Археология 

Отвъд „Индиана Джоунс“ и „Мумията“ – каква е истината за професията на археолога?

В следващото издание на Skeptics in the Pub, Надежда Карастоянова ще разкаже за разкопките в екстремни температури и истинския вид на „съкровищата“.

Свикнали сме да свързваме археологията с прокълнати гробници и несметни съкровища. Истината зад тази необичайна професия е доста различна, но не по-малко вълнуваща. Върху нея е фокусирано и следващото издание на събитията за популярна наука Skeptics in the Pub, което ще се състои на 13.02.2018 от 20:00 часа в Club Gramophone в София.

Археологията е вълнуваща професия и за да я разберем напълно, трябва да излезем от стереотипа за Индиана Джоунс. Да, в нея можете да се разчита на пътуване и приключения, но са гарантирани и далеч по-трудни моменти – копане на открито, дори на слънце при 40 градуса.

Тези предизвикателства не плашат Надежда Карастоянова, археолог с над 10 години опит и докторант в БАН, към Природонаучния музей. Тя се занимава с археозоология – връзката между човека и животните в праисторията и е специалист по животински кости. В Skeptics in the Pub тя ще сподели как изглежда ежедневието на археолога и ще се спре на различни непознати елементи от работата си:

  • Как се планира, организира и провежда работата по археологичен обект?
  • Как се обработват откритите предмети и артефакти, за да ги запазим и да научим повече за миналото от тях?
  • Какво ни казват откритите животински кости за далечното минало?
  • Какви са най-честите археологически находки и изглеждат ли „съкровищата“ като такива в мига на тяхното откриване?

Събитието е част от редовната серия срещи за популярна наука Skeptics in the Pub, организирани от Ratio и ще се състои на 13.02.2018. С близо 40 издания в България, SITP има за цел да запознае публиката с най-актуалното от света на науката, на разбираем език. Повече за събитието може да научите във Facebook или в сайта на Ratio.

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close