Направи дарение на училище!
Добрият компост е безплатна храна за градината. Но е необходима и наука, за да предотвратите превръщането му в тинеста кал.
Всички обичаме да получаваме нещо на безценица и един от начините да го постигнете в градинарството е да направите свой собствен компост (органична тор) от кухненски и градински отпадъци. Ако всичко върви добре, в крайна сметка получавате земна, фина кафява консистенция в рамките на няколко години, която добавя хранителни вещества и структура към вашата почва. Но ако объркате нещата, това може да се превърне в лигава, воняща мърсотия.
И така – какво трябва и какво не трябва да правите при компостирането?
Процесът е свързан с експлоатация на животинките и микроорганизмите, които разграждат органичните вещества, рециклирайки хранителни вещества чрез няколко последователни поколения растения. Съхраняването му в купчина или контейнер за компост задържа повече топлина и така ускорява процеса.
Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 140 на списанието тук>>
Подаряваме ти първите 11 статии от брой 140 тук>>