Как да намалим въглеродните емисии – уроци от един датски остров

В Борнхолм 80% от домовете се отопляват с водна система, подхранвана от изгарянето на отпадъци, слама, биогазове и дърва. Снимка: Lilly M / Wikimedia commons

Когато рибните запаси се сринаха в Балтика в края на 90-те, островитяните от Борнхолм, Дания, осъзнаха, че трябва да преоткрият себе си. Тяхното скалисто островче, на около 200 км източно от Копенхаген, беше в упадък от години. Неговите жители, около 40 000 души, се нуждаеха от нов път и успяха най-накрая да се стабилизират.

Сега те са и по-проспериращи и по екологични. Индустриите, учените и правителствата обединиха усилия да финансират и проучат какво е постигнато, като в резултат островът получи първо място в нова награда за своето развитие на възобновяема енергия.

През последните две десетилетия островитяните са издигнали над 35 големи вятърни турбини, както и разнообразни битови и енергийни централи, които горят слама, дървени пелети и отпадъци. Те са инсталирали умни измервателни уреди, които организират отоплителните им системи. Дори са задействали хладилници, които да подпомагат баланса на електрозахранването.

„Борнхолм беше в криза, трябваше да намерим нови начини да създадем работни места, да работим, за да бъдем самодостатъчни, да постигнем по-голяма стойност и да направим така, че тя да остане на острова“, казва Уини Гросбьол, която от 2010 г. е кмет на датската община с площ от 588 кв.км, приблизително с размерите на остров Корфу.


РЕКЛАМА:

***

До към края на миналия век островитяните са получавали цялата си енергия през подводен кабел от Швеция и от вносен нефт.

Но през годините това се промени. Сега кабелът доставя само една трета от електроенергията, докато вятърът доставя 40%, парата от инсталация за изгаряне на дърва – 20%, биогазовете – 4% и слънчевите панели – 3%. В допълнение, 80% от домакинствата се отопляват с водна система, подхранвана от изгарянето на слама, биогаз, дървени пелети и отпадъци.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.

(отвори ДЕМО – първите 31 стр.- брой 132 )

Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/


Европейска нощ на учените 2022 г.: