Европейска нощ на учените в Сливен

 

28 септември (петък) 2018

 

Кога   12:00 – 20:00 часа

Къде  Кино „Агликина поляна“

Зала „Май“

Крепост „Туида“

Музей на текстилната индустрия

 

 

Кино „Агликина поляна“

 

12:00 Магия REFRESH: Безплатна прожекция на детския игрален филм „Случаят Кюри“

Тони е прилежен ученик, запален по науката, който мечтае да стане велик учен. Детската му стая наподобява лаборатория, а опитната си мишка е кръстил на световноизвестната жена-учен Мария Кюри. Но… Мария Кюри е отвлечена, а в случая са замесени съседката му Рая и училищният побойник Стефан. За да си получи Мария-Кюри обратно, Тони трябва да се изправи пред множество предизвикателства.

 

Заповядайте на безплатна прожекция на най-новия проект на режисьора Андрей Хадживасилев. Филмът е подходящ за деца на възраст 7-12 години. Продължителност 50 минути.

 

 

Зала „Май“

 

15:00 – 16:00 REFRESH Кафене: Вариации в синьо – багрене с индиго и текстилно печатане

Лекция и беседа на тема: багрене с индиго и текстилно печатане – традиции и съвременно приложение, и синя котленска престилка. Участващи учени: Тони Димитрова, Музей на текстилната индустрия, д-р Цвета Явашева, Национална художествена академия и Величка Калева, Исторически музей – Котел.

 

 

Крепост „Туида“

 

15:00 – 17:30 Магия REFRESH: Музейна анимация

Посетителите ще имат възможност да се върнат назад в миналото и да се превъплътят в средновековни обитатели на древен Сливен. В този модул ще бъдат предоставени костюми и въоръжение на желаещите да усетят духа на миналото и посредством похватите на експерименталната археология и музейна анимация те ще оживят историята. Вход свободен.

 

15:00 – 20:00 Наука в града REFRESH: Постоянна експозиция на реконструкции „Ранно Средновековие“

Екскурзоводи от крепостта „Туида“ представят демонстрации на възстановки на оръжия, облекла и елементи от бита през епохата на ранното Средновековие. Вход свободен.

 

 

Музей на текстилната индустрия

 

18:00 – 19:00 REFRESH кафене: ТextTech

Доц. д-р инж. Ивелин Рахнев и студенти от Технически университет – София и Колеж – Сливен насочват вниманието ни към темата за текстилните технологии и техните възможности.

 

18:00 – 20:00 Наука в града REFRESH: Нощ на отворени врати

Гостите ще се насладят на демонстрации и изненади в областта на текстилната техника и технологии, които музейните специалисти са подготвили специално за тях. Вход свободен.

 

18:00 – 20:00 Наука в града REFRESH: Изложба „Фучила“

Изложбата „Фучила“ включва 28 живописни платна на Дора Куршумова, вдъхновени от богатството и дълбоката символика на котленски килим. В изложбата са представени и експонати от фонда на Музея на текстилната индустрия – автентичен котленски килим модел „Фучила“ от 1882 г., престилка с подобен орнамент от началото на ХХ век и женски колан от края на ХІХ век, орнаментиран със същата техника. Изложбата е включена в националния календар на България, посветен на Европейската година на културното наследство.

 

19:00 – 20:00 Наука в града REFRESH: Текстилът през Средновековието

Лекция за характеристиките и традициите в областта на текстила през епохата на Средновековието. Участващи учени: Мая Иванова, Деница Жечева, Красимира Тодорова, Силвия Петрова, Детелина Русева, Йордан Иванов, Маргарита Василева от крепост „Туида“ и Калина Атанасова, дизайнер и илюстратор.