Интервю 

Интервю с проф. Грета Дерменджиева и работата ѝ по анализа на фалшивите новини

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Грета Дерменджиева, професор по онлайн журналистика.

Коя научна институция представлявате и с какво се занимава тя?

Преподавам в журналистическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – най-старият и най-голям университет в България. Той има 16 факултета, в които понастоящем се обучават 25 000 студенти. Софийският университет е класиран на 341-во място в Европа и на 826-о място в света сред най-добрите университети за 2014 година. Това е единственото български висше учебно заведение в топ 1000 на университетите в света (https://www.uni-sofia.bg/).

Кое Ви запали да се занимавате с науката и кога се случи това?

Не съм мислила специално да се занимавам с наука, случи се някак естествено в резултат от специалностите, които завърших. Магистър съм по висша математика в Софийския университет и работих първо като програмист, а след това като научен сътрудник в Централния институт за научна и техническа информация. От студентка се занимавам с журналистика и бях сътрудник във вестник АБВ. След 1990 г. стана възможно да се придобива второ висше образование и, разбира се, аз избрах журналистиката. Последва конкурс за асистент, а после и хабилитации за доцент и професор. Сега работя в областта, която е пресечна точка между компютърните технологии и журналистиката. Всичките ми лекционни курсове са авторски и се четат за първи път в български университет.

Имате ли одобрен проект в последната сесия на Фонд научни изследвания, как се казва той и какви ползи ще има той за науката и живота на обикновения човек?

В научната си дейност имам 17 проекта, 10 от които са международни. Последният, одобрен от ФНИ, е от тази година: „Създаване на платформа за проверка на факти (fact-checking) и анализ на фалшиви новини в България”. Пропагандата и дезинформацията постепенно завземат медиите и този факт налага проучване на темата на академично ниво и изработване на набор от мерки, които да помогнат по-добрата хигиена в медийната среда. Проектът има потенциал да се надгражда през годините и да се наложи като независима платформа. Тя несъмнено ще бъде полезна, както при обучението на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, така и в ежедневната практика на българските журналисти.

С какво заглавие беше последната Ви публикация? Разкажете ни повече за нея.

Последната ми публикация е на тема „Exploring flipped teaching & technology-enhanced blended learning and assessment (Case studies from practice)” в International Journal of Arts & Sciences – IJAS, в която се разглеждат различни неформални иновативни и технологично-базирани методи за обучение във висшето образование, илюстрирани с примери от приложението им в моята преподавателска практика.

Има ли млади хора, които искат да се занимават с наука във Вашата област?

Разбира се, че има, независимо от неконкурентното заплащане на университет с държавен бюджет в пазарна среда в присъствието на толкова частни фирми. Лично аз съм обучила стотици дипломанти и имам 8 докторанти, двама от които са защитили вече докторската си степен в областта на онлайн журналистиката. Всички те са потенциални научни работници.

Kакво бихте казали на хората, които все още се колебаят дали да се занимават с наука в България?

Всеки да следва собствените си желания. Професията е важна част от живота на човека и когато е избрана от сърце, а не поради рационални и прагматични съображения, ще му донесе успех и удовлетворение.

Занимавали ли сте се с нещо извън научната работа? Какви други интереси имате и как обичате да прекарвате свободното си време?

Както повечето хора, и аз обичам да пътувам, да чета, да гледам филми, да майсторя и да се занимавам в градината.

 

Интервюто взе Максим Попов

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close