Отиди на
Форум "Наука"

Иран преминава на евро


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Иран се отказва от разплащането в долари за петрол и преминава на евро, за да намали зависимостта си от американската валута. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от националната иранска петролна компания NIOC. Разплащането ще се извършва по курса в момента на доставката. Съответният пункт е включен в наскоро подписаните договори с френската Total, испанските Cepsa и Litasco, както и с ЛУКОЙЛ.

Иран също иска от своите длъжници да се разплащат в евро. Техеран възнамерява да изисква своите замразени в рамките на международните санкции активи в европейската валута, чиято стойност възлиза на около 100 милиарда долара.

http://www.blitz.bg/news/article/391238

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ау, това е лоша новина за иран. Последният път, когато държава премина от долари в евро, това коства главата на Садам Хюсеин. Ще има бомбардировки май - може с обеднен уран, както беше случаят с Ирак, ама може и с обогатен, щото в случая с Иран обеднения може и да не е достатъчен за унищожаването  му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 часа, Frujin Assen said:

Техеран възнамерява да изисква своите замразени в рамките на международните санкции активи в европейската валута, чиято стойност възлиза на около 100 милиарда долара.

За мен това си е важна новина, която си превеждам така "Техеран не вярва в бъдещата стабилност на американския долар и очаква в дългосрочна перспектива неговата девалвация", което пък на човешки език означава "Не си дръжте спестяванията в американски долари, но си взимайте дългосрочните кредити в такива".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нема такъв филм като атака срещу Иран, отдавна изтърваха тая възможност американците, вече е твърде силен и може ефективно да се отбранява сам.
Интересно, обаче имаше прогнози, че ще премине на юани, които не се сбъднаха. Макар че не е късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може ли да се прецени доколко е силен Иран , ако се направи сравнение с 8 годишната Ирано-Иракска война 1980/1988г. Войната започва с успех (частичен) за Садам, Иран изравнява от 86г нататък, като насочва главните си удари по посока Южен Ирак - да откъсне достъпа на Багдад до залива, както и да разчита на симпатизиращите му шиити. Но общо взето военен паритет с финансов срив за Ирак, който задлъжнява към Кувейт. Двете войни в залива срещу алианса, показаха, че иракската армия не е особено ефектива, а бойният дух твърде нисък - цели дивизии се предаваха. Как ли ще се държи Иран ?  А може ли да се върнем назад във времето....до Ахеменидите. Когато нещата се закучат, персите май се обръщат към нашественика-победител и изостават своите управници. Не са склонни да водят твърде тежки отбранителни войни, аристокрацията зарязва Дарий и започва флирт с Александър. Нещата се потвърждават и при Сасанидите срещу арабската инвазия. Първите сериозни поражения и...добре сте дошли, ставаме едно цяло. Разбира се трябват  отстъпки и съобразяване със спецификата на Иран от страна на завоевателите. Та при хипотетичен (или не съвсем) военен конфликт, ако нещата тръгнат зле, режимът на аятоласите може и да се срине. Не, че иранците нямат потенциал, но няма да им се воюва до "последна капка кръв"  особено, ако им се предложат собствени алтернативи. Интересно ми е какво мисли Aspandiat по въпроса

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 4 часа, Евристей said:

Ахеменидите. Когато нещата се закучат, персите май се обръщат към нашественика-победител и изостават своите управници. Не са склонни да водят твърде тежки отбранителни войни, аристокрацията зарязва Дарий и започва флирт с Александър. Нещата се потвърждават и при Сасанидите срещу арабската инвазия. Първите сериозни поражения и...добре сте дошли, ставаме едно цяло. Разбира се трябват  отстъпки и съобразяване със спецификата на Иран от страна на завоевателите. Та при хипотетичен (или не съвсем) военен конфликт, ако нещата тръгнат зле, режимът на аятоласите може и да се срине. Не, че иранците нямат потенциал, но няма да им се воюва до "последна капка кръв"  особено, ако им се предложат собствени алтернативи. Интересно ми е какво мисли Aspandiat по въпроса

Такива аналогии с по 23 или 14 века назад са много подвеждащи. Аристокрацията не зарязва Дарий, просто й писва да губи постоянно под предводителството на лишен от качества и късмет човек. На Дарий му виждат сметката чак след третия разгром при Гавгамела, когато македонците, тръгнали 3 години по-рано от Солун, са в Северен Ирак. Малко елити биха подкрепяли някого след такива погроми, когато врагът е навлязъл хиляди километри в страната ти. Само за протокола - най-яростната съпротива Александър среща точно в иранските (вярно, неперсийските) земи. Три години се мотае из Бактрия и Согдиана, докато омиротвори района и то с цената на същински геноцид. А дали иранските елити толкова се отдават на флирт с македонците е спорно, защото в следващите 1000 и дори 1300 години зороастрийската традиция неизменно нарича Александър "крадеца Искандер" "злодея Искандер".

Сасанидите си имат също оправдание. Преди това са водили отчаяни битки с ромеите в течение на 28 години и ако в един момент армиите им са на брега на Дарданелите, краят на войната заварва ромеите... около старата Гавгамела. Моралният срив на персите е бил толкова голям, че между 628 и 632 г. на престола им се изреждат 13 царе (и царици), някои от които управляват само по няколко седмици. През 634 г. арабите нахлуват в Месопотамия. Само че битката при Кадисия от 636 г. не е резилът при Граник или Иса от времето на Дарий, а яростно и ожесточено сражение, което трае 3 денонощия. Арабите успяват да стигнат до Мерв в Средна Азия чак през 650 г. В сравнение с тази 16-годишна борба вестготите в Испания падат като на шега пред 11 000 араби и бербери.

Изобщо, сравнение между Иран и Ирак като враг не може да се прави. Нямам предвид, че арабите са скапани войници или че персите са някакви богатири. Просто географията и релефът са различни. Американците смазаха Саддам за няколко седмици през 2003, но после се увъртяха в градски боеве и се видяха в чудо. И то в страна като Ирак, която е равна като тепсия и без гори и където една танкова атака може спокойно да премине от границата с Кувейт до тази с Турция, стига да има как да зарежда с ресурси. Иран е планинска страна, има и гори на север. Стъпят ли на наземни операции, на американците, дори и да смажат иранските ВВС, ще им се отвори втори Виетнам. И съм убеден, че в Пентагона са напълно наясно с това.

Що се отнася до това дали режима на аятоласите може да падне лесно, няма как да знам. Обаче при съпоставянето на ситуацията при Дарий, при Сасадините от 7 век и днес се набива на очи една съществена разлика в полза на аятоласите. При Ахеменидите и Сасанидите елитът има малко допирни точки с народните маси. Затова в Иран (Персия) след Александър и след арабите няма сериозни освободителни движения, ако не броим това на хурамитите в Азербайджан и Мидия през 9 век, но там има и религиозен момент. Съвременен Иран обаче се отличава от горните случаи с това, че поне проформа елитите го играят като част от народа, като произлезли от народа. Богатството се прикрива, за да не дразни, министри ходят с евтини костюми, често по няколко дни небръснати. Отделно вече почти 40 години върви пропагандата (и религиозна) против "Големия Сатана" на запад, която няма как да не действа мобилизиращо на населението. Дето се вика, по-добре никой да не експериментира колко и дали има военна и морална издържливост днешен Иран, че пламне ли нещо голямо, може да стигне до къде ли не.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Към днешна дата атака срещу Иран никак няма да е лесна и би могла да завърши с неприемливи загуби (т.е. трагично). 

30 декабря 2015 Россия начала поставку С-300 в Иран https://lenta.ru/news/2015/12/30/s300iran/

Биби Нетаняу заради това пришпорваше събитията навремето - да може да удари (уж) безнаказано - но Америка го спря, че голяма глупост можеше да излезе:

-------

Евристее, много романтично си представяш нещата... :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Американците се пробваха преди време. И в Техеран имаше "цветна революция", която се провали. Помня, че анализатори очакваха "до мръкнало" началото на войната. Сега американците свалиха ембаргото, защото видяха, че е безсмислено да противостоят на Иран. Така че, война няма да има.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...