Древните геноми разкриват, че вълнестите носорози са изчезнали поради климатичните промени, а не поради ловуването

Илюстрация на вълнест носорог (stock image).

Изчезването на праисторическата мегафауна, включваща вълнести мамути, пещерни лъвове и вълнести носорози в края на последния ледников период често се приписва на разпространението на ранните хора по целия свят. Въпреки че масовия лов е довел до смъртта на някои видове, проучване, което се появи на 13 август в списание Current Biology, установи, че изчезването на вълнестите носорози може да е имало различна причина, а именно климатичните промени. Чрез секвениране на древна ДНК от 14 от тези тревопасни гиганти, изследователите установяват, че популацията на носорозите остава стабилна и разнообразна до само няколко хиляди години, преди да изчезне от Сибир, когато температурите вероятно се покачват твърде много за адаптираните към студа видове.

„Първоначално се смяташе, че хората са се появили в североизточен Сибир преди четиринадесет или петнадесет хиляди години, приблизително времето когато вълнестият носорог изчезва. Но наскоро бяха открити няколко много по-стари места обитавани от хора, най-известните от които са на около тридесет хиляди години”, казва авторът Лов Дален, професор по еволюционна генетика в Центъра за палеогенетика на Стокхолмския университет, съвместно с Шведския природонаучен музей. „Така че спадът към изчезване на вълнестия носорог не съвпада толкова точно с първата поява на хора в региона. Ако не друго, всъщност виждаме нещо, което прилича малко на увеличение на числеността на популациите през този период.“

За да научат за размера и стабилността на популацията на вълнести носорози в Сибир, изследователите изследвали ДНК проби от тъкани, кости и косми на 14 отделни екземпляра. „Ние секвенирахме пълен геном, за да погледнем назад във времето и да преценим размерите на популацията, а също така секвенирахме четиринадесет митохондриални генома, за да оценим ефективните размери на популацията на женските“, казва съавторът Едана Лорд, докторант в Центъра за палеогенетика.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 135 на списанието.


РЕКЛАМА:

***

Вземи само този брой в PDF >>

Отвори ДЕМО – първите 30 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: