Видео Космически науки Технологии 

Видео. Някои детайли около изстрелването на първия български комуникационен сателит с помощта на Falcon 9 на SpaceX

Компанията на Elon Musk успя да изстреля сателит в орбита на 23-ти юни, използвайки вече употребяван летателен апарат – ракетата Falcon 9, която извърши подвиг за втори път за по-малко от 3 месеца.

Действието се развива в 3:10 p.m. EDT (1810 GMT), когато Falcon 9 излита от паметната площадка 39А на NASA’s Kennedy Space Center във Флорида, заедно с комуникационния сателит BulgariaSat-1 на борда си.

След около 2.5 минути в полет, двете части на ракетата се разделят и първата започва на маневрира отново към Земята. 8 минути след излитане, ракетният двигател вече е направил невероятно прецизно приземяване на роботизирана платформа край брега на щата Флорида.

„В днешната мисия Falcon 9 ще „усети“ най-високата температура и сила на навлизане в атмосферата досега. Има голям шанс ракетният апарат да не се завърне“, обяви Elon Musk в Twitter преди излитането. Въпреки това, той успя, бележейки поредното етапно възстановяване на SpaceX.

Това беше втората мисия за основния елемент на Falcon 9, който излетя и се приземи успешно на 14-ти януари. Изстрелването успя да изпрати 10 комуникационни сателита в орбита, в полза на компанията Iridium във Вирджиния. Беше планирано втората партида от 10 сателита да бъде изстреляна на Falcon 9 от Vandenberg Air Force Base в Калифорния на 25-ти юни, което означава само 2 дена приготовления за екипа на SpaceX.

Вторият елемент на Falcon 9, който летя за първи път с българския сателит, свърши отлична работа, продължавайки да засилва BulgariaSat-1 в орбита.

До момента, SpaceX имат отчетени 12 приземявания, три от които са орбитални полети – две на първата част на Falcon 9, и един на роботизираната товарна капсула „Дракон“. Вече използван „Дракон“ достави товар на Международната Космическа Станция по-рано през юни.

Тези дейности се извършат с цел развитие и усъвършенстване на системите за многократни космически полети, главен приоритет на Musk, който основа компанията през 2002. Подобна технология ще намали драстично цената на космическите пътувания, превръщайки амбициозни изследователски проекти, като колонизацията на Марс, в икономически изгодни варианти, казва милиардерът предприемач.

BulgariaSat-1, построен от калифорнийската компания SSL, е първият комуникационен сателит притежаван от България. Той ще осигурява телевизионни и информационни комуникационни услуги за България, Балканите и други части на Европа.

Превод: Цветомил Семков

Източник: Space.com

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts