Земя Космически науки 

Пълното слънчево затъмнение 2017: Всичко, което е необходимо да знаете

Ловецът на затъмнения Фред Епсенак засне тази снимка на пълно слънчево затъмнение на 24 октомври 1995 г. от Дъндуд, Индия.
Ловецът на затъмнения Фред Епсенак заснел тази снимка на пълно слънчево затъмнение на 24 октомври 1995 г. от Дъндуд, Индия.

В понеделник, 21 август, Великото американско затъмнение предостави на хората САЩ рядко срещана гледка – луната премина пред слънцето, блокирайки лъчите му от  достигането им до Земята и това доведе до прекрасно слънчево затъмнение, което можеше да бъде наблюдавано като пълно от тези, които се намираха на подходящата ивица земя от Орегон до Южна Каролина, и като частично за тези, които се намираха извън тази пътека на видимост. САЩ няма да стане свидетел на подобна гледка отново до 8 април 2024 г., когато хората в Северна Америка ще могат да видят пълното слънчево затъмнение отново.

Ето няколко интересни факта около голямото събитие тази година.

Какво представлява слънчевото затъмнение?

На всеки 18 месеца Луната, Слънцето и Земята са перфектно подравнени, а Луната хвърля сянка над Земята. Само малка част от нашата планета попада в центъра на тази сянка (пътеката на пълното затъмнение), докато на други места се вижда частично слънчево затъмнение. Средно на всеки две до пет години земляните са подложени на частично слънчево затъмнение, в което Луната, Слънцето и Земята не са точно подредени. Макар и невероятно, слънчевите затъмнения са чисти съвпадения, казват астрономите.

Защо пътят на пълното затъмнение се движи от запад на изток?

Не трябва ли да тръгне от изток към запад, както слънцето изгрява и залязва? Отговорът е свързан с това как Луната обикаля около Земята – тя преминава около нашата планета от запад на изток (нашият сателит се движи обратно на часовниковата стрелка около нас). По време на слънчевото затъмнение сянката на Луната, наречена „умбра“, следва пътя на Луната, разбира се.

Откъде можеше да бъде наблюдавано затъмнението?

НАСА подготви карти за всеки щат с места за наблюдение:

  • 21 национални парка с невероятни гледки.
  • НАСА разполага с голям ресурс от места за наблюдение на пълното слънчево затъмнение – от национални паркове и убежища до зоологически градини и библиотеки.
  • В Южния университет в Илинойс поредица от фестивали осигуриха на желаещите забава и възможност за наблюдение на пълното слънчево затъмнение.
  • За тези, които не бяха в състояние да го наблюдават пряко, НАСА осъществи включване на живо.
  • Пътуващите в самолет по време на пълното затъмнение може би са успели да наблюдават ефектите от него върху облаците наоколо или върху повърхността на земята долу.

Как да наблюдаваме слънчевото затъмнение безопасно?

ЗАПОМНЕТЕ никога да не гледате директно към слънцето по време на затъмнение. По време на съвсем кратък период на пълното затъмнение вие сте в безопасност да погледнете слънцето, защото сянката на луната е закрила напълно светлината. Но по всяко друго време гледането директно към слънцето може да навреди на очите ви. Трябва да носите специални очила за слънчево затъмнение – слънчевите очила няма да ви защитят. Трябва да се уверите, че купувате защитните очила от реномирани производители, които отговарят на международния стандарт за безопасност ISO 12312-2 за тези продукти. Ето списък на одобрените производители, предоставени от Американското астрономическо дружество:

 

Как древните хора са наблюдавали затъмнението?

Някои сякаш са празнували събитието, като изобразили върху скала в Чако Каньон в Ню Мексико пълно слънчево затъмнение от 1097, с изхвърляне на плазма от короната на слънцето.

Credit: J Mckim Malville/University of Colorado
Credit: J Mckim Malville/University of Colorado

Още любопитна науката зад слънчевото затъмнение

За някои наблюдатели на небето предстоящото затъмнение е също така възможност да се дублира един от най-известните експерименти на 20-ти век, при който астрофизикът Артър Едингтън направил опит да докаже, че светлината може да се наклони от гравитацията, което е централен принцип на общата теория на Алберт Айнщайн.

 

Превод: Вероника Павлова

Източник: адаптирано от Live Science

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts