Отиди на
Форум "Наука"

Великата Българска Империя


Recommended Posts

  • Потребител

Великата Българска Империя

Вдъхновено от setebos на форума «Бойна слава»

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=11996

Две години след разгрома на Аварския хаганат (803) от Карл Велики, кан Крум довършва остатъците от някога могъщото варварско военно-племенно обединение (805). България присъединява Трансилвания и Панония източно от Дунав. Страната е заобиколена от 3 стани от големи и силни държави: на юг – Византия, на запад – Франкската империя, на изток – Хазарския каганат. Кан Крум разбира, че единственният път за по-нататъшно разширение е на север и североизток – в земите на славянските племена. И успява да убеди в това най-верните си велможи – Дукум, Диценг и Цог, и сина си Омуртаг. Но Крум е принуден да води дълга и тежка война с Византия – от 807 година до края на живота си през 814 г. Мир е сключен чак през 815 г. – вече от регентите на малия Омуртаг – споменатите Дукум, Диценг и Цог. И този мир продължил чак до 836 година. Достатъчно, за да се помисли за друго…

Омуртаг продължил реформите на баща си. Страната е разделена на комитати, управлявани от комит, назначаван от кана. Така държавата бива централизирана и властта на кана – засилена. Омуртаг измисля още нещо: Българските боляри (боили) биват задължени да женят синовете си за славянки, а славянските първенци – да вземат за жени българки. Това се отнася и за другите народи, живеещи в страната. Така за 2 – 3 поколения (50-75 години) ще се образува един БЪЛГАРСКИ народ.

Омуртаг разбира и още нещо – разширяването не значи непременно война – има и други средства, политически. Значи трябват, освен войни и политици, а и тайни агенти в чуждите земи – за да знаем какво става там.

Канът създава и още една организация – на «болярските синове». По право, когато умре болярин, владението и титлата му наследява най-големият му син. Другите синове получават кон и меч с думите «давам ти тоя меч, а ти с него спечели всичко останало, от което имаш нужда». В Европа по-малките синове стават странстващи рицари, скитащи без посока. В България Омуртаг канализира нещата. Болярските синове, желаещи да завоюват владение, биват събирани в столицата и преминават инструктаж – къде и как да си опитат късмета.

Отрядите на «болярските синове» проправят пътя на България на север и на североизток – встрани от земите на франки и хазари. Затова пък там ги чакат жестоки битки с подобни отряди на «варягите». Но където не могат да се справят сами, канът праща подкрепление от елитни бойци

«Походът на североизток» започва някъде към 818-820 г. Около 840 г. «болярските синове» достигат Волжска България. Двете Българии утановяват постоянна връзка и се съюзяват против хазарите. Защото Волжска България е подчинена на Хазарския каганат и иска да се освободи, а дунавските българи трябва да отразят един последен опит за настъпление на хазарите на северозапад в 30-те години и старата вражда избухва отново.

А в същото време агентите на България се свързват с «черните българи», които живеят в земите на Хаганата – от Днепър до Кавказ. Много от тях са устоени в Хазарската държава, но все пак да си втори след хазарския господар, не е като да си първи вместо него…

В 30-те нови азиатски чергари преминават Волга – маджарите. Те заели Северното Причерноморие. Там били принудени да признят сюзеренитета на хазарите, но обстановката в хаганата се усложнила допълнително.

И понеже експанзията на българите вече е насочена на североизток, отношенията с Византия се подобряват. И към християните се отнасят в страната по-търпимо (тях ги преследват основно, защото ги считат за Византийски агенти!). В резултат най-големия син на Омуртаг – Енравота е лишен от престола, защото е християнин, но запазва живота си. И продължава да разпространява вярата в България. В резултат страната узрява за покръстване по-рано, още при Пресиан, към 850 г. – тъкмо когато е създадена коалиция против хазарите: Двете Българии, източните славяни, водени от «болярските синове» и «черните българи». Следва пазарлък с Рим и Цариград, както в реалната история. Накрая приемаме да ни кръстят от Цариград, срещу което Византия благословява «кръстоносния поход» срещу «юдите» - хазари. През 852 г. Пресиан умира и престола заема Борис. На него се паднало да осъществи дълго подготвяната война.

Хазарският каганат бива нападнат едновременно от всички страни, а вътре избухва въстание на местните българи. Хазарите биват разгромени, а основната част на страната им – присъединена към България. Волжска България получава независимост и присъединява земите по долното течение на Волга.

След 860 г, когато България се утвърждава в новите земи, българската църква била обявена за автокефална. В Цариград били бесни, но нищо не могли да направят. След още някоя година българският владетел се обявява за цар.

Междувременно Кирил и Методий създават и разпространяват азбуката си.

През следващите десетилетия бива покръстена и Волжска България. В резултат на бракове между двете управляващи династии в един момент става тъй, че остава един владетел, който наследява властта и в двете Българии и ги обединява.

В 843 година Франкската империя се разделя на три държави. Част от «болярските синове» поемат на запад – към Панония и Хърватско.

През 862 г Новгород кани за княз един от болярските синове (вместо варяга Рюрик).

и така нататък ...

:paladin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За на изток си имаме сведения в надписите - при Омуртаг се стига до Днепър и Днестър.

Но странстващи рицари е нямало как да се получат. На запад по-младите синове ставали монаси и странстващи рицари, защото нямало земя за тях. Но на север от Дунава си е било пустош, та се е наложило Крум да изселва византийци от Одринско (сред тях и бъдещия император Василий І Македонец), та да позасели този район. Тъй че за болярските синове е имало достатъчно нови земи.

Византия пък е нямала никакво желание от подобно разширение, защото не се е знаело България като се разшири на изток, дали после много по-силна няма да удари на юг.

Германия също - кайзерът също упорито отбягва да се определят границите между двете страни, дори и с риска да си навлече война.

Автокефална църква не е можело да си обявим просто така, тъй като християнството тогава е било много по-единно. При Борис І наистина получаваме самостоятелна архиепископия, но тя е призната и на изток, и на запад.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е, повече от половината територия на страната е била от северната страна на Дунав и е била съвсем пуста и неразвита, като изключим около рудниците в Трансилвания. Самата тази територия, която е била в ръцете на българските ханове тогава е била прекалено голяма и те не успяват да я усвоят чак до залеза на 2-рото царство.

А и в това време България няма потенциал за такива далечни походи, а и все пак това че има мирен договор не означава, че южната граница (която си е доста дълга) може да бъде оставена без охрана, всичко може да се случи, а държавата не трябва да остава беззащитна откъм най-опасния си враг.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За на изток си имаме сведения в надписите - при Омуртаг се стига до Днепър и Днестър.

Според някои историци тези земи си ги имаме още от Аспарух (наследство от Велика България?)

Но странстващи рицари е нямало как да се получат. На запад по-младите синове ставали монаси и странстващи рицари, защото нямало земя за тях. Но на север от Дунава си е било пустош ... Тъй че за болярските синове е имало достатъчно нови земи.

На феодала му трябва не само земя, а най-вече селяни, които да го хранят (а той да ги брани), и бойци за дружината му. А хората в страната са били отдавна разпределени ... Та затуй се налага да се търсят хора навън.

1. Византия пък е нямала никакво желание от подобно разширение, защото не се е знаело България като се разшири на изток, дали после много по-силна няма да удари на юг.

2. Германия също.

3. Автокефална църква не е можело да си обявим просто така. При Борис І наистина получаваме самостоятелна архиепископия, но тя е призната и на изток, и на запад.

1. Като тръгне България на североизток, не се знае колко време и сили ще трябва да похаби. Пък после завоеванията трябва и да се защитават... Тъй че Византия трябва да е доволна!

2. Със Франкската империя не сме имали проблеми.

3. Е, значи ще имаме самостоятелна архиепископия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Самата тази територия, която е била в ръцете на българските ханове тогава е била прекалено голяма и те не успяват да я усвоят чак до залеза на 2-рото царство.

Зависи какво разбираш под "усвояване".

Руснаците на границата на 16 и 17 век за 50 - 60 години "усвояват" земите от Урал до Тихия океан. :)

А и в това време България няма потенциал за такива далечни походи, а и все пак това че има мирен договор не означава, че южната граница (която си е доста дълга) може да бъде оставена без охрана.

Да кажем така: 90 % от бълагрските войни си стоят в старите земи и охраняват границата им. 10 % са напълно достатъчни, за да се разделят на отряди, които "си предлагат услугите" на славянските села, да ги пазят от набезите на викингите (варягите).

"такива далечни походи", че и по-далечни, не са проблем за варягите, които по това време започват да пътуват от Скандинавия през Русия по Днепър и Волга до Цариград и Багдад. По пътя нападат славянските и фино-угорски села и отвличат роби, които продават във Византия и Халифата. А после се връщат обратно, натоварени със стока.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Омуртаг измисля още нещо: Българските боляри (боили) биват задължени да женят синовете си за славянки, а славянските първенци – да вземат за жени българки. Това се отнася и за другите народи, живеещи в страната. Така за 2 – 3 поколения (50-75 години) ще се образува един БЪЛГАРСКИ народ.

То сигурно и петилетни планове е имало - да се види как върви създаването на единния български народ:)

В Европа по-малките синове стават странстващи рицари, скитащи без посока... Болярските синове, желаещи да завоюват владение, биват събирани в столицата и преминават инструктаж – къде и как да си опитат късмета.

Да, инструктаж само не стига. Вероятно са получавали и по една каменна колона - колоната е била в два екземпляра - втория оставал на място, да не се изгуби и забрави посоката. А първият - той е бил паспорт без биометрични данни... :crazy_pilot:

«Походът на североизток» започва някъде към 818-820 г. Около 840 г. «болярските синове» достигат Волжска България. Двете Българии утановяват постоянна връзка и се съюзяват против хазарите.

Еми то с каменна колона, вързана отзад за коня... Пак добре, за 20 години са изминали 2500 км - средно 125 км на година, 300-400 метра на ден...

Хората, които са поддържали постояната връзка между двете Българии, предполагам са били малко по-бързи.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

1. Смятам, че написаното отговаря на правилата на алтернативната история – има едно основно предположение: кан Омуртаг продължава реформите на държавата и политиката по-мащабно, отколокото в Реалната история.

Като следствия:

- разширение на север и североизток – в земите на славянските племена.

- организация на «болярските синове».

- Българските боляри биват задължени да женят синовете си за славянки, а славянските първенци – да вземат за жени българки (Впрочем, това не е задължително).

2. T.Jonchev - Кога българите ще стигнат Мурманск?

Нека зададем въпроса по-общо: До къде ще стигнат? И за колко време?

Източните славяни (руснаците) стигат от Урал до Тихия океан. Това става за времето от 1582 г. (когато Ермак нахлува в Сибирското ханство, до 1648, когато Семьон Дежньов открива пролива между Азия и Америка. Всичко – 66 години. И до ден днешен владеят всичките тези земи. (За сравнение: татарите стигат от Източна Монголия до Киев за 16 години – от 1206 до 1222, тюрките – от Алтай до Крим – за 23 години – 553-576 г)

В моята алтернатива това е задача на същите тези източни славяни, но обединени с българите. Движещи цели на експанзията: събиране на данъци от местните народи и търговия. От северните земи търговците носят предимно кожи, скъпоценни камъни от Урал, злато от бассейна на река Лена. Въпросът е, докъде ще стигне желанието на прадедите ни да се движат напред. Защото по Великия северен път чак до Тихия океан няма по това време силна държава, която да ги спре. Търговците на Волжска България са стигнали до река Енисей на изток и до Карско море на север. Друг е въпросът по на юг – в земите на Казахстан и Монголия, където живеят силни чергарски народи. Но тях можем да ги заобиколим от север…

И така, не виждам проблем докато не дойдат татарите през 13 век. Но ако хода на историята в Монголия бъде нарушен от идването на славяно-български търговци още от 10 век, дали татарите изобщо ще се появят на бял свят?

Друг въпрос – ще успеем ли да опазим цялостта на държавата във времето на феодалната разпокъсаност? Или българската империя ще се превърне в куп независими феодални владения, пръснати на територията от Македония до източен Сибир, които ще изчезват едно по едно, разтваряйки се сред местните народи – както е станало с империята на Александър Македонски? Но по този въпрос съм настроен оптимистично: Както си спомняме, в реалната история Крум и Омуртаг разделят страната на комитати, управлявани от комит, назначаван от кана. Така държавата бива централизирана и властта на кана – заздравена. За разлика от другите страни в Европа, където във всяка област властва наследствен феодал! Затова и Първата българска държава не се разпада чак до гибелта си.

И още един интересен момент: Дали ще успеем да установим търговски връзки с Китай? Северният път би могъл да стане конкурент на Пътя на коприната, минаващ през Персия и Византия. И така не само да забогатяваме, но и да научаваме първи за изобретенията на китайците: хартията, книжните пари, барута и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1. Смятам, че написаното отговаря на правилата на алтернативната история – има едно основно предположение: кан Омуртаг продължава реформите на държавата и политиката по-мащабно, отколокото в Реалната история.

Като следствия:

- разширение на север и североизток – в земите на славянските племена.

- организация на «болярските синове».

- Българските боляри биват задължени да женят синовете си за славянки, а славянските първенци – да вземат за жени българки (Впрочем, това не е задължително).

То хубаво, ама какво точно означава основното предположение? Продължава реформите по-мащабно, отколкото в

реалността.

Дайте да видим първо какви са реформите на Омуртаг. Какво точно имаме?

1. Разширение на юг и югозапад?

2. Тая организация с болярските синове - кое е реално въобще?

3. Александър Македонски наистина е накарал своите войници да се оженят за персийки, ама това какво общо има

с нашата история? Пък и преди 1989 г. имаше т. нар. ергенски данък - той се плащаше, щото нямаше как да не

се плати тогава. Но целта му беше да има по-малко ергени и стари моми, съответно повече семейства, оттам -

повече деца. Нещо от това да стана, въпреки че беше държавна политика?)))

Защото алтернативната история тръгва наистина от нещо познато и прието.

Иначе се получава - правим алтернативна история от сорта:

Битката при Поатие между франките и българите. Какво би станало, ако българите биха победили в тази битка?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... какви са реформите на Омуртаг. Какво точно имаме?

1. Разширение на юг и югозапад?

Обяснявам още веднъж за тия, дето не са разбрали: Алтернативата се състои в това, че обръщаме посоката на разширение на 180 градуса.

3. Александър Македонски наистина е накарал своите войници да се оженят за персийки, ама това какво общо има с нашата история?

Ами това, че деянията на Александър Македонски са били общоизвестни и са могли да послужат за пример на някой от нашите владетели.

Впрочем, вече писах, че този пункт не е задължителен!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

А не може ли викингите да са крадяли (по-наша заръка) роби по на западот франките примерно и да са ни ги продавали на нас. Ние ще ги освобождаваме и ще им даваме земя да работят ще ги смесим и ще си увеличим населението... :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...