Денят на Независимостта – свободни и суверенни

Автор: Красимир Григоров,зав. отдел „Възраждане”, РИМ Враца

 

111 години ни делят от онзи паметен ден, в който е обявена Независимостта на България. На 22 септември 1908 година в Търново чрез акта на Независимостта, българската държава отхвърля политическата и финансовата зависимост от Османската империя. На този ден, България заема своето достойно място на независима и свободна държава. Затова трябва добре да разбираме смисъла на тази дата, да я помним и да се гордеем с нея!

Независимостта на България е прокламирана на 22 септември около 12 часа на обяд, в историческата църква „Свети Четиридесет мъченици“ в Търново, този своеобразен „Пантеон на българската история“. Преодоляло еуфорията от Освобождението, в началото на ХХ в., българското общество поема с бързи стъпки по пътя на модерността. Този неизвървян път е свързан с важния акт на Независимостта – вратата, през която България преминава, за да се нареди сред останалите равноправни страни в европейския свят. България и българите полагат с отличие важния изпит на историята, чиито поуки трябва да помним и днес, когато отново търсим достойното си място в духовното и политическо пространство на Стария континент.


РЕКЛАМА:

***

Малцина обаче знаят, че дипломатическият представител на България в Цариград – Иван Гешов, пръв предлага решителни действия за скъсване отношенията на зависимост и постигане на бленуваното национално обединение. Удобен повод за стъпки в тази посока е фактът, че Гешов не е поканен на приема по случай рождения ден на турския султан (30 август 1908 г.). Основен аргумент на турската страна е, че той не е представител на суверенна държава. Реакцията на нашето външно министерство е мигновена и Гешов е отзован от Цариград. Усещайки надигащите се настроения сред българския политически елит, руската дипломация деликатно подсказва българите да изчакат „Австрия да започне първа“ с очаквания анекс на Босна и Херцеговина и да наруши Берлинския договор.

Едно събитие катализира действията на българите. Става дума за стачката на служителите от Източните железници.

Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.“Българска наука“.

 

Виж повече за Абонамента тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: