Физика 

Международен майсторски клас – Hands on Particle Physics | #LHCIMC18

Краен срок за кандидатстване: 05.03.2018

Първият за България международен майсторски клас на ЦЕРНHands on Particle Physics“ ще се проведе на 26-ти март (понеделник) 2018 в компютърната зала на Физическия факултет с начален час 10:00.

Майсторският клас се организира съвместно с Физическия факултет на Софийския университет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, и с подкрепата на проекта OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейската програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

Майсторския клас е подходящ за ученици на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието учениците ще имат възможност в рамките на един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици.

След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията,  учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента  CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Водещ принцип при избора на участниците ще бъде техният интерес към физиката и науката като цяло. Учениците трябва да подготвят и представят:

– кратко есе на английски език за мотивировката им за участие

– препоръка от учител на български език.

Регистрационна форма: https://indico.cern.ch/event/702411/registrations/40560/

Подборът на участниците ще бъде направен въз основа на тяхната мотивация за участие в майсторския клас и владеене на английски език.

Краен срок за кандидатстване: 05.03.2018

 

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close