Отиди на
Форум "Наука"

Как да се държим по време на писмен изпит?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Как да се държим по време на писмен изпит - кандидатстудентски, държавен, текущ или - след 7 клас?

1. Задължително отидете навреме! Запомнете, че не се правят никакви (ама, наистина - никакви!) изключения за закъснелите.

2. Носете си минерална вода. Тя не само утолява жаждата, но е и един добър повод да посетите тоалетната, където бихте могли да се консултирате със своите записки, ако си носите такива, със свой съученик/колега или с някой от квесторите (това са преподаватели, който следят поведението на кандидатите в залата, където се провежда изпитът). Ако не страдате от високо кръвно налягане, може да си носите и чаша кафе (аз го предпочитам дълго!)...

Запомнете! Тоалетната може да се посещава чак след два часа, от началото на изпита.

3. За ядене, може да си носите шоколад - повишава кръвното налягане и стимулира работата на мозъка.

4. Не носете със себе си пейджър, джиесем, дискмен или радиостанция. Квесторите винаги ги хващат!

5. Не разчитайте на царски пищови! Не разчитайте и на не-царски пищови, да не говорим за "тежка артилерия" и за "танкове"! Не можете да ги скриете в дрехите си, просто, защото няма как, в жегите, да се навлечете с дрехи, като за екскурзия на Северния полюс или в Сибир!

6. Не драскайте по листовете си, ако ви доскучее. А може да ви доскучее, ако сте приключили (или само вие така си мислите), преди официалния край на изпита. Или, ако не си знаете въпросите, които са ви се паднали на изпита (много гаден момент, да знаете!)... Драсканиците могат да бъдат квалифицирани от изпитната комисия като таен знак. Всичко, различно от отговора ви на поставените въпроси, може да бъде квалифицирано така. И ще бъде! Бъдете сигурни!

7. Не напускайте залата, в която се провежда изпита веднага, след като квесторите съобщят темата или задачите, ако заглавието й или условията на задачите ви изненадат. Ако успеете да напишете нещичко, това, което сте написали, може да ви "донесе" поне тройка - оценка, която (но - само понякога!) е достатъчна, за да ви "вкара" в университета. Или - да ви "изкара" оттам, ако става дума за държавен изпит!

8. Ако не сте сигурни в някой цитат, по - добре е да не го пишете. В противен случай, другите ще се смеят над вашите гениални "бисери", а вие ще плачете или поне - ще се срамувате.

9. Носете със себе си своя любим талисман! Той не върши никаква практическа работа (не може да ви подсказва!), но и не пречи... Може пък, да успее да ви успокои и да ви вдъхне увереност в собствените ви сили.

10. В никакъв случай, не позволявайте смущението, обхванало съседите ви, да завладее и вас! Паниката е възможно най - лошото нещо, което може да ви се случи, по време на изпит.

11. Рано или късно, изпитът ще свърши.

12. Или ще си "вземете" изпита (или ще ви го "дадат"), или ще бъдете "скъсани" на него. Възможността да (не) успеете, ТОЗИ път, клони към 50%. Затова, притесненията, преди изпита, са излишни.

13. И, когато излезете от залата... Ще се сетите хиляди неща, които можехте да напишете. Но вече е твърде късно.

Затова, преди да излезете оттам, първо, проверете текста (или задачите си) за правописни, пунктуационни, стилистични, фактологически грешки. Прегледайте го пак. И - пак! След това, представете си, че сте излезли от изпита... Затворете очи и си представете, че вече сте в барчето на университета (или на училището) и си пиете следизпитното кафе. Успокойте се... А, сега, помислете какво още може(х)те да напишете. Отново прегледайте увода, тезата/тезите си, доказателствената част и заключението. Запомнете, че заключението се пише по - лесно, отколкото увода.

По - дългият текст се оценява по - субективно, отколкото краткия и, понякога, повече писане няма да ви се отрази зле - може преподавателите в комисията да се впечатлят. Но, ако сте писали разни "бози", разни "латински сериали"... в следващите 300 епизода, ще плачете!

Успех на изпитите!

ISTORIK

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За нашите условия май трябва и някои спецефични за бълг. действителност съвети, от рода на:

Опитайте се да научите какво точно ще се падне на изпита и наблегнете при ученето на него.

Ако забележете, че прекалено много хора са се осведомили какво точно ще се падне, проучете дали при това положение няма да има променя и се постарайте да научите новите неща, които ще бъдат зададени на изпита.... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Има и други методи.

При нас например един юнак с 8ми клас искаше да стане военен,ама за това трябва средно.И тоя юнак се свързва с един преподавател в университет.

Разбират се какво се разбират в кръчмата и се набозават яко.

След време преподавателя му носи дипломата,ама заверена по сички параграфи,и в университета да идат всички документи са оправени с задна дата.

Та тоя юнак без дори да я погледне отива в поделението.Там му искат дипломата и той я дава.Викат му -Ама това е диплома за висше дай тая за средното-пък той няма такава-цирк.

Наложи му се да си вади диплома и за средно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И не си правете пищови, щото ако ви хванат, ви пишат 2 и се прецаквате. А може да ви лишат и от студентски права, ако сте в университета. Във Франция можете да загубите студентските си права за 5 години.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако във Франция ви хванат да преписвате или да извършвате някакви "нерагламентирани дейности" по време на изпит в университета, в който сте студент, вие автоматично губите правата си на студент за следващите 5 години!

На некадърниците, на преписвачите, на хитреците и на шушумигите се шибва такъв шамар, ако ги хванат, че свят им се завива чак!

Едно е да учиш за изпит :book::post-70473-1124971712::read::117:

Друго е да преписваш :banned::bottom::bye2:

Правилата трябва да се спазват стриктно. :rul::vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

А когато сте на устен изпит винаги говорете убедително използвайте много термини и примери, тъй като определенията заинтригуват даскала, а примерите го привличат. Винаги се дръжте смел пред него бъдете в готовност да защитите всяко свое изречение и дума. И никога не му давайте време да каже нещо. Гледайте 95% от времето да говорите вие. В крайна сметка на устен изпит се говори. Казвам ви го от личен опит. Послушайте ме и няма да сгрешите. Поне при мен този начин на действие е ефективен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пропуснах да кажа почти НИКОГА НЕ ПРЕПИСВАЙТЕ. Само когато ви се отдаде възможност и то при обстоятелство, че не знаете нищо. Знайте че даскала вижда и разбира кога сте преписвали.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребители

Преписването винаги се ВИЖДА, ако някой някога ви е ПОЗВОЛИЛ да препишете то е просто защото се е смилил над ВАС, на кандидатстудентски изпит квесторите НЕ СЕ СМИЛЯВАТ защото имат да отсеят няколко десетки човека от стотици... За това и самото преписване е не само забранено, то е НЕЧЕСТНО. Преписвача се забелязва ОТДАЛЕЧ, той е очевиден и за слепец, който стои пред залата дори тя да е пълна с над 80 студента. Не е нужно дори да четеш езика на тялото, преписването никога не може да се скрие. Онези, които успяват да препишат на кандидатстудентски изпит обикновено се имат и с някой от КОМИСИЯТА..има много прикрити нарушения, така се носят слухове и те са отвратителен пример. Иначе в училище всичките преписвачи са "хванати" по презумпция, но учителките ги мързи понякога да ги хванат и се правят на ударени. В една класна стая се вижда абсолютно всеки, който преписва и ако някой е минал на класно или контролно с пищови, царски или не то това означава, че трябва да е "благодарен " на учителката, която и е по-удобно да си затвори очите.. Което естествено за мен е недопустимо и опорочава цялата образователна система а е масова практика...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Известно е, че за да преписва качествено човек, наистина трябва да знае нещо, иначе лесно си проличава. От друга страна кой като ученик не е преписвал?

Мисля, че много важно е когато имаш изпит, да се явиш на него, уверен в себе си и да пишеш, колкото знаеш, а не да се отказваш и да си намираш оправдания, че не знаеш достатъчно и т. н. А относно устния изпит, такова забавление не е за изпускане (особено когато си студент), дори и да те скъсат. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като кандидатствах след 7-ми клас бях много притеснен, но след 5 години олимпиади по Астрономия сега кандидат-студентските изпити ми се сториха като закуска.

Мога само да посъветвам всички преди изпит да не експериментират с химически средства, като огромни дози кафета, витамини и стимуланти. Ако не сте наясно как ще реагира тялото ви, не го вземайте! Представете си, пийте един "Питбул" преди изпита и ще го прекарате в тоалетната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Представете си следната ситуация - кандидат-студентките са се затворили в тоалетните кабинки, а председателят на квесторите от стаята, в която са разпределени, крачи нервно пред женския кенеф, кърши ръце и се чуди какво да прави - ясно е, че в установилата се гробна тишина, те ползват някакви мобилни устройства.

Това ми се случи на кандидат-студентския изпит по биология миналата година. Открай време приказвам на залоясалите ни титани, че тези петчасови кандидат-студентски изпити са голяма глупост, но те, лишени от каквито и да са наченки на творческо мислене, си карат както си знаят.

Не може при един петчасов изпит да забраниш на хората да ходят до тоалетна. А там, при сегашната общодостъпност на всевъзможни мобилни устройства, за тях не е проблем да правят неща, дето не бива да се правят.

Изпитът може спокойно да продължи само два часа, че дори и час и половина - времето е предостатъчно, за да може да се постигне едно справедливо сравнение между кандидат-студентите. И през това време - никаква тоалетна. Ако някой се подриска - такъв му бил късмета - отстранява се от изпита и това е.

Впрочем, знаете ли как протича проверката на работите по биология? - раздават на проверяващите ксерокопия от съответните страници от учебника и те сравняват съответствието - егати тъпотията!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Със сигурност има и по-брутални случаи, когато пазиш студентите не само пред тоалетните, но и докато пушат.

А за времето на изпита не съм съгласна. Няма как да развиеш тема по литература или история за 2 часа. А иначе, освен ако не си бременна, спокойно може да издържи човек 5 часа без тоалетна. Проблемът е, че се допуска кандидат студентите да се запасяват с храна и вода, като че ли са под обсада. Особено, ако някой започне да хрупа солети. :)

Всъщност, направо си е трагично.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сигурно и по литература и история могат да се измислят някакви начини за по-рационално протичане на изпита - да не забравяме, че смисълът на кандидат-студентския изпит е да сравним кандидатите, т.е., да ги подредим в низходящ ред, да ги класираме, а не да им поставяме някаква абсолютна оценка.

Специално кандидат-студентският по биология е най-голямата глупост - свежда се до това да наизустиш три учебника. В МУ-София имаше опит да се разнообрази изпита с тестове, но това беше направено по един крайно нескопосан начин и съвсем правилно тестовете бяха отменени преди три години.

А това дето някои идват на кандидат-студентски изпит като на пикник и мен ме вбесява - ако зависеше от мен, бих разрешил само по една малка бутилка вода да се внася - нищо повече. А то сега - някой като зашуми със станиола на шоколада и всички се разсейват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тестовата форма на изпитване не е лоша идея. Само дето много по-трудно ще се опазят отговорите на въпросите от хора, готови да припечелят от тази информация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По време на моя кандидат - студенския изпит, след 2 часов задължителен престой (Знаеш, не знаеш - седиш) един пълничък пич каза "Ей ма... ст.. точно тези въпроси ли трябваше да се паднат, макар да не писах, поне се нахраних, иначе щях да умра от скука и глад през тези 2 часа"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Ами това с чакането 2 часа си е много тъпо, какъв е смисъла ако нищо не знаеш да стойш там като идиот?

Идеята е, че ако излизниш по-рано, можеш да изкараш задачите, някой да ги реши и после решенията да бъдат внесени вътре, докато като те пуснат чак след двата часа, просто няма да има време да направиш нещо такова :clap3: - пълна тъпотия, разбира се, но понеже така е тръгнало от едно време и така си и продължава.

Имаше една година един случай в една съседна зала, когато на едно момиче й стана лошо и тръгнали да я извеждат - тогва Председателят на квесторите им се развикал - ама къде така, още не са минали двата часа - тогава един от квесторите, които я крепяли, ядосан му отговорил - добре де, ако някой умре, пак ли трябва два часа да чакаме, за да изнесем трупа - може малко грубо да ви се струва, ама такива простотии има в родните наука и висше образование, че трябва именно така да им се говори на разни пънове, за да се усетят какви ги плещят.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...