Вие сте тук

Промените в климата може да предизвикат загуби за европейската винена индустрия

Статията изказва предположение, че лекото повишение на температурата в Средиземноморския регион, поради промените в климата, може да има последствия върху труда, продуктивността и икономически загуби за европейската винена индустрия.

Статията е публикувана в списание Temperature.

Изследователите проучват ефектите от високите температури върху производителността на труда и продуктивността на работниците, които берат на ръка гроздето и са заети във винената индустрия на Кипър, като често работят при температури над 36°С.

Те установяват, че по-високите температури в работната среда през лятото имат връзка със значителна загуба на работна ръка до 27%, което се дължи на горещината, причиняваща претоварване на метаболитната и сърдечно-съдовата система на работниците и намалена производителност.

Когато температурите се повишават, има също и 15% намаление в стойността на времето, за което работниците са способни да изпълняват своите задължения, поради повишена нужда от нередовни и непланирани почивки.

Тези изводи от изследването показват, че горещините на работното място, особено при европейските селскостопански работници, са придружени от значителни загуби на работна ръка и производителност. Винената индустрия съставлява 0.2% от световния БВП и, заедно с повишените температури поради глобалното затопляне, може да въздейства негативно на отрасъла и евентуално да предизвика големи загуби в световен мащаб.

За това изследване авторите избират конкретно да проучват работници, берящи грозде, тъй като винената продукция все още в голяма степен е доминирана от ръчния труд, за разлика от други отрасли и следователно ефектите от затоплянето върху работниците в този отрасъл е вероятно да бъдат често срещани.

Авторите предупреждават, че това изследване не трябва да бъде считано за задълбочено широкомащабно проучване за въздействието на глобалното затопляне върху земеделските работници и трябва да се направи по-задълбочено проучване, включващо повече работници и различни места, за да се оцени напълно въздействието.

Проучването е първо по рода си в Европа, което използва иновативен подход за оценка на производителността на труда и продуктивността на седем работници, наречен анализ времето-движение, който може да анализира всяка секунда, прекарана от всеки работник по време на всяка работна смяна.

Превод: Теодора Гецова

Източник: Science Daily

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close