Физика 

Как да направим един магнит по-силен?

Ферофлуид под действието на магнитно поле.
Ферофлуид под действието на магнитно поле.

Магнитите имат хиляди приложения. Благодарение на тях имаме магнитчета на хладилниците си с красиви гледки от различни места или просто забавни цитати. Те са незаменими помощници, когато искаме да затворим врата с такъв механизъм или просто да вдигнем метален обект от земята. Но някои магнити стават по-слаби с течение на времето и не изпълняват функцията си толкова ефективно. А има и магнити, които по начало са твърде слаби за целта, за която ни трябват. За съжаление, не винаги има начин един магнит да стане по-силен, но има трикове, които помагат при някои видове магнити. Ето ги:

  • В купа с вода сложете по-лек от нея магнит, който ще се задържи на повърхността. Той ще се движи във водата, докато не достигне до точка, в която е насочен към полюсите на земното магнитно поле и тогава ще застане в покой. След това внимателно извадете магнита и го поставете върху твърда повърхност – за предпочитане дървена – в абсолютно същата позиция спрямо полюсите на земята. Няколко пъти ударете едната страна на магнита с чук. Приложената сила трябва да размести домените в магнита и така те ще могат отново да изпълняват функцията си, а именно – да сочат север.
  • За магнити, които са загубили силата си: Ако триете много силен магнит в отслабналия, той може да преподреди магнитните домени в него и така да го „презареди”.
  • „Натрупване” на магнити: Един от начините да увеличим силата на отслабнал магнит, е да го сложим заедно с няколко други, също слаби магнита. Но проблемът тук е, че те ще се привличат в различни посоки и това ще намали цялостната им сила. Ако обаче все пак намерите начин да ги задържите заедно, сочещи една и съща посока, силата на магнитното им поле ще се увеличи.

 

Превод: Надежда Калоферова

Източник: science.howstuffworks.com

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts