Две медни монети на Османски Тунис от XVIII в. от град Сливен и село Чешнегирово (Пловдивско)

Османотунизийското бурбе от град Сливен

Автор: Любомир Василев

Монетите, отсичани в монетарниците на африканските провинции на Османската империя през периода XVI-XIXв. се срещат сравнително рядко на територията на днешните български земи. Обект на настоящата работа са две медни монети – бурбета, или наричани още бурбени (наименованието на съответният монетен номинал в ед.ч. е “бурбе”, или “бурбен” – б.а.,Л.В. Вж.: Кръстев 2015, 160), с датировка първата и втората половина на XVIIIв., които са били отсечени на територията на османската провинция – еялет Тунис.

 

Османотунизийските монети се срещат много рядко в земите на Съвременна България. Именно и точно поради тази причина сме длъжни да обърнем подобаващо внимание на въпросните две находки, които увеличават известните досега монети на Османски Тунис, открити и намерени в страната ни, с още цели две такива (Кръстев 2015, 160; Харитонов 1998, 229-328). Попадането им в българските земи е своеобразно доказателство за едни сравнително добри контактни връзки между османските владения, разположени в Северна Африка, с тези на териториите ѝ, обхващащи Европа и в частност Балканите.


РЕКЛАМА:

***

 

Първата от двете монети, произхожда от неназована местност, в землището на село Чешнегирово (община Садово, Пловдивска област), докато втората монета е с местонамиране северната част на съвременният град Сливен в Югоизточна България. И двете монети са от единични находки, като са частни притежания, и същевременно с това са лично проучени от автора на тези редове.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 137 на списанието>>  

Издаваме вече 15 г. онлайн списание, което цели да покаже красотата на знанието. Стремим се с всеки брой да покажем най-новото в науката и да имаме нови български учени-автори, които да ви покажат своята работа чрез достъпно написани статии. В този брой има около 8 авторски статии, които са актуални, интересни и вярвам ще останат дълго в съзнанието ви, а някои от вас дори ще разказват прочетеното.

Важно е да отбележа, че от този брой абонамента става 49 лв. за година и 4,50 лв. за периодично плащане месец за месец. Също така вече може да четете списанието в е-четец – формати ePub и mobi, като запазваме PDF-a и дори в момента работим да бъде още по-добре изглеждащ. Може да видите демо на този брой по-долу.

Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае!


Европейска нощ на учените 2022 г.: