Биология Видео Физика 

Защо медоносните пчели са толкова добри в поддържането на спретнат вид (всичко се дължи на косъма)

Медоносните пчели са доста добри в работата си, събирайки около 30% от теглото си в богатия на протеини цветен прашец, за да го занесат в кошера след това.

Но тази работа е доста… прашна. Когато пчелите дебнат около някое цвете, вероятно пиейки нектар за незабавна енергия, цветният прашец пада по тях и полепва по косъмчетата, които покриват телата и дори очите им.

Те използват краката си, за да почистят голяма част от цветния прашец и пълнят структури, наречени кошници за прашец, намиращи се на задните им крака.

Процесът им на поддържане в спретнат вид е ефикасен. Учени от Технологичния институт в Джорджия са открили, че една пчела може да махне около 15 000 зрънца цветен прашец само за две минути, докато се почиства. Guillermo J. Amador, David L. Hu и техни колеги са записали това поведение на видео, защото искали да научат повече детайли за начина, по който пчелите се почистват редовно. Те представили работата си в Bioinspiration & Biomimetics.

Лабораторията на д-р Hu към факултета по механично инженерство на Технологичния институт в Джорджия се съсредоточава върху биологични процеси, които може да имат инженерни приложения. Един от въпросите му е как различните животни се почистват. Затова те изследват структурата на неща като котешките езици и миглите.

Насекомите са интересни, защото според д-р Hu те функционират на различна от човешката скала. Когато искаме да създадем неща, които да можем да почистим, „ние създаваме повърхности, които са много гладки“, казва той. Същото важи и за плотовете ни. Това е така, главно защото използваме вода за почистването.

Но за нещо с размера на пчела, водата не е много добър избор. „Когато насекомите попаднат във вода“, казва той, „те не могат да излязат заради повърхностното напрежение“. Затова природата е намерила други решения. „Природата“, както го определя д-р Hu, „не действа с гладко“.

Но се справя с косматото доста добре. Затова пчелата използва косматите си крака, за да почисти косматото си тяло и очи. Д-р Amador и д-р Hu са се концентрирали върху очите, които пчелата трябва да почисти, за да може да вижда ясно.

Учени показват как медоносните пчели използват косматите си крачка за да изчистват цветния прашец от косматите си очи. ROBIN LINDSAY, DAPHNE RUSTOW, JAMES GORMAN. Снимка: Candler Hobbs/Georgia Tech.

Те използвали няколко техники, за да изучат какво правят пчелите и колко цветен прашец успяват да свалят от себе си. Една от техниките използвала фоново осветление, за да открои пчелите и зрънцата цветен прашец, така че компютърният софтуер да може да разпознае и преброи черните точици на светлия фон. Д-р Hu казва, че техниката е била вдъхновена от Пиг-Пен, героят от Фъстъци, който винаги е придружаван от облак мръсни частици.

Използвали също крак на пчела, премахнат от пчелата и прикачен към малки моторизирани апаратури. Д-р Amador, сега изследовател в Института Макс Планк за интелигентни системи в Шутгарт, Германия, казва, че различното разстояние между косъмчетата по краката и тези на очите изглежда е важно, нещо като почистването на четка за коса с гребен. Не бихте използвали четка, за да почистите друга четка за коса с точно същия вид четинки.

Колкото до гладките повърхности, към които хората са толкова привързани, д-р Hu успокоява: „В скоро време няма да имам космати маси“, казва той, „или космати коли“.

Превод: Никол Николова

Източник: NY Times

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts