Евтино, достъпно устройство осигурява визуално доказателство, че маските блокират капчиците

Credit: © Tanakorn / stock.adobe.com

Лекарят от Университета Дюк Ерик Уестман е един от първите препоръчали носенето на маски като средство за ограничаване на разпространението на коронавирус, като работи с местна организация с нестопанска цел, за да предостави безплатни маски за рискови и недостатъчно добре обслужвани групи от населението в Дърам.

Но той трябваше да знае дали доставчиците на маски за блокиране на вируси са изправни, за да се увери, че той не предоставя неефективни маски, разпространяващи вируси, както и фалшива сигурност. Затова се обърна към колегите от отдела по физика на Дюк, дали могат да изпробват ефективността на различните маски?

Мартин Фишер, доктор по химия и физика, се активизира по случая. Като директор на съоръжението Advanced Light Imaging and Spectroscopy, той обикновено се фокусира върху изследването на нови оптични контрастни механизми за молекулярно изображение, но за тази задача MacGyver създаде сравнително евтин апарат от обикновени лабораторни материали, които лесно могат да бъдат закупени онлайн. Настройката се състоеше от кутия, лазер, обектив и камера от мобилен телефон.

В проучване с доказателство за концепцията, което се появи наскоро онлайн в списание Science Advances, Фишър, Уестман и колегите им съобщават, че простата, евтина техника предоставя визуално доказателство, че маските за лице са ефективни за намаляване на емисиите от капки по време на нормалното им носене.


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в Брой 134 на списание Българска наука. 


Европейска нощ на учените 2022 г.: