Здраве Космически науки 

Тръмп наблюдава Слънцето по време на слънчевото затъмнение: Ще увреди ли това очите му?

Дори президентът на Съединените американски щати не може да откъсне поглед от Великото американско слънчево затъмнение.

Но в понеделник сутрин (21 август) хванаха президента Доналд Тръмп да нарушава  основното правило при гледането на слънчево затъмнение: Не гледай слънцето с невъоръжено око. За кратко Тръмп свалил очилата си и погледнал право към слънцето – дори когато, според Тед Ман (репортер от Уолстрийт джърнъл), един от съветниците му извикал “Не гледайте!“.

Трябва ли президентът Тръмп да се притеснява за своето зрение?

“Да се гледа към слънцето дори няколко секунди с незащитени очи, по което и да било време… може да доведе до увреждане в центъра на ретината“ – казва д-р Нийл Бреслър (Neil Bressler), професор по офталмология от Медицинското училище към Университета „Джонс Хопкинс” (The Johns Hopkins University School of Medicine). Това включва частично затъмнение, както и случаите, когато изобщо няма затъмнение, допълва Бреслър.

„Няма точно определено количество време за някой индивид [в което да гледа към слънцето], но колкото повече време прекарвате, взирайки се в него, толкова по-висок е шансът да се увреди ретината“ – споделя Бреслър с Live Science.

Наистина, според кратък труд, публикуван на 18 август в списание JAMA „дори само няколко секунди съзерцаване може временно или завинаги да изгори центъра на ретината”. Бреслър е бил главният редактор на статията. “След като тъканта на ретината е вече увредена, също както при мозъчната тъкан, тя не може да се възстанови, което води до загуба на зрение. Ако гледането на слънчево затъмнение е довело до загуба на зрението, човек трябва незабавно да посети офталмолог, очен лекар, който може да разпознае симптомите и знаците на слънчево изгаряне на ретината“ – твърдят в научния труд.

Гледането право към слънцето може да причини състояние, наречено слънчева ретинопатия. Увреждането е предизвикано от това, че лещата на окото фокусира слънчевите лъчи в една-единствена точка на ретината в задната част на окото, която се нарича фовея (fovea). Фовеята е място на ретината, отговорна за острото, централно зрение и ако се увреди, може да доведе до замъглено зрение или пък при по-тежките случаи – централно сляпо петно в окото, казват от Американската академия по офталмология (ААО).

Но краткият поглед на Тръмп към удивителното затъмнение не би довело до пълната му загуба на зрение.

“Много малко вероятно е човек да ослепее напълно от това, че е гледал слънцето“ – споделя пред Live Science през м. юли д-р Ръсел ван Гелдер (Dr. Russell Van Gelder), представител на ААО и ръководител на Института за очни заболявания към Вашингтонския университет в Сиатъл. (Терминът “пълна слепота“ се отнася до загубата на централното и на периферното зрение на човек.) “Обикновено само централното зрение е повлияно от слънчевата ретинопатия“ – казва той.

Все пак на теория човек може да стане с нарушено зрение – зрение 20/200 или по-слабо – от вглеждане в слънцето.

Запомнете: Гледането директно към слънцето, дори когато е частично закрито от луната, може да предизвика сериозно увреждане на очите или ослепяване. Никога не наблюдавайте слънчево затъмнение с невъоръжено око. В сайта Space.com можете да намерите пълно описание на това как можете да гледате слънчево затъмнение безопасно.

 

Превод: Михаела Цонева

Източник: Live Science

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts