Отиди на
Форум "Наука"

Картини и реконструкции на исторически обекти


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

10150574_842061749142797_604949040206174

Днес мярнах в интернет една картина на средновековния Червен. Ние имаме тема за 3D реконструкциите, но нямаме тема за подобни. Тъй като все още картините като тази не са много, то я пускам в общия раздел, за да може тук да се пускат също и за обекти от античността или реконструкции на вече изчезнали сгради от времето на турското робство.

Според информацията във фейсбук картината е дело на Васил Горанов, който я е направил въз основа на реконструкцията на Александър Въчков.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросните картини са по идея и поръчка на ТРЕЖЪР. Част от тях са възстановени от Владимир Димитров (R.I.P.), а други - от Александър Въчков.

Ето линк, където можете да разгледате някои от тях: https://www.icloud.com/photostream/#A955Z2WMVhRJK

Забележка: Кабиле, Севтополис и Царевец са рисувани от Андриан Бекяров.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте,

Вече е възможно ценителите да притежават репродукции на тези картини!

Технологията е GICLEE - принт върху канаваца, който след това се дорисува от художника. Размерите на платното са стандартни: 50/70см. и 70/100см.

Въпроси изпращайте на ЛС.

С поздрав,

TREASURER

post-12657-0-86431000-1416405897_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

В Сърбия от край време си имат организация занимаваща се с 3Д реконструкции и не само, на доста прилично ниво - "Zavoda za Zaštitu Spomenika Kulture Republike Srbije"

Това е възстановка на базилика от V в. край Бела паланка (горе-долу на средата на пътя между Пирот и Ниш. Т.е. построена е в ИРИ, но ако е оцеляла до към ІХ в. е била и в пределите на България.

10983161_891478034223241_505024481016589

11695937_888437104527334_145930582970636

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Важното е че е патриот и че рисува фентъзи сюжети, подходящи за книги игри :)))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами заловил съм го в три картини директно да плагиатства (може да има и в повече, но аз да не знам), така че е копист...

Давам едно жокерче, другите сами си ги намерете. :smokeing:

avilov_poedinok_peresveta_s_chelubeem.jp Goranov.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами заловил съм го в три картини директно да плагиатства (може да има и в повече, но аз да не знам), така че е копист...

Давам едно жокерче, другите сами си ги намерете. :smokeing:

avilov_poedinok_peresveta_s_chelubeem.jp Goranov.jpg

Не сте съвсем прав.

Това , че сте го заловили , както е видно означава , че е ПЛАГИАТ.

КОПИСТИ са художници правещи точни копия на известни картини.После ги продават на добри цени на хора с пари , претенции и липса на вкус.Преди няколко години един такъв беше в София с изложба на нещата си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да речем, че няма да стане велик художник от него. По принцип заимстването на елементи от други творби само по себе си не е лошо, когато се прави с цел да се покаже някаква връзка с творбата, от която е взето. Но когато се прави нещо с посъбрано оттук-оттам без някаква идея за връзка с източника, то тогава обикновено произведението е по-скоро кич.

А сега него по-близко до темата. За реконструкцията на селището на нос св. Атанас край Бяла. Там по-голямата част е консервирана и закрита със предпазни навеси. На два от навесите стените са използвани за да се нарисува реконструкция - става дума за базиликата и винарната. Освен това е направен макет на проучената до момента част. При базиликата някои оригинални части - светия престол и колоните са в музея, а на място са сложени техни копия в ремонтиран вид.

Най-волната реконструкция е пресата за вино, тъй като дървените части ги няма. Но са използвани податките открити при разкопките и сведенията на Плиний Стари в неговата "Естествена история" за тези съоръжения.

HPIM1619.jpg

винарната

HPIM1615.jpg

А това е макета. На едно друго място възразиха, че крепостната стена е без зъбери. Стената до момента не е напълно проучена. Предполагам са избрали този вариант за да се подчертае, че това е преди всичко селище защитено със стена, а не важна крепост.

HPIM1588.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип заимстването на елементи от други творби само по себе си не е лошо, когато се прави с цел да се покаже някаква връзка с творбата, от която е взето.

Ами доколкото ми е известно на това му се вика плагиатстване, та не знам... :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами примерно в хумористичните предавания гримират някого като известна личност и той започва да го имитира. Идеята обаче е не да използват един прекрасен образ, а най-често да осмеят някого или нещо (не е задължително да е този, чието подобие е създадено). По същия начин може елемент от една творба да бъде използван в друга за да се подчертае някаква връзка. Например е доста популярно да се правят реплики на древни сгради или поне на предполагаемия им вид. Разбира се не винаги е търсено съвпадение 1:1. Например Пантеонът в Париж е направен по подобие на този в Рим без обаче да е негово точно копие. Много често за някои известни сгради се дава информация и на кои други места са направени техни подобия. Понякога "копията" обаче са само реконструкция на предполагаемия вид на някоя сграда. Такъв е случаят напр. със "Св. Петка" в Русе, която е направена по подобие на Златната църква в Преслав.

DSC_0382%5B1%5D.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Реконструкциите са интересни, но доколко са верни ...

Що се отнася до Васил Горанов. Току що изгледах доста от изображенията му, случайно попадайки, и за пръв път виждайки ги, във Фейсбук, и открих тази тема търсейки някаква критика за него. Защото от коментарите във Фейсбук на неговите картинки, ми стана лошо. Не че нивото на аудиторията там е изобщо някакво, но всички единогласно и овчестадно да го изкарват гений, ми дойде вповече! Това, тук, беше единственото място където се казват негативи за него, в първите три страници на Гугъл. Само суперлативи, от рода на това как за 10000лв, Васил Горанов.ще Ви, изпише,така  както "портретува руски олигарси, богати търговци и корабни магнати от Истанбул"!?

След тази прелюдия, да добавя и моето мнение. Този човек може да се нарече художник, защото е завършил живопис във ВТУ, но творец, далеч не е. В някои картини демонстрира нелоша техника, каквато, между впрочем има всеки копист, но композиция, идея, динамика и дух, няма! Тюрлю-гювечът от стилове, от холандските натюрмортаджии, през оперетните декоратори, та до възрожденските художници на България, откритото плагиатстване и подражателство, панаирджийският колорит, превръщат творенията му в кич. Който кич, обаче, напълно естествено, се харесва както на простолюдието, така и на "елита" с евроатлантическите ценности! И който кич, чрез  реклама, и криейки се зад патриотични и национални лозунги, е превърнат в машина за пари от предприемчиви търговци!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Трябва да отграничим реконструкциите от изкуството на историческа тематика. При реконструкцията  е важно да се покаже нещо максимално близко до оригинала. При изкуството може да се направи значително отклонение. Както казва Александър Дюма - баща, историята е рамка, в която той слагал своята картина. Напр. напоследък са популярни фотомонтажи, на които се показват няколко известни европейски сгради, но към тях има долепени минарета, като в този случай не е показан автентичния вид на сградата, а целта е била да се изрази недоволството на автора от ислямизацията на Европа. Разбира се и творческата свобода си има граници, тъй че един паметник на Самуил със светещи очи като на градинско джудже си е преди всичко недоразумение, кич и безвкусица.

На второ място и художниците трябва да ядат, т.е при картините правени за конкретен клиент, трябва да се съобразят с вкуса му.

На трето място не е толкова лесно да се избегне влиянието на чалгата или да го кажа по-изискано на правешкия класицизъм, защото това все пак си е модел, по който са формирани две поколения в България и няма как да не засегне и художниците - челният пример на Великия СССР, бутафория скъсала всякаква връзка с реалността и др. под. "характерни белези". Тъй че е съвсем нормално някой художник да копира руска картина, както доста докторски дисертации си бяха преразказ на съветски монографии.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Той Горанов доколкото знам не претендира, че е някакъв реставратор, нито крие че копира от други места. А всичките (или почти всичките) му картини са правени по поръчка на клиент, основно някакво дружество там беше. Т.е. просто си изкарва хляба и явно доста умело.

От чисто художествена гледна точка и аз имам ред забележки към творбите му, но у нас винаги е така - критици бол, творци - кът и който се опита да направи нещо вместо да го подкрепят или последват примера му го разпъват на кръст.

А в същото време къде са другите съвременни художници експлоатиращи тази тематика?

Ами няма ги!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...