Да говориш с животните

Може ли изкуственият интелект да ни помогне най-накрая да разберем нашите космати и люспести приятели?

Опитите на известният почитател на LSD Джон Лили да говори с делфини със сигурност бяха изобретателни. В експерименти в продължение на десетилетия той по различен начин третира животните чрез любимата си дрога. Наводнява къща, в която да могат хора и делфини да живеят рамо до рамо и дори се опитва да общува с тях чрез телепатия.
Съдбата на неуспехът му споделиха и повечето усилия на доктор Дулитъл да разговаря с животните.

Общоприетата позиция е, че човешкият език – този, който ни позволява да обменяме шеги, информация за метеорологични условия или да обсъждаме абстрактни понятия като цената на рибата – е единственият такъв. Ако някога сте мечтали да слушате разкази на китове за дълбокия океан или да питате кучето си защо вие срещу прахосмукачката, досега това бяха само мечти. Напоследък обаче то все повече започва да изглежда като идваща реалност. 

Някои изследователи смятат, че скоро бихме могли най-накрая да пробием езиковата бариера между човека и животните – убеждение, подхранвано не от психеделичен оптимизъм, а от криптирането на данни от изкуствения интелект.
Така че отношенията ни със животинския свят може никога повече да не бъдат същите.

Изкуственият интелект (ИИ) се справя доста добре с езика. Днес нашите имейл услуги могат да допълват изречения вместо нас, нашите браузъри автоматично превеждат уеб страници, а гласовите асистенти декодират нашите устни команди.
По-рано тази година изследователската компания OpenAI пусна система, наречена GPT-3, която може да пише увлекателна проза от нулата. Декодирането на комуникацията с животни е просто логична следваща стъпка, според Майкъл Бронщайн от Imperial College London.
„Предполагам, че е точното време, с правилните данни и с подходящата експертиза, за да разрешим този проблем.“


РЕКЛАМА:

***

Най-новите ИИ научават лингвистични модели от огромни количества предоставени от човека езикови данни, без никаква представа как всъщност работят нашите езици. По същество те създават обширен, многоизмерен „облак“ от думи, групирани според начина, по който ги използваме, и това им позволява да декодират нови фрагменти от текст.
През 2018 г. изследователи от Facebook осъзнаха, че ако обърнете облаците за два езика точно по правилния начин, можете да получите думи с едно и също значение, които да ви позволят да превеждате. Това беше решаващ пробив, казва Бронщайн: той предполага, че може да успеем да дешифрираме езици без съществуващи преводи.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 138 на списанието>>

Безплатно ДЕМО – първите 40 стр. на Брой 138>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: