Търсене
Close this search box.

България по време на управлението на цар Коломан I Асен

България по време на управлението на цар Коломан I Асен

България по време на управлението на цар Коломан I Асен

България по време на управлението на цар Коломан I Асен


Направи дарение на училище!***

 

Екатерина Ангелова
(Софийски университет „Св. Климент Охридски“)

 

Резюме: Тази статия е посветена на  Коломан цар на България от 1241 до 1246 г. Той е син на Йоан Асен II от брака му с унгарската принцеса Анна-Мария. По време на неговото кратко царуване българската държава е управлявана от регентство от името на малолетния цар.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Ключови думи: България, средновековие, цар Коломан.

 

След смъртта на Йоан II Асен на дневен ред дошъл въпроса кой ще го наследи. До 1218 г. царската титла и прерогативите, произтичащи от нея, били в зависимост от патримониалния модел. Така приемствеността вървяла от брат към брат (първите три случая, независимо от мъжки наследници при Йоан I Асен), и то без проблеми, и от братовчед към братовчед, този път с употребата на сила. В 1241 г. картината се променила, тъй като обстоятелствата били други. За пръв път в историята на Второто царство царското достойнство преминало от баща към син. Вместо севастократор Александър за цар на българите бил провъзгласен най-големият син на покойния Йоан II Асен. За утвърждаването на този основен „законен“ път към върховната власт било загатнато още в 1218 г. Георги Акрополит съобщава, че Коломан „взе бащината власт, поднови договорите с император Йоан и при това положение владееше мир“.
Както отбелязва Васил Златарски, Кoлoман (1241–1246 г.) заел управлението с помощта на регентство, в което влиза патриархът, племенникът  на цар Йоан Асен II, севастократор Калоян, син на севастократор Александър, и някой видни боляри, привърженици  на цар Кoлoман.
Въпреки това негово предположение няма данни за състава на регентството в изворите. Във външната политика на българската държава не се наблюдават промени. Мирните отношения с Латинската и  Никейската империя се запазват. Регенството на малолетния български владетел сключва две-годишно примирие с Латинската империя и възобновява съюзния договор с Никея.

Знае се, че Коломан I е бил най-големият син на цар Йоан II Асен, роден от втория му брак към 1234 г. Коломан също бил брат на Елена, съпругата на Теодор II Ласкарис. В българската наука има колебание около името на този български цар. П. Ников, позовавайки се на унгарския произход на името, както и на изписването му в писмото на папа Инокентий IV, го превежда като Коломан.
В 1241 г. Коломан I бил на седем години. Това, както се вижда, не му попречило да наследи царската власт, но същото не се отнасяло до нейното реално упражняване.

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 155 на списанието.

Подаряваме ти първите 40 страници от брой 155 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.