Биохибрид може да превръща въглеродния диоксид в полезен продукт на Марс или на Земята

Бактериите върху нанопроводниците превръщат слънчевата светлина, въглеродния диоксид и водата в органични градивни елементи

 

Химиците са създали хибридна система от бактерии и нанопроводници, която улавя енергия от слънчевата светлина и я прехвърля на бактерии, които да превърнат въглеродния диоксид и водата в органични молекули и кислород.
На Земята такъв биохибрид би могъл да премахва въглероден диоксид от атмосферата. А на Марс това би могло да осигури на колонистите суровина за производство на органични съединения, вариращи от горива до лекарства.

Ефективността на тази технология е по-голяма от фотосинтетичната ефективност на повечето растения.

Ако хората се надяват някога да колонизират Марс, заселниците ще трябва да произвеждат на планетата огромен набор от органични съединения – от горива до лекарства, които са твърде скъпи за превоз от Земята.


РЕКЛАМА:

***

Химиците от Калифорнийския университет и Националната лаборатория в Бъркли имат вече план за това.
През последните осем години учените работят върху хибридна система, съчетаваща бактерии и нанопроводници, които могат да улавят енергията на слънчевата светлина за преобразуване на въглероден диоксид и вода в градивни елементи за органични молекули. Нанопроводниците са тънки силициеви проводници с дебелина около една стотна от човешкия косъм, използвани като електронни компоненти, а също и като сензори и слънчеви клетки.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.

(отвори ДЕМО – първите 31 стр.- брой 132 )

Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/


Европейска нощ на учените 2022 г.: