Блог на Петър Теодосиев 

Как да уча магистратура в чужбина? – Ница, Франция

Започнахме поредица, която цели да помогне на всеки, който иска да учи магистратура в чужбина.

Ще представяме хора, които са учили в различни университети, различни специалности. Сами може да се запознаете с техния опит и да попиете това, което ще ви е полезно.

Всички наши читатели много добре разбират важността на образованието – затова и четат БГ Наука. 🙂

 

Разкажи малко за себе си?
Деница, 27 г., бакалавър „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура „Международни отношения и европейски науки“ в Ница, Франция.

Защо избра точно тази магистратура?
Избрах тази магистратура, поради няколко причини:
(1) исках да сменя специалността си
(2) имах възможност да пътувам и да уча в различни страни (Германия, Турция и Франция)
(3) програмата беше интензивна и приключи за една година

Каква роля имат университетът и държавата в избора на магистратура?
При мен изборът на магистратура зависеше на първо място от специалността, след което влияние оказаха университетът и страната. Освен това значение могат да имат и езикът на преподаване, продължителността, възможностите за стипендия и т.н. Добре е човек да си направи хубаво проучване преди да започне да кандидатства и да е наясно какво точно иска.

Как кандидатства и откъде разбра за магистратурата?
Открих информация в интернет и кандидатствах онлайн, след което изпратих документите по пощата. Има многобройни сайтове, Facebook групи и какви ли не източници на информация, стига човек да се интересува. Който търси, намира. 🙂

Какви документи са необходими?
Стандартните документи за кандидатсване за магистратура: диплома за бакалавър, академична справка, CV, мотивационно писмо, препоръки, копие от дипломна работа, сертификат за език, здравни документи и т.н. Нужни са превод и легализация на дипломата и някои други документи, за което е добре да се предвиди достатъчно време.

Каква е разликата между това да учиш в чужбина или в български университет?
Разликата е голяма: средата; езикът; гледната точка, от която се преподава; другата култура; възможността за нови контакти и като цяло различен начин на живот.

Кои са най-големите разходи, които имаш(е) като студент и как ги покриваш(е)?
Студентският живот обикновено не е най-луксозният период в живота на човек, така че за особено големи разходи не мога да говоря. Но пък и именно поради ограниченте финансови ресурси, всичко ти се вижда скъпо. Най-големите разходи може би са таксите за университета, квартирата, храната и пътувания (при желание за това). Покривах ги чрез стипендия и финансова помощ от семейството.

 

Някои студенти се чувстват напрегнати и нещастни след заминаването си, заради рязката смяна на обстановката. Как се справи с емоционалната страна на нещата?
Няма универсален отговор за справяне с емоциите, но не си спомням да съм била нещастна. Всичко е въпрос на отношение, характер и положителна нагласа. Ако в България се справяш с проблемите си, няма как да не се справиш и в чужбина. Капитан се става в бурно море 🙂

 

Други интервюта с хора учили магистратура в чужбина може да прочетете ТУК

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts