ФИЛМ: Навършват се сто години от Балканската война

Balkanska.Voina_..Yaroslav_Veshin_-_Na_nozh.jpg

Навършват се сто години от Балканската война.

Нашите прадядовци се изправиха срещу старата империя и направиха всичко по силите си, за да се съберат в едно Отечество. Не се посрамиха по бойните полета из Тракия, превзеха уж непревземаемата Одринска крепост и изненадаха света. Може би щяха дори да влязат в Цариград, ако съдбата беше на тяхна страна. Който от тях не загина при Одрин и Чаталджа, скоро след това отиде да се сражава при Дойран. Поколението от 1912 изкара седем години почти непрестанна война в името на… нас. Те се биха заради нас.

Мина век. Светът е друг, ние сме други. Има ли причина да откажем почитта си на онези железни мъже, захвърлили рало и писалка, нива и книга, които изгазиха калните пътища на Балканите, биха се като лъвове и вярваха колкото в Бога, толкова и в своите офицери. Списание “Българска наука” , “Красива Европа”, Клуб “Военна История” и др. сметнаха за подобаващо да посветят един документален филм на славната войнишка памет. Това е най-малкото, което можем да направим дори не толкова за войниците, колкото за собствените си съвести. Искаме да припомним и да си припомним обикновените хора във войната – тези иначе мирни селяни и чиновници, които се оказаха принудени да се сражават, не се уплашиха и доблестно извършиха своето.

Филмът ще се финансира от дарения и спонсорства. Всеки, който може да помогне за реализирането на този проект ще направи едно добро патриотично дело.

Posted Image


РЕКЛАМА:

***

или

Сметката е в левове:

Банка: Обединена Българска Банка
IBAN: BG86UBBS80021047720930
BIC: UBBSBGSF
Сдружение „Форум Наука“ – за Българска Наука

Можете да се свържете с нас на admin@nauka.bg
Благодарим :)


Европейска нощ на учените 2022 г.: