Беззъбото сбръчкано лице на жена друид оживява във восъчна отливка

Беззъбото сбръчкано лице на жена друид оживява във восъчна отливка

Беззъбото сбръчкано лице на жена друид оживява във восъчна отливка

Беззъбото сбръчкано лице на жена друид оживява във восъчна отливка


Направи дарение на училище!***

Превод: Елена Страхилова

Източник: Live Science

Credit: University of Dundee

Беззъб череп бе всичко, с което учените доскоро разполагаха от една представителка на древните жители на Шотландия, познати ни като друиди. Сега обаче изследователите имат восъчен образ  на лицето на тази жена, белязано с бръчки и издаващо силна решителност.

„Жената друид, получила прякора Хилда, е живяла през желязната епоха. Анатомичен анализ на останките й предполага, че е била 60-тина годишна, което е впечатляваща възраст, тъй като е известно, че повечето жени от този район и от тази епоха са доживявали едва до началото на 30-те си години”, разказва Карън Флеминг, завършваща магистратура по криминалистика и лицева идентификация в Университета в Дънди, Шотландия.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Беше интересно да пресъздадем лицето на Хилда. Продължителността на живот на жените в онази епоха е била около 31 години, но сега откриваме, че някои привигилеровани представителки са живеели по-дълго” – споделя Флеминг в изявление.

Тя създава подробно дигитално изображение на Хилда, носеща шал около главата си.

Не е известно много за Хилда. Останките й се намерени в Сторноуей, на остров Люис край северния бряг на Шотландия. Черепът й е един от шестте „друидски черепа от Хебридите”, предоставени на Френологичното дружество в Едингбург през 1833 г. Оттогава той се съхранява в Музея на Университета на Едингбург.

Не е съвсем ясно и кога точно е живяла. „Невъзможно е да разберем кога със сигурност е починала, тъй като не успяхме да направим въглероден анализ на черепа”, казва Флеминг. „Но ако приемем, че информацията в списанието от 1833 г. е вярна, то тя е може да е умряла по всяко време между 55 г. пр. н.е. и 400 г. от н.е. и е от келтски произход.”

Друидите са живели на територията на днешните Обединено кралство и Франция като са били философи, учители, съдии и посредници между хората и боговете, съобщава в своя статия LiveScience. По-голямата част от това, което ни е известно за тях, идва от вторични източници, главно от Юлий Цезар, който завладява Галия.

Най-ранното споменаване на друидите датира от преди 2400 години, а преди около 1200 години те постепенно изчезват с разпространението на християнството.

Създаването на 3D восъчна глава на древен друид е било съпътствано от доста предизвикателства. Горещата вълна в Европа това лято почти стопила главата преди да бъде напълно завършена, разказва Флеминг. За щастие тя успяла да довърши работата си като през повечето време я държала провесена в хладилна камера.

Главата ще бъде показана заедно с други произведения на изкуството на студенти между 16 и 25 август в арт залата на Университета в Дънди.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.