Еволюцията на града

Автор: Аспарух Илиев

Статията разглежда еволюцията на града през отделните периоди на развитие на човешката цивилизация, преминавайки по темпоралната нишка от праисторията до днешно време. Набляга се на хронологичното изреждане на по-значимите и известни градове, като техният генезис се обвързва с културното и духовно развитие на обществото и в частност на човешката личност.

Проследена е и урбанизационната динамика в географски аспект (след основния текст са поместени четири карти, илюстриращи тази динамика в световен мащаб).

Разграничени са различните типове градове според броя на населението, технологичното и културното ниво. Засяга се, макар и накратко, преминаването на града от реалност към дигиталност (през призмата на идеите на Уилям Гибсън за виртуалното пространство и виртуалното общество. Оттук и ролята на отделния индивид в урбанизацията и хиперурбанизацията).

 


РЕКЛАМА:

***

Ключови думи: град, мегаполис, урбанизация, комплекс, селище, поселение, сгради, жители, столица, градоустройство, архитектура, община, транспорт, търговия, икономика, индустриализация, дигитализация, цивилизация, технологии, култура, неолит, средновековие, разселване, агломерация

 

Чували ли сте за онзи страховит град в покрайнините на мегаполиса Хонг Конг, известен с името Коулун? Наричан „Градът на мрака” и „Ограденият град”, той добива световна популярност със своята нетипична структура, която и до днес остава без аналог. Представлявал затворен комплекс от слепени сгради, в които преди разрушаването му през 1993г. живеят около 33 000 души. Добивали вода от кладенци, изхвърляли боклука по покривите на сградите… Вместо с улици, Коулун бил нашарен с огромна мрежа коридори, свързващи отделните сгради и етажи. Около 300 постройки изграждали инфраструктурата на града, като всеки жител разполагал с приблизително 40 кв. м. индивидуална площ. В него процъфтявал нелегалният бизнес, нелицензирани лекари отваряли кабинети, а Триадите държали здраво местното предприемачество. През 80-те години е взето решение жителите на Коулун да бъдат изселени, а градът – разрушен. От този последен период (1988-1993) е останал един документален филм, който подробно разказва за живота на местните жители и за силната връзка помежду им.

Но Коулун не е единственият „странен” град. Близо до Кайро се намира Маншиат Насър – кварталът-бунище на египетската столица. Там няма никаква безработица, защото цялото население се занимава със сортиране и преработване на отпадъците от останалата част на града. Жилищата са изключително евтини, а самите жители определят своето битие като „щастливо”. Те извозват боклуците от Кайро в своя квартал, където извличат „полезните” за тях предмети, а останалото пресоват и подреждат на купчини край улиците и по покривите на сградите.

Четете повече тук!


Европейска нощ на учените 2022 г.: