30 септември (петък) 2016
Кога 17:00-24:00 часа
Къде Университет по хранителни технологии (УХТ)
Институт по зеленчукови култури „Марица“
Как вход свободен
Университет по хранителни технологии (УХТ)
17:00-17:30, дворът на УХТ
Официално откриване
17:30-18:00, фоайето на УХТ, бл. 1
Наука в града FRESH: науката – магична и забавна
Забавление за деца с научни фокуси.
17:30-19:00, аула „Милен Бешков“
FRESH кафене: зърното – началото и безкраят
Интерактивно представяне и дискусия на научните достижения на учени от УХТ.
18:00-22:00, фоайето на УХТ, бл. 1
Наука в града FRESH: състезание „Малкият сладкар“
Тематични кулинарни състезания, които ще включват състезание за най-добра скулптура от тесто, украси на сладкарски изделия, изработка на фигурки от хлебна средина, обредни хлябове и декорация на хляб, здравословен сандвич,
дегустации на зърнени храни и напитки и научни експерименти за деца.
19:00-19:15, фоайето на УХТ, бл. 1
Магия FRESH: награждаване на победителите от конкурса за рисунки „FRESH Touch“
19:15-20:00, аула „Милен Бешков“
FRESH кафене: кръгла маса за поддържане и утвърждаване на връзката бизнес-наука-образование
Изложби
17:00-24:00
Магия FRESH: изложба на рисунките от конкурса „FRESH Touch“
18:00-20:00
Магия FRESH: изложба на хляб и хлебни изделия
18:00-22:00, фоайето на УХТ, бл. 1
Наука в града FRESH: изложба на зърнени култури и игра за разпознаването им
20:00-21:00
Магия FRESH: благотворителен търг
Благотворителен търг на международна кулинарна продукция. Събраните средства ще бъдат дарени на Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“ – Пловдив
Европейски кът
Институт по зеленчукови култури „Марица“
18:00-19:00
Лаборатория FRESH: зеленчуците като източник на здраве
Зеленчуците са важна част от здравословната диета, едни от най-полезните храни за човека, истински природен дар, източник на здраве и дълголетие. Те са изключително богати на жизненоважни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други. Но, за да се възползваме максимално от тези качества, трябва да обърнем внимание върху начина на отглеждане на зеленчуковата култура. Все по-често се говори за биологично производство на зеленчуци и получаване на продукция, чиста от пестициди, нитрати и други вредни съставки.
В лабораториите на Института по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив ще видите как се създават сортове, устойчиви на болести, как се разграничава устойчивия от чувствителния сорт и как се определя концентрацията на вируса в растението. Ще бъде демонстриран и анализ на почва и растения, за да се определи количеството на най-важните за растенията и човека хранителни вещества.
Участващи учени: доц. д-р Димитрина Костова, доц. д-р Иванка Тринговска, гл. ас. д-р Ганчо Пасев, д-р Весела Радева, докторант Радина Маркова
Европейски кът