Земя 

Януари 2016 г. – необикновен за Западна Антарктида

Credit: Colin Jenkinson, Australian Bureau of MeteorologyClose
Credit: Colin Jenkinson, Australian Bureau of MeteorologyClose

Международна група учени е установила, че през 2016 г. частично се стопил район в Западна Антарктида, приблизително два пъти по-голям от размерите на Калифорния, под действието на топли ветрове, предизвикани от особено силен Ел Ниньо.

Учените съобщават в Nature Communications, че затоплянето продължило повече от две седмици през януари 2016 г. Сателитни изображения разкриват стопен сняг и лед върху по-голямата част от шелфовия ледник Рос – обширна платформа от плаващ лед, която служи като ледена бариера, чието присъствие забавя топенето на ледниците в съседство и ги поддържа (бел. ред.).

Докато изследователите са събирали доказателства през годините, в които топлите океански води са разтопявали ледените плитчини на Западна Антарктида, то това е първият път, когато са имали възможност да документират как топлият въздух може също да причини широко разпространено снеготопене отгоре на повърхността.

Учените инсталирали необходимите съоръжения за проучването на тези процеси в Западна Антарктида само няколко седмици по-рано, като част от проучване, чиято цел била да разберат по-добре как облаците влияят на количеството енергия, достигащо до снежната повърхност и повлиява нейната температура.

„Бяхме изключително щастливи, че можем да използваме най-съвременното оборудване в Западна Антарктида преди това обширно снеготопене“ – споделя Dan Lubin, главен учен от Atmospheric Radiation Measurement (ARM) West Antarctic Radiation Experiment (AWARE).

Lubin e учен физик в океанографския институт Scripps в La Jolla, Калифорния, и съавтор на изследването в Nature Communications. „Тези атмосферни измервания ще помогнат на учените географи да развият по-точен модел на проект как антарктическата ледена покривка може да се влияе от климатичните промени и морското равнище.“

Julien Nicolas е водещ автор на изданието и изследовател на асоциацията Byrd Polar and Climate Research Center (BPCRC) в университета в Охайо. Той е част от групата OSU, която прогнозира времето и климатичните промени по цял свят.

Когато през януари 2016 г. Nicolas получава тревожната информация от AWARE, че времето над Западния антарктически леден щит е необичайно топло за сезона, той проверява информацията от сателитите, за да види какво се случва с останалата част от Западна Антарктида.

Наличието на вода в снега често е трудно да се засече от сателитните снимки във видимия спектър, особено ако облаци пречат на изображението. Вместо това, Nicolas анализира микровълновата радиация от снега, тъй като сухият и влажният сняг имат много различни микровълнови отпечатъци (излъчват по различен начин – бел. ред.).

По време на снеготопенето той видял, че район от приблизително 300 000 квадратни мили, включващ по-голяма част от шелфовия ледник Рос, изглежда съдържал смесица от сняг и вода.

„Това, което вероятно се е случило е, че сбитият сняг е задържал разтопената вода, действайки като буфер и предотвратявайки образуването на езера и потоци, които са често срещани в някои Антарктически ледени шелфове“ – казва Nicolas – „но не можем да изключим наличието на стояща вода в много райони.“

Това, което прави това събитие особено интересно за учените, е фактът, че се е случило по време на един от най-силните Ел Ниньо, които някога са били отчитани.

„Съвпадението между двете събития не е случайно”, казва той.

По време на Ел Ниньо топлата екваториална вода на Тихия океан се движи на изток. Освен това, Ел Ниньо предизвиква метеорологични условия, които раздвижват топлия въздух към Западна Антарктида, но силните западни ветрове, които духат над океана към северната част на континента обичайно спират топлия въздух.

Aaron Wilson, старши научен сътрудник в BPCRC, също и съавтор на изследването, използва климатични модели, за да демонстрира, че процесите на топене в Западна Антарктида най-често възникват по време на Ел Ниньо, особено когато западните ветрове са слаби. Какво прави януари 2016 г. необикновен? Той обяснява, че това затопляне се случва въпреки силните западни ветрове. „Без силните западни ветрове, вероятно щеше има още повече топене“ – казва той..

Съавторът David Bromwich, професор по география и ръководител на екипа от Охайо, обяснява това така: „Свидетели сме на решителна схватка между влиянието на Ел Ниньо и западните ветрове и изглежда Ел Ниньо печели в Западна Антарктида”, казва той. „Това е нововъзникващ модел. И тъй като в бъдеще очакваме по-силни и по-чести Ел Ниньо и затоплящ се климат, ето защо може да очакваме и повече разтопен лед по повърхността на Западна Антарктида.“

Той заключава, че по-честото топене ще ускори прекрояването на бреговете на континента.

 

Превод: Десислава Попова

Източник: Science Daily

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts