Отиди на
Форум "Наука"

За Нобеловите награди и българина


Voland

Recommended Posts

  • Потребители

Случайно попадам на следния цитат от интервю на Меглена Кунева :

„Виждам много строители сред хората, с които говоря. Готови да вдигнат билото високо. За мен това е най-ценният капитал. Човекът с мисъл, с мечта. Впрочем ето ви един стих на Пенчо Славейков: “Пустиня е сърцето без идеал.” Скоро ще се честват 100 г. от рождението му, той е единственият българин, номиниран за Нобелова награда, и само смъртта му е попречила да стане неин носител. Той е бил с говорен дефект, с бастун, но е могъл да живее и да работи за този идеал“.

Понеже имам дразнещата природа да се придържам към точните факти, нещо ме яде. Абе, нямахме ли и други номинации за Нобелова награда, чакай да видя.

За щастие, Кралската шведска академия на науките и норвежкия Нобелов комитет разсекретяват информацията по въпроса след като изтекат 50-те години давност. А на сайта www.nobelprize.org има чудесна база-данни , в която можеш да откриеш всички номинации до 1950 г за литература, за мир и за медицина.Всъщност, да бъдеш номиниран за Нобелова награда, не е чак толкова Епохално постижение. За литературното отличие например номиниращи могат да бъдат членове на академии, професори по литература, представители на изтъкнати писателски общества и др. от почти всяка точка на планетата. За наградата за мир дават предложения депутати, членове на международни институти, професори по история, право, философия, политология, както и всички настоящи и бивши членове на академията. Реално погледнато - хиляди хора по света.

А, да, справката:

Българи номинирани за Нобелова награда за Литература до 1950г.

1912 г. проф. Алфред Янсен (Шведска академия на науките) номинира Пенчо Славейков

1917 г. проф. Иван Шишманов ( Софийски университет) – Иван Вазов

1928 и 1929 г. проф. Михаил Арнаудов (БАН) – учителя Иван Грозев

1943, 1944, 1945 г. проф. Стефан Младенов ( Софийски университет) – Елисавета Багряна

В нет пространството попаднах на инфо за номинации на Йордан Радичков,Емилиан Станев,Любомир Левчев , Блага Димитрова и за Йордан Йовков представен от турски професор. Оказа се, че турският поет Назъм Хикмет, просто споменава в интервю, че Йовков заслужава отличието.

И сега нещо неочаквано за мен:

Българи номинирани за Нобелова награда за Мир до 1950г.

1910 г. Председателя на народното събрание Христо Славейков номинира Андрей Ляпчев

А ето и нещо неочаквано за всички българи:

Българи издигнали кандидатури за Нобелова награда за Мир до 1950г.

1933 г. проф. по право Георги Генов номинира немския проф. по международно право Карл Струп

1934 и 1936 г. проф. Георги Генов - Принц Карл Шведски председател на Шведския Червен Кръст.

1937 г. проф. Георги Генов и проф. Стефан Киров - италианския проф. по право Франческо Косентини.

Зад всички тези личности, разбира се лежат много интересни истории.

Намерих статийки споменаващи , че Д-р Лиляна Вълчева, проф. Иванка Лечева и Геновева Тишева са предложени за наградата през 2005 г. и за турски студент пожелал да номинира Ахмед Доган, но статута му го препънал. Имайки в предвид номинациите на Сталин, Хитлер и Мусолини, обаче, не останах смутен от последното.

След като отговорих мислено на най, най, най - политичката у нас (драснах и едно остро редче под статията в 24 часа, де), съжалих за две неща. Първо ,че не намерих достоверни данни, които показват до какъв етап от надпреварата са стигнали нашите кандидати. Има две предварителни пресявки . И второ, свършвам вече. Как ,след като е толкова елементарно значими личности да бъдат номинирани, имаме толкова малко кандидатури...

- Нямаш право да се кандидатираш сам!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...