Видео Космически науки Личности 

В главната роля – астрономът Димитър Съселов, открил най-отдалечената от Слънцето планета

Димитър Съселов изучава връзката между материя и лъчение, градейки впечатляваща кариера в Харвард, където е поканен да бъде професор през 1998 г.

Той е син на археолога Димитър Съселов и внук на историка Димитър Съсълов, автор на трудове за прабългарите. Научната дейност на предците му несъмнено помага да постигне много, но интересът към астрономията се поражда, когато получава един съдбоносен подарък – телескоп.

Роден е през 1961 г. в Несебър, където завършва прогимназиалния етап от обучението си. Следват Английската гимназия в Бургас и Физическия факултет на Софийския университет със специалност Астрономия. През 1988 г. получава покана за специализация в Торонто, Канада от Световната астрономическа организация, повод за което е негово изследване по астрономия, публикувано в международно издание още по време на студентските му години.

Десетилетие по-късно той получава престижната покана да бъде професор в Харвард, като там е главен лектор в Департамента по астрономия за годините 1999-2003. Към момента е директор на Харвард-Смитсониън Център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative. Последният събира учени от различни области за изследване на живота в контекста на вселената. Съселов е участник в мисии на НАСА и има две публикувани книги, свързани с пулсациите на звездни тела и една, в която се говори главно за връзката между биология и астрономия.

За него представляват интерес още строежът на звездите, еволюцията на водорода и хелия в ранната вселена, определянето на разстоянията до други галактики и откриването на планети, подобни на Земята, извън Слънчевата система. Последните изследвания, които провежда, му носят световна известност и са свързани именно с това. Заедно с екипа си той разработва т. нар. „транзитен метод”, благодарение на който са открити стотици екзопланети – иначе казано, планети извън Слънчевата система, гравитиращи около друга звезда.

По думите на Съселов, в нашата галактика има над 100 млн. планети, сравними по размер и условия със Земята. Според него голяма част от тях ще бъдат изучени, а това, заедно с развитието на науката в близките години, ще измени коренно мирогледа на хората. Посредством телескопа „Кеплер” през 2003 г. от Съселов и екипа му е открита най-отдалечената известна до този момент планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.  Въпросът дали съществува живот извън Земята е двигателят на проекта, а сходството на новооткритите планети с нашата може да бъде предпоставка за зараждане на живот. „Това предизвиква голям интерес към Астрономията като наука в последните години. Въпреки важните открития, все още няма потвърдена информация”, споделя Съселов в интервю.

Вижте участието на проф. Съселов в TED:

Автор: Надежда Калоферова

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts