Здраве 

Здравните ползи от средиземноморската диета са потвърдени, но само ако сте богати и интелигентни

Средиземноморска диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, но само ако сте богати или високо образовани. Това е изненадващото откритие на изследователите от италианската I.R.C.C.S. Neuromed, които извършиха проучване на 18 000 субекта, наети в рамките на проучването Moli-sani* и публикувани в списание International Journal of Epidemiology.

Предимствата на Средиземноморкста диета за сърдечно-съдовата система са добре известни, но сега италианско проучване проведено от екип от учени от Катедрата по епидемиология и профилактика (Department of Epidemiology and Prevention), ръководена от Giovanni de Gaetano, разкрива, че тези ползи са повлияни от социално-икономическия статут на хората. При продължително спазване на този тип хранене, проучването показва, че намаляването на сърдчно-съдовия риск се наблюдава при хора с по-високо образователно ниво и/или по-висок доход в домакинството. Не са наблюдавани действителни ползи при хора, които са по-малко облагодетелствани.

„Сърдечно-съдовите ползи, свързани със Средиземноморската диета, са добре известни на широката общественост”, казва Marialaura Bonaccio, изследовател в Катедрата по епидемиология и профилактика, и първи автор на проучването. Но за първи път нашето проучване разкри, че социалният статус може да модулира здравословните предимства на Средиземноморската диета. С други думи, човек с по-нисък социално-икономически статус, който опитва да спазва Средиземноморската диета, едва ли ще получи същите предимства, каквито ще има човек с по-високи доходи, въпреки факта, че и двамата спазват един и същ режим на хранене.”

Изследователите от Neuromed отидоха по-далеч и се опитаха да разкрият възможните механизми, които стоят зад тези несъответствия.

„Като се има предвид сравнимото спазване на Средиземноморската диета, хората с по-висок социално-икономически статус съобщават за повече ползи от качествената храна, отколкото хората с по-нисък статус – обяснява Licia Iacoviello, ръководител на Laboratory of nutritional and molecular Epidemiology към Катедрата по епидемиология и профилактика. Например, тези които съобщават за ползи от Средиземноморската диета (измерена чрез резултат от плодове и ядки, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, риба, мазнини, месо, млечни продукти и алкохол), са хора с по-висок доход или по-високо образователно ниво, които консумират продукти, богати на антиоксиданти и полифеноли, и имат по-голямо разнообразие в избора на плодове и зеленчуци. Ние открихме и социолно-икономически градиент в консумацията на пълнозърнести продукти и в предпочитаните методи за готвене. Тези съществени различия при консумирането на продукти, принадлежащи към Средиземноморската диета, ни карат да мислим, че качеството на храните може да бъде толкова важно за здравето, колкото количеството и честотата на приема.”

“Нашите резултати трябва да насърчават сериозното обсъждане на социално-икономическия сценарий на здравето – отбелязва Giovanni de Gaetano, директор на Катедрата. Социално-икономическите различия в здравето нарастват в достъпа до здравословно хранене. През последните години документирахме бързото преминаване към Средиземноморска диета от цялото население, но може би по-бедните граждани са склонни да  купуват „средиземноморска” храна с по-ниска хранителна стойност. Не можем да продължим да казваме, че Средиземноморската диета е полезна за здравето – заключава de Gaetano – ако не сме в състояние да гарантираме равен достъп до нея.”

 

Проектът Moli-sani

Започва през март 2015 година и включва около 25 000 граждани, живеещи в района на Молизе. Целта е да се проучи за екологични и генетични фактори, които са в основата на сърдечно-съдовите заболявания, рак и дегенеративни патологии. Проучването Moli-sani, което сега е базирано в I.R.C.C.S. Neuromed, превърна цял италиански регион в голяма изследователска лаборатория.

Превод: Ева Филипова

Източник: Science Daily

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts