Дървените сгради улавят повече въглерод отколкото отделят, но защо още не са масово разпространени?

Дървените конструкции биха могли драстично да намалят въглеродния отпечатък в строителството, но те остават изключение в повечето страни.

Със своите четири етажа и направена почти изцяло от дърво, сградата на лабораторията ZEB в Трондхайм (Норвегия) още преди да бъде конструирана, е абсорбирала толкова въглерод от атмосферата, колкото вероятно ще произведе след построяването си. Днес, благодарение на своя дървесен произход, както и на лъскавата площ от слънчеви панели на покрива си и на други мерки за енергийна ефективност, тя е въглеродно-отрицателна сграда. С други думи, от раждането до смъртта си, тя ще е изтеглила повече въглерод от атмосферата, отколкото ще изпусне в нея.

Има различни начини за съхраняване на излишния въглероден диоксид. „Единият начин е той да бъде скрит в сгради“, казва Теро Хасу, ръководител на проекта в Kouvola Innovation, общинска компания за развитие на град Кувола във Финландия. Лабораторията ZEB (сграда с нулеви емисии) постига това, като използва дърво за почти всичко – от греди до стълбове и стълбища. Бетон има само в основите и приземния етаж.

Но въпреки, че вече на много места се появяват вълнуващи дървени конструкции – включително изискани дървени небостъргачи от Норвегия до Милуоки в САЩ – те остават изключение в повечето страни. Сега изследователите вярват, че е спешно необходимо да се превключи предавката и да се започне масово строителство от дърво.

„Всяка сграда, която е на четири етажа или дори по-ниска, е изследователски или демонстрационен проект“, отбелязва д-р Нилс Морсинг, директор на дървесината и биоматериалите в Датския технологичен институт в Копенхаген. “Предстоят много усилия за доказване на ефективността. Това е една от бариерите – че нямаме предварително приети решения.“


РЕКЛАМА:

***

Решение за климата

Защитниците му казват, че дървеното строителство, ако стане общоприето, може да приюти нарастващото население и да осигури драматично решение за климата. През следващите четири десетилетия ще бъдат необходими близо 230 милиарда квадратни метра ново строителство, за да се подпомогнат все по-гъстите градове в света, според Доклада за глобалното състояние на Програмата на ООН за околната среда за 2017 г.

Докато дърветата растат, те секвестират въглерод – около един тон CO2 на всеки кубичен метър дърво. Докато въглеродът се отделя при обработката на дървесината, производството на бетон е прословуто със своята въглеродна интензивност. Само химическата реакция, която произвежда 1 тон цимент, отделя около половин тон CO2. При условие, че дърветата идват от устойчиви гори – така че те да бъдат заменени при изсичане – и докато дървото се рециклира в края на живота на сградата, това може да бъде много добро решение.

И все пак се смята, че под 10% от строителството в Европа е от дърво. Изследователи във Финландия наскоро изчислиха, че ако процентът на дървените сгради в Европа се увеличава стабилно от 10% през 2020 г. до 80% през 2040 г. и ако тези сгради съдържат повече дървени компоненти от преди (като греди, подове, тавани и облицовки), тогава през 20-годишния период могат да се съхранят общо 0,42 гигатона въглерод.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 139 на списанието>>

Вижте първите 52 стр. на брой 139 тук>>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: