Отиди на
Форум "Наука"

Кратки новини - Космически науки


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийска ракета изведе в космоса седем спътника!

2023-india-pslv-launch-1024x683.jpeg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

30 юли 2023 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Две седмици след изстрелването на мисията към Луната “Чандраян 3” индийската космонавтика с ново постижение – тази нощ, на 30-ти юли, в 04:00 ч. българско време, от космическия център Сатиш Дхаван излетя ракета “PSLV” със седем сингапурски спътника на борда.

Най-големият от тях бе “DS-SAR” – спътник със синтетично-апертурен радар, тежащ 360 килограма, разработен от Агенцията по отбранителни науки и технологии на Сингапур в сътрудничество с частната фирма ST Engineering.

Ракетата извози в космоса и още шест микроспътника – всичките разработени от университети и други организации на Сингапур.

На 21-вата минута след старта започва освобождаването на седемте спътника в тяхната целева 535-километрова околоземна орбита. Нямаше никакви отклонения по време на изпълнението на тази процедура.

Днешният космически полет бе шести за Индия през 2023 година, с което страната се нарежда на достойното четвърто място след САЩ (безспорен първенец с 62 изстрелвания), Китай (с 31 изстрелвания) и Русия (с 9 изстрелвания). Индийската космическа програма се активизира съществено след последните три години, след пауза, до голяма степен обусловена от ковид. Безспорно най-голямото събитие за страната е очакваното кацане на Луната, което трябва да е факт през втората половина на месец август.

За повече информация: ISRO

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/30/indian-rocket-seven-satellites/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса спътника Галакси-37!

2023-3-aug-falcon-9-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

3 август 2023 г. 08:52 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:00 ч. българско време беше осъществено успешно изстрелване на ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” от космическия център Кейп Канаверал в САЩ. На път към геостационарна орбита бе изведен спътникът на Интелсат “Галакси-37”.

Ракетата “Фалкън 9” бе оборудвана с рециклирана първа степен под сериен номер “B1077”, като това бе шестият полет за нея. На осмата минута след старта степента извърши меко кацане върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите”:

Тежащият пет тона спътник “Галакси-37” е построен от Максар за нуждите на Интелсат и притежава четири антенни отражателя. Той ще обслужва телевизионните и комуникационни мрежи в Северна Америка, като ще служи и за изпълнението на правителствени задачи. Очаква се “Галакси-37” да работи поне 18 години.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 53-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като досега през тази година фирмата на Илон Мъск е изстреляла 49 ракети “Фалкън 9”, три свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”. 

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/03/falcon-9-launches-galaxy/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Иран успешно изстреля третия си военен спътник

2022-8-march-quased-launch-1024x594.jpg

От архива: Снимка от изстрелването на “Касед” през март 2022 г.

1 октомври 2023 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. В сряда Иран благополучно изстреля своя трети военен спътник “Нуур-3”.

Успехът бе потвърден независимо от космическите сили на САЩ, които са установили наличието на два обекта в 450-километрова орбита. Предполага се, че единият от обектите е горната степен на ракетата-носител “Касед”, а вторият – самият спътник “Нуур-3”.

Любопитен факт е, че в Иран има две паралелни космически програми. Ракетите “Касед” и спътниците “Нуур” се създават от Космическите сили на Иранската революционна гвардия. Това е съвсем различна организация от Иранската космическа агенция, ръководеща ракетите “Сафир” и “Симорг”. “Касед” дебютира на 22 април 2020 г. и досега ракетата е провела три полета – всичките успешни.

Що се касае до Иранската космическа агенция, тя досега не постига желаната успеваемост – ракетата “Симорг” с планирана възможност да извежда 800-килограмови спътници в околоземна орбита се разработва от 2016 г., но досега са проведени пет изстрелвания (за едно от тях Иран отрича) и всички те са провалени.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/01/noor-3-satellite/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Марсоходът Пърсъвиърънс фотографира прахова вихрушка на Червената планета

1-pia26074-sol-899-dust-devil-1024x192.g

Марсоходът на НАСА “Пърсъвиърънс” засне как този “прахов демон” се придвижва от изток на запад със скорост 19 км/ч. Видеото е ускорено 20 пъти и съставено от 21 кадъра, заснети през 4 секунди. Credit : NASA/JPL-Caltech

1 октомври 2023 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. На 30-ти август, т.е. на 899-тия ден от началото на своята мисия, марсоходът “Пърсъвиърънс” засне “прахов демон” на Червената планета.

На Марс атмосферата е изключително тънка, съответно “праховите демони” са много по-слаби и малки от земните торнада, но те са сред основните механизми, по които прахът се придвижва от едно на друго място. Учените ги изследват, за да могат да разберат по-добре марсианската атмосфера и да подобрят метеорологичните модели.

Този конкретен “прахов демон” се е намирал на 4 километра от местоположението на “Пърсъвиърънс”, сред хребет на име Торофар. На видеото се виждат само първите 118 метра от основата на вихрушката, върхът ѝ е недостъпен за камерите на марсохода.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/01/perseverance-photographs-dust-devil/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в орбита два немски военни спътника!

2023-24-dec-falcon-9-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

24 декември 2023 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на Бъдни вечер, СпейсЕкс изпълни своя 96-ти полет за 2023-та година. Ракета “Фалкън 9” излетя в 15:11 ч. българско време, а на борда ѝ се намираха спътниците SARrah 2 и 3 за нуждите на военните на Германия.

Обобщената статистика за 2023-та година е следната: към днешна дата фирмата на Илон Мъск е изстреляла 90 ракети “Фалкън 9”, четири ракети “Фалкън Хеви” и две ракети “Старшип”.

Полетът на SARrah 2 и 3 бе осъществен само денонощие след като вчера СпейсЕкс изстреля 23 спътника от интернет групировката “Старлинк”, като ракетата-носител “Фалкън 9” бе оборудвана с първа степен, за която това бе рекорден 19-ти полет.

Спътниците SARrah притежават пасивни отражатели за синтетично-апертурен радар. За нуждите на днешния полет ракетата “Фалкън 9” бе оборудвана с първа степен, за която това бе осма мисия.

Метеорологичните условия към средата на декември забавиха прогреса на СпейсЕкс и за съжаление фирмата не се очертава да изпълни планираните 100 мисии за 2023-та година. Въпреки това, с 96 (засега) изстрелвания компанията на Мъск е абсолютният световен лидер сред космическите превозвачи.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2023/12/24/falcon-9-sarrah-mission/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, SAlexandrov said:

Обобщената статистика за 2023-та година е следната: към днешна дата фирмата на Илон Мъск е изстреляла 90 ракети “Фалкън 9”, четири ракети “Фалкън Хеви” и две ракети “Старшип”.

А дали някой е изчислил колко общо сателита са изстреляли тази година СпейсХ? И колко сателита и кораба са изстреляли през всички години от началото на СпейсХ до сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 19 минути, makebulgar said:

А дали някой е изчислил колко общо сателита са изстреляли тази година СпейсХ? И колко сателита и кораба са изстреляли през всички години от началото на СпейсХ до сега.

Да: https://planet4589.org/space/stats/acdec.html 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, SAlexandrov said:

Това са всички хвърчащи неща в космоса около Земята, а въпросът е СпейсХ конкретно колко са извели в орбита.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в орбита частен шведски спътник!

2024-4-jan-ovzon-launch-683x1024.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

4 януари 2024 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:04 ч. българско време бе проведен вторият космически полет на СпейсЕкс за 2024-та година, като това бе първото изстрелване за САЩ от Флорида (вчерашното бе от Калифорния). В космоса бе изведен първият частно финансиран спътник на Швеция.

Ракетата “Фалъкн 9”, която послужи за тази мисия, бе оборудвана с първа степен под сериен номер “B1076”, за която това бе десетият полет. Нямаше никакви проблеми по време на полета, като на осмата минута след старта степента извърши меко кацане върху площадка на космодрума Кейп Канаверал, откъдето ще бъде прибрана от екипите и подготвена за ново изстрелване.

Илон Мъск цели да проведе 144 космически изстрелвания през 2024-та година, при това без да броим “Старшип”. Това означава старт на всеки два дни. Но ако се вгледаме поодтелно в мисиите, някои от тях стават реалност след дългогодишни отлагания. Днешният полет е типичен пример.

Комуникационният спътник “Овзон 3” е собственост на шведската фирма Овзон. Фирмата е основана през 2006-та година, а поръчката за спътника е направена през 2018 година, като компанията-изпълнител на строежа е Максар. Първоначално целта е изстрелването да бъде осъществено през 2021 година със свръхтежка ракета “Фалкън Хеви”. Но през 2019-та Овзон неочаквано оповестява, че се отказва от сделката и възнамерява полетът да бъде проведен с една от последните европейски ракети “Ариана 5”. Забавянето в строежа от страна на Максар поради пандемията от ковид обаче води до това Овзон да изпусне превоза, тъй като производството на “Ариана 5” спира. Така в началото на 2023-та година спътникът е прехвърлен към ракета “Фалкън 9” с цел полетът да бъде проведен до края на годината, което не се случва и той е изместен за 2024-та. Днес най-накрая изстрелването е факт!

“Овзон 3” ще работи в геостационарна орбита, като ще осигурява комуникационни услуги за 1/3 от земното кълбо.

Видеозапис от днешния полет:

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/04/falcon-9-swedish-satellite/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Съботен дайджест: Първа снимка от Арктика-М2, НАСА губи контакт с Инджинюъти, Стархопър по китайски

2024-arktika-first-image-1024x658.jpg

Първата снимка, изпратена от руския спътник “Арктика-М” №2. Фото: Роскосмос

20 януари 2024 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. На фона на изключително натоварената седмица, фокусирана върху първото изстрелване за 2024 г. до китайската станция (“Тянжоу-7”), първият пилотиран полет за 2024 г. (“Крю Драгън”), първото кацане на Луната за годината (“Слим”), в този съботен дайджест представям резюме на новините, които не успях да отразя на страниците на КОСМОС БГ.

Новоизстреляният руски спътник “Арктика-М” №2 най-накрая изпрати снимка на Земята от космоса – този път наистина. Руският експерт Виталий Егоров е проверил координатите на спътника и местоположението на Земята към момента на заснемането – и да, сега всичко изглежда истинско. Освен това западният радиолюбител Скот Тили за пръв път докладва, че е получен радиосигнал от “Арктика-М” №2, така че имаме и независимо потвърждение за работоспособността на мисията. Дали обаче всички прибори са в изправност обаче е все още под въпрос – както съобщава Егоров, в официалното съобщение на Роскосмос пише: “всички служебни системи работят нормално”. Това обаче означава най-базисните системи. Дали касае “неслужебните”, т.е. полезният товар на борда, остава неясно. Но все пак има снимка – така че спътникът работи.

На 18-ти януари НАСА изгуби контакт с хеликоптера “Инджинюъти” по време на кацането му след 72-рия му полет на Марс. Към настоящия момент състоянието на “Инджинюъти” е неясно, тъй като марсоходът “Пърсъвиърънс” е извън зоната на радиовидимост. Напомням на читателите, че хеликоптерът започна да лети в началото на 2021 г. и планираният му живот бе само един месец, но той разби всички очаквания. Дали това е краят и дали ще лети все още, ние няма как да знаем – “Пърсъвиърънс” ще трябва да го доближи и да го инспектира.

Китайският стартъп Ландспейс проведе първото изстрелване и кацане на прототип на новата ракета “Чжюкуе-3”. Китайският “Стархопър” е прототип на нещо, което в един момент ще се получи като китайският “Старшип” – ракета на течен метан и кислород, която ще е възвръщаема, но по товароподемност ще е с възможностите на “Фалкън 9”. Засега работите вървят добре- прототипът излетя на височина 350 метра, след което кацна на площадка в съседство.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/20/saturday-digest/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изведе 51 спътника Старлинк по време на 31-вия полет за 2023 година

2023-10-may-starlink-lnch-1024x578.png

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

10 май 2023 г. 23:55 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания СпейсЕкс проведе успешно 31-вия си полет за 2023 година. Ракета “Фалкън 9” излетя в 23:09 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния, а на борда ѝ имаше 51 спътника от интернет групировката “Старлинк”.

Ракетата-носител бе оборудвана с рециклирана първа степен, известна под сериен номер “B1075”, като това е сред по-младите първи степени на СпейсЕкс. Преди днешното изстрелване “B1075” бе летяла само два предходни пъти, извеждайки партида “Старлинк” и мисията “Tranche 0 Flight 1”. Сега отново нямаше никакви проблеми и на осмата минута степента кацна благополучно върху плаващата платформа “Разбира се, че все още те обичам”.

Falcon 9’s first stage has landed on the Of Course I Still Love You droneship pic.twitter.com/wL2qRtrYxI

— SpaceX (@SpaceX) May 10, 2023

Равносметката е следната: днешният полет бе общо 31-ви за СпейсЕкс през 2023 година, като досега фирмата на Илон Мъск е изстреляла 28 ракети “Фалкън 9”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”. Месец май се очертава да е особено натоварен, като предстои изстрелването на пилотиран кораб “Крю Драгън” на втората частна експедиция, организирана от фирмата Аксиом, на спътници “Арабсат 7Б” и “Иридиум-9”, на партида интернет спътници “УанУеб” и на още няколко партиди “Старлинк”.

 

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/10/spacex-launch-success-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, SAlexandrov said:

УСПЕХ: СпейсЕкс изведе 51 спътника Старлинк по време на 31-вия полет за 2023 година

2023-10-may-starlink-lnch-1024x578.png

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

10 май 2023 г. 23:55 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания СпейсЕкс проведе успешно 31-вия си полет за 2023 година. Ракета “Фалкън 9” излетя в 23:09 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния, а на борда ѝ имаше 51 спътника от интернет групировката “Старлинк”.

Ракетата-носител бе оборудвана с рециклирана първа степен, известна под сериен номер “B1075”, като това е сред по-младите първи степени на СпейсЕкс. Преди днешното изстрелване “B1075” бе летяла само два предходни пъти, извеждайки партида “Старлинк” и мисията “Tranche 0 Flight 1”. Сега отново нямаше никакви проблеми и на осмата минута степента кацна благополучно върху плаващата платформа “Разбира се, че все още те обичам”.

Falcon 9’s first stage has landed on the Of Course I Still Love You droneship pic.twitter.com/wL2qRtrYxI

— SpaceX (@SpaceX) May 10, 2023

Равносметката е следната: днешният полет бе общо 31-ви за СпейсЕкс през 2023 година, като досега фирмата на Илон Мъск е изстреляла 28 ракети “Фалкън 9”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”. Месец май се очертава да е особено натоварен, като предстои изстрелването на пилотиран кораб “Крю Драгън” на втората частна експедиция, организирана от фирмата Аксиом, на спътници “Арабсат 7Б” и “Иридиум-9”, на партида интернет спътници “УанУеб” и на още няколко партиди “Старлинк”.

 

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/10/spacex-launch-success-2/

Надявам се затова са тези множество, че хаймарсите и "умните" артилерийски снаряди включително и Баба Яга дамогат по-точно да съсипват ключови обекти в голяма дълбочина на територията на РФ.😎

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...