време на динозаврите не е имало трева.

Skubi, камъните са стари, рисунките - не.

Може, може.

Всички артефакти непасващи в течението на моменталната научна кауза или биват замълчани и скрити в задните части на складовете, или обявени за фалшификати. Иначе кой "сериозен" учен ще рискова кариерата си да се занимава с тях.

Може след време с развитието на науката или с появвяването на нови и нови доказателства, на ново да ги "открият", но това рядко доживяват тези които са били унижени, съкратени, съсипани на времето....

Типичният пример за това е младият геолог който е разработил тезата как са попаднали огромни камъни посред америка....Съсипън, унищожен,без кариера вегетира близо 40 години докато други доказват, че теорията му е правилна и наистина така се е случило както той навремето го е казал. Той поне успял да доживее....

:frusty2::frusty2::frusty2:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

конкретните камъни, дето си ги дал тук изследователите отдавна са ги доказали, че са изфабрикувани. Така че няма смисъл да разтягаш локуми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

конкретните камъни, дето си ги дал тук изследователите отдавна са ги доказали, че са изфабрикувани. Така че няма смисъл да разтягаш локуми.

Така е романе.

Може, мошеници, фалшификатори навсякъде има. Даже и между почитаните др. учени.

Но защо трябва в 21. век все още да повтаряме безусловно научните догми на дядо Дарвин?

Защо поне една мъничка (?) не поставяме до тях. И до официалните, и досега проповядвани суеверия не поставим поне малко от тези артефакти, които оспорват или поне предатират много от 19. век досега учените и пропвядвани данни?

Най-големият проблем на педагогиката е, че убива инциативата, индивидуалното мислене на децата. С това са пълни стотица и стотица томове по педагокика.

Но кой учител, преподавател обича тези деца които задават нерлиятни (глупости?) въпроси?

По обичкат и дават 6. на тези които точно връщат преподаденият материал без да го разтягат със свои измишлйотици...

Тук не сме нито в училище нито на лекция. Тук може човек, да пише и такива неща за които в някой институт биха го съкратили веднага.

Нали?

:fart::fart::fart:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ние не вярваме на "суеверия", а на доказателства и факти. И учените не "проповядват", а доказват, поне така е официално прието да се пишат научни трудове. Проповядват тия дето са фалшифицирали фигурките, на които е нормално сериозните хора да не им обръщат никакво внимание. Темата не е за Дарвин, нито за човешки цивилизации на милиони години, нито за никакви други булшитове, а за динозаврите, така че - пишете само за тях!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Как динозаврите се научили да летят:

https://www.mcgill.ca/newsroom/node/19146

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • Глобален Модератор

Открит е масов гроб на 66 млн години, свързан с астероида, убил динозаврите (видео)

Обектът е запазил фосили на животни, убити в рамките на минути от удара

Ударът от астероид преди 66 милиона години генерира вълна, подобна на цунами, във вътрешното море, която убива и погребва риба, бозайници, насекоми и динозаври - първите жертви на последното събитие на масово измиране на Земята. Сцената на смъртта един час след удара е изкопана на безпрецедентно палеонтоложко находище в Северна Дакота. Кредит: Robert DePalma

Палеонтолози откриха находище на вкаменелости в Северна Дакота, което съдържа животни и растения, убити и погребани в рамките на един час след удара на астероида, довел до гибелта на динозаврите и на 75% от живота на Земята преди 66 милиона години.

Това е най-богатият обект от времето на края на периода Креда, който някога е откриван, включващ насекоми, риби, бозайници, динозаври и растения, смесени със стъклени перли и скални отломки, създадени и разпръснати от удара. 

В деня на началото на Края на динозаврите

Началото на края започна с мощно разтърсване, което вдигна гигантски вълни във водите на вътрешното море на територията на сегашна Северна Дакота.

След това малки стъклени перли започнаха да падат като сачми от небето. Дъждът от стъкло бе толкова тежък, че подпали голяма част от растителността на сушата. Рибите във водата спряха да дишат, когато перлите им запушиха хрилете.

Издигащото се море се превърна в 30-метрова стена от вода, когато стигна до устието на реката, изхвърляйки стотици, ако не и хиляди, сладководни риби на пясъчна ивица и за малко обръща течението на реката. Заобиколени от отдръпващата се вода, рибите са замеряни от половин сантиметровите стъклени топчета, които се заравяха в калта. Потоците от камъни, фин пясък и малки стъклени перли продължават още 10 до 20 минути, преди втората голяма вълна да залее брега и да покрие рибата с чакъл, пясък и фини седименти, запечатвайки ги за 66 милиона години.

Това уникално, фосилно гробище - риба, подредена една върху друга и смесена с изгорели стволове на дървета, клони от иглолистни дървета, мъртви бозайници, кости от мозазаври, насекоми, парчета от труп на трицератопс, морски микроорганизми, наречени динофлагелати, морски главоноги, наречени амонити - бе открито преди повече от шест години от палеонтолога Робърт ДеПалма (Robert DePalma) във формацията Хел Крик в Северна Дакота. Доказателствата потвърждават подозрението на ДеПалма още през първия му сезон на разкопки през лятото на 2013 г., че това е масов гроб, положен скоро след астероидния удар, който в крайна сметка е доведе до смъртта на всички динозаври. Този сблъсък в края на периода Креда, така наречената граница К-Т (Креда-Терциер) унищожава 75% от живота на Земята.

"Това е първата масова гибел на големи организми, която някой е откривал, свързана с границата К-Т", заяви ДеПалма, куратор по палеонтология в Природонаучния музей на Палм Бийч във Флорида и докторант в Университета на Канзас. "Никъде другаде на Земята не може да откриете такава колекция от границата К-Т, състояща се от голям брой видове на различни възрасти и различни етапи от живота, всичките загинали по едно и също време, в един и същи същия ден."

1554014436_8_559x*.jpg

Вкаменената риба се е натрупвала една върху друга, което подсказва, че са изхвърлени на брега и са умирали заедно на пясъка, след като стоящата вълна се оттегля.

В статия, която ще бъде публикувана следващата седмица в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, той и неговите американски и европейски колеги, включително двама от Калифорнийския университет, Бъркли, геолози, описват обекта, наречен Танис, и доказателствата, които го свързват с астероида или кометата паднала на полуостров Юкатан, Мексико преди 66 милиона години. Този сблъсък  създава огромен кратер, наречен Чиксулуб, на дъното на океана и изпраща изпарени скали и кубически километри астероиден прах в атмосферата. В крайна сметка облакът обгръща Земята, поставяйки началото на последното масово измиране на Земята.

"Това е като музей на края на Кредата в слой с дебелина от метър и половина", разказва Марк Ричардс (Mark Richards), професор по науки за Земята и планетата, преподавател по земни и космически науки. в Университета във Вашингтон.

Ричардс и Уолтър Алварес (Walter Alvarez), професор от Университета на Бъркли, който преди 40 години предположи, че кометен или астероиден удар е причината за масовото изчезване, са извикани от ДеПалма и холандският учен Ян Смит (Jan Smit) за консултация относно дъжда от стъклени перли и вълните, подобни на цунами, погребали и запазили рибите. Тези зърна наречени тектити, са образувани в атмосферата от скали, разтопени от удара.

Цунами или стояща вълна

Ричардс и Алварес установиха, при обикновено цунами не може рибата да заседне в плитчините и след това да бъде погребана. Единична вълна би достигнала до този ръкав по морски път от 3000 км за не по-малко от 10 до 12 часа след удара, ако преди това не изчезне. В същото време тектитите валят в рамките на 45 минути до един час след удара и не биха могли да създадат малки кратери в калта, ако морското дъно не бе вече оголено.

1554014402_1_559x*.jpg

Уолтър Алварес и Робърт ДеПалма на обекта Танис в Северна Дакота.

Вместо това сеизмичните вълни вероятно са пристигнали в рамките на 10 минути след удара, причинил земетресение с магнитуд 10 или 11, създавайки сейша, вид стояща вълна във вътрешното море, както водата се плиска във вана по време на земетресение. Въпреки че големите земетресения често пораждат сейши в затворени водни басейни, те рядко се забелязват, коментира Ричардс. Земетресението в Тохоку през 2011 г. в Япония, с магнитуд 9.0, създаде двуметрови сейши 30 минути по-късно в норвежки фиорд на 8 000 километра.

"Сеизмичните вълни са стигнали тук в рамките на девет до десет минути след удара, така че вероятно са успели да изплискат водата преди всички сферули (малки сфери) да паднат от небето", обяснява Ричардс. „Тези сферули падат на повърхността, образувайки кратери - може да видите деформираните слоеве в това, което е било някога мека кал - а след това отломките покриват сферулите. Никой не е виждал такива фунии преди".

Тектитите са навлизали по балистична траектория от космоса, достигайки смъртоносни скорости между 150 и 300 километра в час, според Алварес.

„Представете си, че стоите там, където се намират сега тези стъклени сферули. Те са можели да ви убият”,  коментира Ричардс. Мнозина смятат, че дъждът от отломки е бил толкова силен, че енергията му е запалила пожари над целия американски континент, ако не и по целия свят.

1554014412_8_559x*.jpg

Тектити, едномилиметрови сфери от стъкло, възстановени от вкаменелост от обекта Танис.

„Цунамитата от въздействието Чиксулуб със сигурност са добре документирани, но никой не знаеше доколко нещо такова може да стигне до вътрешно море“, отбелязва ДеПалма. Когато Марк се присъединява към екипа, открива забележителен артефакт - че сеизмичните вълни от мястото на удара биха стигнали почти по същото време както материалите от изхвърлянето, пътуващи през атмосферата. Това бе нашият голям пробив”.

Най-малко две огромни сейши са наводнили земята, може би на 20 минути една след друга, оставяйки два метра депозити, покриващи фосилите. Напластяването е слой от глина, богата на иридий, метал, рядък на Земята, но често срещан в астероидите и кометите. Този слой е известен като K-T или K-Pg граница, маркираща края на периода Креда и началото на третичния период (Терциер) или палеогена.

Иридий

През 1979 г. Алварес и неговият баща, нобелистът Луис Алварес от Калифорнийския университет в Бъркли, първи признават значението на иридия, който се намира в 66-милионагодишните скални слоеве по света. Те предполагат, че кометният или астероидният удар са отговорни както за иридия на границата К-Т, така и за масовото измиране.

1554014467_8_559x*.jpg

Ян Смит, Марк Ричардс и Уолтър Алварес в района на Северна Дакота, където са паднали първите жертви на метеора, погубил динозаврите.

Ударът е разтопил скалната основа под морското дъно и пулверизирал астероида, изпращайки прах и разтопена скала в стратосферата, където ветровете са ги понесли около планетата и под въздействието на слънцето са се разпадали с месеци, ако не и години. От небето са валяли отломки, не само тектити, но и парчета от континенталната кора, включително метаморфен кварц, чиято кристална структура е деформирана от удара.

Богатият на иридий прах от разбития метеорит е последният, който ще падне от атмосферата след удара, определяйки края на периода Креда.

"Когато предложихме хипотезата за сблъсък с небесно тяло, за да обясним голямото измиране, тя се основаваше единствено на регистрираната аномална концентрация на иридий - отпечатък на астероид или комета", обяснява Алварес. „Оттогава доказателствата постепенно се натрупват. Но никога не ми е минавало през ума, че ще намерим такъв масов гроб”.

Основното потвърждение на хипотезата за сблъсъка е откриването на заровен ударен кратер, Чиксулуб, в Карибите и край бреговете на Юкатан в Мексико, който е датиран точно по същото време, когато е станало измирането. Кварцови и стъклени сфери от удара са открити и в слоевете K-Pg по целия свят. Новото откритие при Танис е първото, при което останките, получени при сблъсъка, са открити заедно с животни, убити непосредствено след удара.

Робърт ДеПалма разкопава фосилите в Танис, Северна Дакота.

"И сега имаме този великолепно и напълно неочаквано находище, което Робърт Депалма изкопава в Северна Дакота, толкова богато на подробна информация за това, което се е случило в резултат на сблъсъка”, заяви Алварес. "За мен е много вълнуващо и приятно!"

Тектити

Ян Смит, пенсиониран професор по геология на седиментите от Vrije Universiteit в Амстердам в Холандия, който се смята за световен експерт по тектитите от сблъсъка, се присъедини към ДеПалма, за да анализира и датира тектитите от обекта Танис. Много от тях са намерени в почти перфектно състояние, вградени в кехлибар, който по онова време е бил пластична борова смола.

1554014459_3_559x*.jpg

Два трупа на риби, изхвърлени заедно от сейша, създадена от сеизмични вълни от удара на метеорита.

„Отидох на мястото през 2015 г. и пред очите ми той (ДеПалма) разкри изгорял дървесен ствол с дължина около четири метра, който бе покрит с кехлибар, който е действал като аерогел и е уловил падащите тектити”, разказва Смит. „Това бе голямо откритие, защото смолата, кехлибарът покриваше напълно тектитите и те са най-непроменените тектити, които съм виждал досега, без 1% от промяна. Ние ги датирахме и те се оказаха точно от границата К-Т.

Първите са тектитите в хрилете на рибите.

„Есетрите плуват във водата с отворени уста, зейнали и в тази мрежа улавят малки частици, частици храна, в своите хрилни мрежи, а след това я поглъщат като китова акула или баленов кит”, разказа Смит. „Те улавят и тектити. Това само по себе си е удивителен факт. Това означава, че първите преки жертви на сблъсъка са тези риби".

Смит също така отбеляза, че погребаното тяло на трицератопс и хадрозавър недвусмислено доказва, че динозаврите са били още живи по време на удара.

"Имаме невероятно множество от открития, които в бъдеще ще се окажат още по-ценни", коментира Смит. „Имаме фантастични депозити, които трябва да бъдат проучени от всички различни гледни точки. И мисля, че можем да разкрием последователността на изхвърляните материали от удара Чиксулуб в детайли, което никога не бихме могли да направим с всички останали депозити около Мексиканския залив".

1554014448_6_559x*.jpg

Перфектно запазена рибена опашка от депозит в Танис.

"Чакахме 40 години да се появи нещо подобно, което може да се окаже много уникално", отбелязва Смит. „Значи трябва да бъдем много внимателни с това място, докато го изкопаваме и да се учим от него. Това е страхотен подарък в края на кариерата ми. Уолтър също мисли така”.

Източник: 66 million-year-old deathbed linked to dinosaur-killing meteor,  Robert Sanders, Berkeley News

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

всичко това хубаво, но какво общо имат вараните с динозаврите?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Гигантски влечуги са населявали и нашите земи

Д-р Латинка Христова: Измрели са част от динозаврите, а други продължават да хвърчат и да ни радват с песните си

 
0bd58e6be057358fa5c4f72f383d7807.jpg

 

В праисторическото време над Земята господствали влечуги с исполинска осанка. И макар че учените дълго смятали сегашната България за морско дъно, оказало се, че и тук се е ширил остров  част от европейския архипелаг, на който съжителствали различни по големина и вид динозаври.

Преди 84 милиона години в района на европейския континент е имало множество острови, заобиколени от топли морски води, богати на живот – за това свидетелстват останките от костенурки, крокодили, прашец от дървесни растения, но също и от динозаври. Учените ги наричат „островни джуджета“, тъй като ограничените храна и пространство не им давали възможност да достигнат грамадните размери на континенталните видове от Северна или Южна Америка.

Първите следи от древните влечуги по нашите земи били открити през 1981 г. от спелеолози край врачанското село Драшан, които се натъкнали на стърчащи от пещерна стена кости.

 

Снимка

Първите находки са открити в района на пещерата “Лабиринта” и принадлежат на динозаври от групата на орнитомимозаврите и на хадрозаврите – разказва д-р Латинка Христова от Националния природонаучен музей при БАН. – Останките им са попаднали по различен начин в морските седиментни скали – докато орнитомимозавърът е загинал на сушата, другите животни са довлечени от течения и по-късно са потънали фосилизирани.

Следващото откритие, свързано с динозаврите на нашата територия, също е направено случайно. През 2012 г. любителят палеонтолог Андрей Цонков обикаля в района на Трън, за да събира фосилни безгръбначни и в един поток попада на кост от най-голямото влечуго. Три години по-късно пък експедиция от учени заедно с д-р Латинка Петрова намира динозавърски останки и през м.г. започват разкопките.

186da5aaf45b2c0ae8c836407ca5926a.jpgЗа съжаление, намерените кости край Трън са натрошени и недобре запазени и от външната им морфология трудно може да се съди към коя група принадлежат. Засега предполагаме, че има поне три групи динозаври – казва тя. – Първите намерени фрагменти са на титанозаври, а друга кост вероятно е на голям и хищен динозавър – теропод, който нападал други динозаври и животни, за да се храни с тях.

Динозаврите властвали на Земята цели 165 милиона години, но преди 65 милиона съвкупност от събития довели до загиването им. Първо продължителният вулканизъм в района на Индийския субконтинент разклатил стабилността на палеоклимата, а накрая гигантският метеорит, паднал в Мексиканския залив, станал последната капка, довела до изчезването им.

За разлика от динозаврите, днес хората могат сами да се унищожат.

Ние сме най-големият враг не само на цялата планета, но и на себе си – категорична е д-р Латинка Христова. – Организмите нямат възможност да се адаптират към бързото глобално затопляне, а и няма къде другаде да отидат, тъй като сме иззели тяхната среда. Освен скоростната промяна на климата, сме пренаселили Земята, а и навсякъде боклучим – пластмасови отпадъци бяха открити дори в най-дълбоката част на земната кора Марианската падина. Но за разлика от динозаврите, ние имаме избор – политиците трябва най-накрая да чуят какво говорят учените, ако искаме да се спасим. Не се ли вземат бързи мерки, след 20-30 г. може да бъде съвсем късно.

Макар и за големите чудовища, крачели някога по нашата Земя, днес да съдим единствено по техните останки, някои от себеподобните им все още са сред нас.

Измрели са, така да кажем, не всички динозаври – заявява д-р Латинка Христова. Колкото и странно да звучи, ако се сравнят бозайниците и въобще видовете, съществуващи на нашата планета, и птиците, оцелели от линията на динозаврите, ще видим, че птиците като разновидности са много повече от нас. Така че измрели са част от динозаврите, а други продължават да хвърчат около нас и да ни радват с песните и с багрите си. Ако не бяха изчезнали динозаврите, нямаше да го има и човешкия интелект, който често не се спряга за нещо хубаво, а основно преобладава разрушаването.

Снимки: личен архив

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/101127266?fbclid=IwAR1xXcaV_wCCDC_S_dKlbam2gcGHMDO-v_G3Q5g9YEm_yIqIsu5ZM7dHcdY

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Last roman said:

Измрели са, така да кажем, не всички динозаври – заявява д-р Латинка Христова. Колкото и странно да звучи, ако се сравнят бозайниците и въобще видовете, съществуващи на нашата планета, и птиците, оцелели от линията на динозаврите, ще видим, че птиците като разновидности са много повече от нас. Така че измрели са част от динозаврите, а други продължават да хвърчат около нас и да ни радват с песните и с багрите си. Ако не бяха изчезнали динозаврите, нямаше да го има и човешкия интелект, който често не се спряга за нещо хубаво, а основно преобладава разрушаването.

Какво ли ще да бъде днес, ако съществуваха месоядни динозаври, ходещи по земята?

Майтапя се. 

Това видео ме шокира, когато го гледах за първи път:

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

nik1, из улиците на София неколкократно съм виждал врани разкъсващи гълъби и гълъби разкъсващи врабчета.

Изобщо, елините можеха да измислят по-добър символ за мира от гълъба. Тва е баси агресивната птица - както между себе си, така и прямо други видове.

Таралежа, например - при опасност не тръгва да се бие, ами се снишава и изчаква да отмине бурята.

А, сетих се и още нещо - за токачките и за една интересна френска порода, наречена фаверол, съм чел, че се смята, че месото им е по-вкусно, ако консумират повечко безгръбначни.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
On 4.06.2019 г. at 6:32, nik1 said:

Какво ли ще да бъде днес, ако съществуваха месоядни динозаври, ходещи по земята?

Майтапя се. 

Това видео ме шокира, когато го гледах за първи път:

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...