Как да събудите в децата интерес към науката?

Децата са изключително любопитни и обичат да опознават света около себе си, посредством всичките си сетива. Но е факт, че те рядко задържат вниманието си за дълго време върху един обект. Именно тук родителите изиграват ключова роля, като намират начин да превърнат любопитството в продължителен и константен интерес на детето към дадена сфера. И защо тази сфера да не е науката?

Науката е изключително обширна тема, която по един или друг начин винаги присъства в нашето ежедневие. Често хората смятат, че тя е недостъпна, сложна и твърде специализирана. Но богатата литература и стотиците предавания са абсолютно доказателство, че тя е интересна на обикновения човек и масовия зрител. Добре поднесена, всяка информация може да бъде разбрана и усвоена. Ако искате вашите деца също да обръщат нужното внимание на науката и търсите начин да ги “запалите” по нещо полезно и обогатяващо, то на правилното място сте. Ние имаме идея как това да се случи лесно и приятно! За да накарате децата ви да обикнат науката, превърнете я в игра. Да, точно така! Защото благодарение на хилядите нови детски играчки, науката никога не е била по-забавна.

 

За “малките” хора на науката

  • Небесните обекти винаги са представлявали особен интерес за малки и големи. Изследването на това така далечно и необятно пространство често се оказва причина за по-нататъшното професионално развитие и за избора на професия. Ако смятате, че звездите и другите небесни тела ще са интересни и за вашия малчуган, то детският телескоп е идеален начин да му ги покажeте. Устройството е със статив, но е лесно за пренасяне, а 3-те различни окуляра и възможността за 360-градусово завъртане ще разкрият незабравими за вас и вашите деца гледки;
  • Чудите ли се как има деца, които познават повече държави и техните столици от средностатическия 30-годишен човек? Ами, всъщност е доста лесно, когато приемаш ученето за игра. Географията е сред най-ценните познания, които малчуганът ви може да получи. Затова открехнете прозореца на света за вашето дете с нов глобус. Покажете му различни далечни земи, без да мърдате от своя хол. Заведете го на пътешествие с кораб, самолет или влак и го запознайте с малко известни факти за множеството екзотични точки на земята. А после, под формата на игра, задайте му няколко въпроса, за да проверите какво точно е научил;
  • Ако пък у вас си имате малки любознателни химици, то комплектите за експерименти са чудесен начин за прекарване на свободното време. Изберете сред комплекти за създаване на очарователно бляскави кристали или експериментирайте заедно с различни вещества, за да опознаят децата ви техния състав. За малките дами специално са създадени комплекти, с помощта на които те сами могат да сътворят своята визия – гланц или маска за лице. Всяка от детските играчки има сертификат за безопасност на използваните вещества, което ви дава допълнителна сигурност.

 


РЕКЛАМА:

***

ЧЕТЕТЕ!

Ако смятате, че детските образователни игри не са най-подходящият начин да предизвикате интереса на вашето дете, или пък вече сте пробвали и не се е получило, то имаме още една идея. Детската литература! Богатството от книги на най-различни теми ви дава възможност да запознаете децата си с любими техни герои и заедно с тях те да учат. Независимо дали ще им четете за динозаврите, морските обитатели, за далечни страни, или дори за рециклирането, знайте, че винаги е полезно. Правете го редовно и скоро вашето дете само̀ ще започне да иска още и още нови и различни книги. А когато то само̀ се научи да чете, подберете литература, която да е достатъчно лесна, за да се справя без чужда помощ, но и да е достатъчно информативна.

Чудите се защо е важно науката още от ранна детска възраст да присъства в живота на всяко дете? Извършването на дадени действия в определена стриктна последователност, решаването на логически задачи и запомнянето на факти или думи допринасят за менталното развитие на детето. Нещо повече, голяма част от образователните игри са така създадени, че индиректно развиват въображението, фината моторика и търпението на всяко дете. Всички знаем, че това са ценни качества, които в последствие улесняват както образователния, така и работния процес. А поставянето на стабилни основи от рано е гаранция за тяхното развитие.

Подарете на децата си ползотворно прекарано свободно време и ще бъдете приятно изненадани от резултата. Изобилието от играчки онлайн ви дава възможност да изберете нещо подходящо спрямо възрастта на детето, неговите интереси и бюджета, с който разполагате. Това може да се случи само с няколко клика и в рамките на броени дни избраният от вас продукт ще бъда в дома ви.


Европейска нощ на учените 2022 г.: