Биология Здраве Технологии 

Скоро ваксинирането срещу грип ще бъде толкова лесно, колкото да си сложиш лепенка

Credit: N. ROUPHAEL ET AL/LANCET 2017
Credit: N. ROUPHAEL ET AL/LANCET 2017

Ваксинация тип „направи си сам” е на път да се появи. В първите тестове при възрастни, лепенка с малки разтворими шипове успешно и ефективно доставя доза ваксина против грип.

Хората, ползващи тази лепенка, имали подобен отговор към ваксината, какъвто е открит у тези, които ползват нормални ваксини, казват учени от Лансет в онлайн изданието на 27 юни. Почти всички, които са изпробвали новата практика,  описали нейното прилагане като безболезнено.

Лепенката елиминира нуждата от “безопасното унищожаване на игли” и за разлика от други ваксини, няма нужда от замразяване, тъй като тя е стабилна на стайна температура  в продължение на най-малко година. В крайна сметка лепенката може да се озове и в аптеките – това прави имунизирането против инфлуенца по-близко до  пиенето на Аспирин, отколкото до посещението при доктор. Заедно с възможното повишаване на нивото на ваксинациите в Щатите, казват учените, лепенката може да направи по-лесно имунизирането и в развиващите се държави.

Мирон Ливайн, експерт по ваксините от Meryland School of Medicine в Балтимор, обяснява, че има нужда от още работа по лепенката. “Какво хубаво начало. Идеята да не трябва да се притеснявам от спринцовката и иглата ми харесва”, казва той.

От едната си страна късчето прилича на обикновена лепенка. От другата страна се виждат 100 твърди конусовидни микроиглички, всяка дълга малко повече от половин милиметър, направени от поливинил алкохол, захар и ваксината.

Когато се притисне към задната част на китката, микроиглите преминават през външния слой на кожата и се разтварят. Марк Праусниц, съавтор на материала и химичен инженер в Georgia Institute of Technology в Атланта, казва, че върху кожата лепенката се усеща като парченце велкро, притиснато към нея.

Учените включили в проучването 100 здрави възрастни, които още не били ваксинирани за грипния сезон 2014-2015. Участниците или получили инжекция, или сами си сложили лепенката, или им била поставена  от здравен работник – с или без ваксината.Без значение от това как е била приложена ваксината, участниците изпитали сходни леки странични ефекти като гадене, умора или главоболие.

Хората, на които им била поставена ваксината чрез ижектиране докладвали болка в зоната на инжектирането, докато тези с лепенката описали сърбеж.

Ако тази нова технология стане налична, удобното ѝ приложение може да вдигне процентите на ваксинация в САЩ – само 43% от възрастните са били ваксинирани срещу грип през 2014-2015. Може да се използва за масови ваксинации в държави с ограничени ресурси и минимален брой обучен персонал. Планирани са и тестове с лепенки с ваксина против детски паралич, за да се спомогнат опитите за унищожение на тази болест, споделя Праусниц.

Превод: Максим Попов

Източник: Science News

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts