ДВЕ ЗЛАТА И ОЩЕ 5 ОТЛИЧИЯ СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ ПО ЛИНГВИСТИКА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Международната олимпиада в Прага донесе на отбора ни два златни, един сребърен и два бронзови медала

Българският отбор се завръща на 31 юли, вторник, в 14:50 с полет от Прага

 


РЕКЛАМА:

***

Международната олимпиада по лингвистика (IOL) е една от гордостите на българските преподаватели и състезатели, тъй като е едно от няколкото състезания, чието начало е поставенно именно на “наша” територия. Цели 15 години и 16 издания по-късно след първата IOL в Боровец през 2003 г., страната ни е изпратила над 130 ученици в 35 различни отбора. Домакини на Международната олимпиада по математическа лингвистика 2018 бяха чехите, в лицето на Charles University и Czech University of Life Sciences – Прага. От 26 до 30 юли осемте български състезатели, разпределени в два отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас, мериха сили с лингвисти от над 30 други държави от цял свят, сред които САЩ, Русия, Финландия, Австралия, Корея, Китай и др.

 

Равносметката този сезон добавя от 16-ата IOL още 5 медала(2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) и 2 почетни грамотикъм постиженията на националните отбори през годините. Това постави България на второ място в индивидуалното състезание (с по-малко от една точка след първенците).

 

Тазгодишният национален отбор по лингвистика бе в следния състав:

 

  • Здравко Пламенов Иванов – 11 кл., СМГ – златен медал
  • Виктор Петров Балтин – 10 кл., ППМГ Бургас – златен медал
  • Елена Николаева Кескинова – 10 кл., СМГ – сребърен медал
  • Георги Василев Йотов – 12 кл., 164 ГПИЕ София – бронзов медал
  • Цветелина Цветозарова Стефанова – 10 кл., СУЕЕ Русе – бронзов медал
  • Асел Ерлановна Исмолдаева – 12 кл., МГ Варна – почетна грамота
  • Грета Василева Христозова – 12 кл., ЕГ “Иван Вазов” Пловдив – почетна грамота
  • Мартин Соколов Николов – 11 кл., ПЧМГ София

 

Ръководители на отборите са Александър Велинов, Любомир Златков, Динко Раднев.

 

Сребърната медалистка Елена получи признания за най-добри решения на 1-ва и 3-а задача. В отборното състезание българските национали също се представиха отлично, завоювайки още четири сребърни медала за единия български отбор – Здравко Иванов, Виктор Балтин, Елена Кескинова и Цветелина Стефанова.

 

Тази година участието на отбора бе посветено на Боян Петров – български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, изчезнал в Хималаите в началото на май 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма.

Участието на българския отбор бе осигурено с помощта на МОН, Фондация „Америка за България“, Walltopia, V-ray Chaos Group, Bulpros, Sirma Group, Scalefocus и градските куестовe DextroCity.

 

БЪЛГАРИЯ И МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

 

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада по лингвистика е инициирана от България и е проведена в Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес, а българин е и в топ 5 от Ранглистата на МОЛ от началото до сега.
Към 2018 г. участниците са донесли на страната ни общо62 медала – 17 златни, 18 сребърни и 27 бронзови.


Сдружението на олимпийските отбори по природни науки –
СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г.нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала– 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

 

 

За повече информация и специални материали:

Рада Бонева                                          

Координатор на мрежата от възпитаници                                                                                    alumni@olympicbg.org, 0897 896 137