Българска история История 

Християнството променя храненето в средновековна България

Автор: Мая Джамбазова

Често религията определя начина на хранене на хората. Последователите на юдаизма ядат кашер, мюсюлманите не докосват свинско, християните се съобразяват с постите и религиозните празници.

Трансформацията в храненето при българите се извършва още в Първото Българско царство, но по-осезаема разлика се забелязва в периода на Византийското владичество и във Второто Българско царство. Тогава храната на обикновения българин става предимно растителна, подобна на менюто на византиеца.

В „Отговорите на папа Николай“ е записано, че българите трябва да спазват християнската традиция, когато приемат кръщението. Борис I и неговите съветници живо се интересуват от забраните, които християнството налага, но папата ги успокоява, че и християните по време на празници ядат месо.

Българите като номадски народ, са свикнали с месно-млечна диета. След като приемат християнската религия, обаче, се налага те да променят навиците си. През голяма част от годината се пости. Затова и нашите предци е трябвало да променят храненето си. Византийците им дават пример в това отношение. Менюто на един византиец през XI век, например, е включвало зърнена каша на закуска, салата на обяд и плодове следобед. Рядко е имало вечеря.

А по празници е позволено да се консумира животинска храна. На Гергьовден агне, на Петровден пиле, а на Никулден риба. За Илинден се коли най-старият бик в обора, но може и агне или кокошка.

И до днес тези традиции са запазени в народната памет. Трансформацията от номадската кухня на прабългарите към растително хранене се извършва след покръстването и приключва по време на Византийското владичество. Днес пазим спомена за християнското в нашата традиция и раздаваме курбан от жертвеното животно на съответния светец на големи празници.

Източник

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close