1. Античен комплекс „Сердика“ (Ларго, под купола)

 

18:00 – 18:30 Официално откриване

Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2018“ и обявяване на победителите в конкурсите: REFRESH VIDEO, REFRESH VOICES, REFRESH GIRLS и REFRESH TOUCH.

 

18:30 – 22:00 Магия REFRESH: Щандове с експерименти, демонстрации и опити

 

 • В годината на „София – европейска столица на спорта 2018“, Академия „РОБОТИКА“ ще покаже на най-малките своите спортуващи роботи, които правят лицеви опори, плуват и се забавляват.

 

 • Български географски портал „Географ БГ“ кани деца и родители на демонстрации с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

 

 • Детски Научен Клас (ДНК) се включва с научно приключение с изригващи сапунени експлозии, облаци от течен азот, научни желета, инста желирани червеи и още куп изненади.

 

 • Ентусиастите от Drone ARENA ще „полетят“ и обещават демонстрации, които ще бъдат интересни както за начинаещи, така и за напреднали дрон пилоти.

 

 • На щанда на Музейко, децата ще се докоснат до любими научни експерименти: мързеливия водолаз, експерименти с енерджистик, тайните на статичното електричество, Давид срещу Голиат: ховъркрафт и други балони, цветно мляко и как да го почистим.

 

 • SoftUni Kids ще предложат на малчуганите да свирят на банани, да играят на игри с платката Micro:bit и чрез микроконтролера Digital SandBox да тестват скоростта на своята реакция.

 

 • Осмокласниците от СУ „Владислав Граматик“ ви предизвикват на математически главоблъсканици с триъгълника на Паскал и пирамидите на Сиерпински.

 

 • Децата от студия „Млад художник“ ще запретнат ръкави, за да изработят интерактивни декоративни играчки от приложими материали и ще покажат как се прави спортна игра, мъфин медал и 3D молекула по 2D модел.

 

 • Д-р Албена Даскалова от Института по електроника – БАН и стипендиант по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ ще направи демонстрации на хидрофобна повърхност, като ползва листа на лотос и цвят на роза, и ще покаже образци на 3Д принтирани импланти.

 

 • Проф. Тони Чехларова от Института по математика и информатика – БАН ще представи модели на математическо домино.

 

 • Молекулните компютри могат да бъдат помощници на лекарите в екстремни условия, като епидемии или биотероризъм. Доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет и носител на наградата за наука „Питагор“ 2013 ще покаже ефекта на работа на молекулното устройство и приложението за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар.

 

 • Сдружението на геоморфолозите ще разкажат за релефа на България и какви картни материали, инструменти, екипировка и устройства се ползват при теренни изследвания; каква е разликата между геоморфоложка и топографска карта и как се използва компас за ориентиране по карта.

 

 • Колекционерът на стара българска техника и създател на Sandacite.BG – сайтът за история на българската техника Антон Оруш ще ни запознае с експонати на български ски от 50-те години на миналия век и ще ни убеди в постиженията на българската научна мисъл.

 

 • В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 

18:30 – 21:30 Наука в града REFRESH: Серия от лекции и дискусии

 

 • 18:30 – 19:00 Зоопаркът като поле за научни изследвания

Екологът Катерина Зарева-Симеонова ще разкаже за образователните, научни и природозащитни дейности на Зоологическа градина – София и за животинските видове, включени в тези проекти.

 

 • 19:00 – 19:30 Слънчево затъмнение

Видео връзка с д-р Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, който ще представи феномена „слънчево затъмнение“, наблюденията на слънчеви затъмнения на българските научноизследователски експедиции и техните предстоящи наблюдателни задачи.

 

 • 19:30 – 20:00 Бърза помощ от Космоса

Какви са предизвикателствата пред геонауките за извършване на наблюдения, анализи и прогнози на рискови природни процеси? Как резултатите помагат за намаляване на риска от природни бедствия и адаптиране към глобалните изменения? Кои са основните природни процеси, предизвикващи бедствия? Как членството на България в международната неправителствена организация „Група за наблюдения на Земята“ (Group on Earth Observations, GEO) допринася за оптималното използване на наблюденията на Земята? Разказва доц. д-р инж. Любка Пашова от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

 

 • 20:00 – 20:30 Обучение по наблюдение на Земята от Космоса – източници, програми, проекти

Наблюденията на Земята от Космоса навлязоха в ежедневието – от  прогнозата за времето, през определянето на местоположението с GPS в смартфоните и на транспортните средства, до контрола на субсидиите за земеделските стопани. Доц. д-р Лъчезар Филчев от Института за космически изследвания и технологии – БАН ще ни запознае със свободните източници на информация (курсове, програми, обучителни материали и софтуер) за крайния потребител както на български, така и на английски език и с дейността на „Коперник Академия“, чиято цел е да популяризира наблюдението на Земята.

 

 • 20:30 – 21:00 Първият български самолет и авиоконструкторът Асен Йорданов

Антон Оруш, колекционер на стара българска техника и създател на Sandacite.BG – сайтът за история на българската техника, ни превежда през вълнуващата история на първия български самолет „Експрес“ („Йорданов 1“) и неговия конструктор Асен Йорданов. Ще проследим грабващата история от сглобяването на аероплана през 1915 г., през емигрирането на Йорданов в САЩ, където създава фирмата Jordanoff Aviation Company, до приноса му в самолетите Boeing и признанието на космонавта Нийл Армстронг: „От него както аз, така и всички американски летци, сме се учили на авиация“.