Наука на Борда в Абордаж

Начало 20:00 ч. Веслец 22

Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз определят 2018 година за ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО (ЕКГН). Европейската Нощ на Учените също минава под знака на ЕКГН и ние от Абордаж и Наука на Борда имаме изключителното удоволствие да обявим, че наш гост в Нощта на Учените ще бъде Гергана Байкушева (Gergana Baykusheva), понастоящем Ръководител на Лабораторията по Реставрация в Национален Етнографски Музей към БАН. Гергана е експерт по опазване и съхранение на културно-историческото наследство по европейски стандати и притежава две магистърски степени: „Реставрация“ от Национална Художествена Академия и „Историческо съхранение“ от Университета Оксфорд Бруукс, Англия.

Ето на какви въпроси ще даде отговор тя в Нощта на Учените:
Точна наука ли е реставрацията? Има ли методи за изследване на произведения на изкуството и какви са те? Как се разграничава фалшификата от оригинала? Каква информация получавате от едно изображение? Какви са правилните подходи за въстановяване на оригинала? Кои са най-опасните неща, които може да причините на едно изображение, опитвайки се да го разкрасите?

Заповядайте на 28 септември (петък) в Абордаж, за да научите!

Събитието се осъществява със съдействеието на Българска Наука и е част от Европейска нощ на учените 2018.

ВНИМАНИЕ: Нощта на Учените е момент, в който учените излизат от лабораториите си и плъзват сред тръпнещата в очакване тълпа! Освен, че им разказват със светнали очи за своята работа, провеждат и редица демонстрации с опасни ярки реактиви, микроскопи, сложни уреди… Абордаж няма да бъде изключение. Заповядайте да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си за света около нас!