Европейска нощ на учените в теснолинейката Септември-Добринище

28 септември (петък) 2018

 

Кога   8:31 – 10:00 часа

Къде  Родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград

 

8:31 – 10:00 часа Магия REFRESH: Учени на борда
Кое е общото между авокадото и транспортирането на храни? Кои са горивата на бъдещето? Как изглежда роботът кондуктор? Вреден ли е глутенът? Ама наистина! Защо цялото това вълнение около астрологията? Какво му е на времето? Може ли робот да прави профилактика на влак?

 

Учени се качват на родопската теснолинейка, за да убедят пътниците как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по разбираем начин.

 

Като част от инициативата „Европейска нощ на учените 2018“, на 28 септември по маршрута Септември-Велинград в 8:31 часа, група млади български учени ще представят научните въпроси, върху които работят, ще правят демонстрации, ще отговорят на въпроси и ще покажат колко необятна е науката и как засяга всяка област на живота. Групата учени са финалисти на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”, който вече 12 години търси българското лице на науката и са преминали обучение по комуникация на наука. Сред тях има и стипендианти на програмата „Мария Склодовска-Кюри”.

 

Очакваме ви на борда на легендарния влак „Родопи“! Присъединете, за да научите нещо ново, неочаквано и неподозирано, докато се забавлявате.

 

Цената на билета Септември-Велинград е 2,70 лв., като всички намаления на БДЖ важат.