Към съдържанието


БГ Наука!

сп. "Българска Наука" брой 80

 

Юбилейният брой на изданието включва 80 от най-четените разработки на българската академична общност от последното десетилетие.


Изтегли: http://image.nauka.bg/magazine/bg-science80.pdf


ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО!

ЛЯТО 2015


Снимка

Как да пестим електричеството (тока)?


 • Трябва да влезете с потребителското си име, за да пишете във форума.
40 отговора на тази тема

#1 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Глобален Модератор
 • 8352 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:XIII век
 • Интереси:История, археология, археоастрономия, средновековна военна архитектура, военна стратегия и тактика, география, философия, медицина, психотерапия, изобразително изкуство, педагогика, лингвистика, бойни изкуства, шахмат...

Публикувано 20 ноември 2008 - 19:03:04

Без съмнение, едно от най-тежките пера от режийни разходи на повечето домакинства се пада на сметката за електричество. Ето защо ще обърнем внимание на един от начините за енергоспестяване. Може да звучи малко пресилено, че електрическите крушки могат да спрат олекването на джоба, но за това има сериозно основание. Убедете се сами:

Защо да използваме електрически крушки, които пестят енергия?

 • Консумират по-малко енергия от стандартните крушки;
 • Пестят електричество;
 • Светят като стандартните електрически крушки;
 • По-трайни са – сменят се значително по-рядко от обикновените крушки.
Избор на крушка

Що се отнася до осветлението, потребителите обикновено търсят оптимален вариант между количество светлина и издръжливост. Освен това искат и да се пести енергия. Факт е, че електрическите крушки, които пестят енергия, пестят и пари от сметката за ток.

Какви са видовете крушки и как да се ориентираме при избора?


Обикновени крушки (с нажежаема жичка)

Това са най-разпространените крушки, те се използват в повечето домове. Най-често срещаните са във форма на круша и винт. Тези крушки използват електричеството, което нагрява жичката до бяло и произвежда светлина. Около 90 процента от електричеството, използвано за тях се губи за светлина. Тези крушки горят средно за 750 или 1000 часа – или около 3 часа на ден за година.

Рефлекторни крушки

Отразяващото покритие на тези крушки помага за насочването и фокусирането на светлината. Общо познати като тези крушки се използват на открито или на кухи тавани. Те горят около 2000 часа.

Халогенни крушки

Тези крушки съдържат малка капсула, пълна с халогенен газ, който излъчва ярка бяла светлина. Халогенните крушки произвеждат повече светлина, използват по-малко енергия и са по-дълготрайни от стандартните крушки със същата мощност, но са по-скъпи. Те издържат от 2000 до 3000 часа – около 2-3 години.

Флуоресцентни крушки

Тези крушки са по-ефикасни от обикновените крушки, защото не произвеждат топлина. Представляват дълги тънки тръби, често използвани в кухни, кабинети, гаражи, работилници и мазета. Тръбите издържат от 10 000 до 20 000 часа – 10 пъти по-дълго от обикновените крушки.

Компактни флуоресцентни крушки

Тези крушки осигуряват същото количество светлина като обикновените крушки, но използват една четвърт от енергията. Например, 15-ватова компактна флуоресцентна крушка излъчва същото количество светлина като 60 ватова обикновена крушка. Компактните електрически крушки траят около 10 000 часа – 10 пъти повече от обикновените електрически крушки.

Какво трябва да знаем за ватовете – пример от чужбина

В САЩ Федералната Търговска Комисия (Държавния орган за защита на потребителите) изисква от производителите на електрическите крушки да предоставят информация, която помага на потребителите да изберат най-енергоспестяващите крушки според нуждите им. Правилото важи за всички домакински крушки, освен малките крушки с винт за нощни лампи и полилеи. Етикетите на стандартните крушки, включително халогенни, отразяващи и компактни флуоресцентни крушки трябва да дават информация за:

 • Колко светлина произвежда крушката – измерена в лумени. 60 ватова обикновена крушка произвежда около 855 лумена. 15 ватова компактна флуоресцентна крушка произвежда около 900 лумена.
 • Изразходваната енергия – цялата електрическа сила, която крушката изразходва, измерена във ватове.
 • Волтаж – ако крушката не е 220 волтова. Повечето крушки са 220 волтови. Продукцията на светлина и ефикасността се нарушават, ако използвате 125 или 130 волтова крушка в район, които осигурява електричество за 120 волта.
 • Средна издръжливост в часове – колко дълго се очаква да издържи крушката.
 • Броя на електрическите крушки в опаковката.
Стойността на смяната

Енергоспестяващите крушки може да са по-скъпи, но спестяват пари. Това е така, защото харчат до 75% по-малко ток (крушка от 11 вата свети със силата на 75 вата от обикновените). Ето пример:

Пример!

Да предположим, че включвате лампата в хола ви по 1000 часа годишно и електричество е с цена 0,174 лв. с ДДС за киловатчас. 11 ватова компактна флуоресцентна крушка може да струва 9 лв. повече от стандартната 75 ватова електрическа крушка, която струва 0,60 лв. и осигурява същото количество светлина. Но компактната флуоресцентна крушка ще издържи 10 години, докато обикновената ще трябва да се сменя всяка година. Компактната флуоресцентна крушка харчи около 1,91 лв. годишно, а стандартната – 13,05 лв. За единствено плащане на 9,60 лв. можете да спестявате по 2,14 лв. през първата година и по 11,74 лв. през останалите 9 години (11,14 лв. от спестена електроенергия и 0,60 лв. от цената на крушката).

Ползата от компактните флуоресцентни крушки е ясна: по-ниски цени, дълготрайност и по-ефикасна употреба на енергия.

Какво показват тестовете?

Представяме резултатите от тест на NOR-Elektronik, Щутгарт. Те са тествали 30 енергоспестяващи лампи, продавани на немския пазар, като победителят в теста (General Electric), е загаснала след 33 425 часа или след четири години при работа в режим 22 часа на ден и обичайната за един дом честота на включване и изключване. Всички лампи са били с мощност 11-15W, което по светлинен добив е еквивалентно на лампа с нажежаема жичка с мощност 60 W, която от своя страна е издържала 955 часа.

При енергоспестяващите лампи е установена значителна разлика в дълготрайността им. Най-слабо са се представили лампи от групата на т.нар. „безименни”, или както ние ги наричаме „куче марка”. Техният живот е бил до приблизително 2000 часа – около два пъти повече от обикновена крушка при десетократно по-висока цена.

По-голямата група на сравнително познати производители е показала средна експлоатационна продължителност 5000–7000 часа, което все пак доста отстъпва от рекламните им твърдения. Най-високи показатели са дали лампите на Osram, General Electric и Philis, чиято продължителност нас светене е била съответно 33 425, 19 976 и 13 589 часа при над 12 000 цикъла на включване и изключване. Те оформят група, която се намира значително по-напред от четвъртия в класацията, иначе също известната марка Sylvania с 6 761 часа.

Като се оценяват резултатите от тези тестове, трябва да се има предвид, че това са лампи, произведени преди няколко години, което е много с оглед скоростното развитие на модерните технологии.

Какъв е изводът?


Изводът е ясен и общовалиден: По-скъпото винаги излиза по-евтино, а името и реномето на производителя е гаранция за качеството на стоката.
 • 0
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#2 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Глобален Модератор
 • 8352 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:XIII век
 • Интереси:История, археология, археоастрономия, средновековна военна архитектура, военна стратегия и тактика, география, философия, медицина, психотерапия, изобразително изкуство, педагогика, лингвистика, бойни изкуства, шахмат...

Публикувано 20 ноември 2008 - 19:08:53

Съвети как да пестим ел. енергия

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да отдават повече топлина в помещението.

Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци – така ще запазите топлината на стените.

Почиствайте редовно филтрите на климатиците - това е икономично и здравословно.

Използвайте възможностите на електроуредите за програмиране, за да спестите електроенергия без да нарушите комфорта си.

Използвайте тенджера с диаметър съответстващ на този на котлона, за да няма загуба на топлина.

Покривайте тенджерата с капак, за да намалите времето за готвене.

За ястия, които се готвят дълго, използвайте тенджера под налягане.

По възможност не отваряйте фурната по време на печене.

Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20 % от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.

Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или печка. Колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкова по-ниска е консумацията на електроенергия на уреда.

Проверете уплътненията на хладилника. По-добрата топлоизолация може да спести до 40% електроенергия.

Настройвайте уреда на оптимална температура.

Размразявайте хладилника редовно (1 см. лед в камерата означава до 75% по-високи разходи за ток).

Не поставяйте продуктите в хладилника или фризера горещи.

Избягвайте честото или продължително отваряне на хладилника или фризера.

Използвайте пълния капацитет на уреда.

Използвайте енергоспестяващите програми.

Пропускайте предпрането, когато няма силно замърсяване.

По възможност намалете температурата на пране от 60° на 40° градуса.

Когато осветителните тела се използват за продължително време е препоръчително използването на енергоспестяващи лампи. Една енергоспестяваща лампа с мощност 20W доставя същото количество светлина, както лампа с нажежаема жичка с мощност 100W.

Спестявате електричество, когато гасите лампите при напускане на помещението за по-дълго от 10 мин.

Електруредите, които поддържат режим готовност за работа (stand-by), трябва да се оставят включени сами при необходимост.

Този пост е редактиран от ISTORIK: 20 ноември 2008 - 19:35:50

 • 0
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#3 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Глобален Модератор
 • 8352 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:XIII век
 • Интереси:История, археология, археоастрономия, средновековна военна архитектура, военна стратегия и тактика, география, философия, медицина, психотерапия, изобразително изкуство, педагогика, лингвистика, бойни изкуства, шахмат...

Публикувано 20 ноември 2008 - 20:18:10

закупуване на електроуреди
При избора на нови електроуреди обръщайте внимание на тяхната енергийна ефективност. В ориентацията ще ви помогнат т. нар. енергийни етикети, които поделят електроуредите на групи от A до G – от най-пестеливи до такива с най-голям разход на ел. енергия. При електроуреди, които през по-голямата част от деня са в покой (режим stand-by), се информирайте и за потреблението им в такъв режим.отоплението
 • всяка една по-ниска температурна степен може да означава спестяване до 6  % ел. енергия;
 • по време на отоплителния сезон проветрявайте кратко и интензивно (3 или 4 пъти дневно за по 10 – 15 мин.);
 • температурата в отделните помещения регулирайте с помощта на термостатни вентили;
 • добрата топлоизолация спестява разходи за отопление и същевременно осигурява необходимата защита от горещината през лятото.затоплянето на вода
 • уреда за затопляне на вода поставете възможно най-близо до точката на потребление, така че да предотвратите загубите на енергия по мрежата;
 • настройте температурата на загряване в резервоара/ бойлера на 55–60  °C;
 • вземането на душ ще спести не само енергия, но и вода.
готвенето
 • ако имате електрическа печка, изключвайте котлоните 10 мин. преди да приключите с готвенето и довършете приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина;
 • когато купувате нова готварска печка, предпочетете модел със стъкло керамичен плот, който е по-ефективен при по-ниска употреба на ел. енергия;
 • ако по-често печете, снабдете се с фурна на горещ въздух, която ще ви позволи да изпичате ястията равномерно и то при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40  % енергия.
хладилникът

 • хладилникът трябва да бъде поставен на по-хладно място, с всеки един градус над 20 °C потреблението му нараства с около 6  %;
 • идеалната температура, която е достатъчна за запазването на хранителните продукти в хладилник, е + 5  °C, а във фризер -18  °C. По-ниската температура означава по-високо потребление;
 • при закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в степен на енергийна ефективност A. Такъв модел е по-скъп е от хладилник от степен B, но разликата ви се връща с по-ниското потребление;
 • ако хладилникът ви е по-стар от 10 г., замислете над закупуването на нов;
 • от време на време размразявайте и хладилниците с полуавтоматична уредба за размразяване. Дебелият слой лед изисква ненужно количество енергия.
прането
 • с качествен прах за пране можете да перете и при по-ниска температура – по този начин ще спестите от енергията, необходима за затоплянето на вода;
 • перете на 90 °C и ползвайте предпране само когато това е наистина необходимо – тези програми изразходват много енергия;
 • използвайте пълния капацитет на пералната машина.
осветлението
 • използвайте луминесцентни лампи или т. нар. икономични крушки. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80  % от електроенергията при същото ниво на осветление;
 • за нощно ориентиране в апартамента си използвайте т. нар. лунички – притъпена светлина с нисък разход на ел. енергия;
 • използвайте светли цветове за стените на интериора и мебелировката – те отразяват светлината по-добре и по-този начин намаляват нуждата от осветление.
останалите електроуреди
Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим). Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела.

Средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно.


Нека електроуредите ви да пестят вместо вас
Каква ще бъде сметката ви за ел. енергия? Това решавате вие още в момента на избора на новия електроуред. Ние ще ви дадем съвет на какво да обърнете внимание в момента на неговото закупуване.
 • 0
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#4 КГ125

КГ125

  Администратор

 • Глобален Модератор
 • 28053 Мнения:
 • Пол:Мъж

Публикувано 16 януари 2009 - 08:26:44

И инвестирайте в мрежи от АЕЦ :):):)
 • 0
Кто в армии служил, тот в церкви не смеется.

Чака ни разшифровка, Уотсън! И нека всички британски египтолози ми завидят!

Мислете бързо, съдете бавно.

#5 Георгиев

Георгиев
 • Потребител
 • 10 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:Стара Загора

Публикувано 01 април 2009 - 17:32:41

Последно четох за някакъв уред който се включва в мрежата на домакинството и премахва вредните токове които се получават от консуматорите.Икономията на електроенергия била около 20-25%.Цената около 60 лв. Имаше телефони за връзка с фирмата която беше от Пловдив. Но мисля че това е поредното зарибяване на населението иначе всеки щеше да го има до сега в дома си .
 • 0

#6 Irine

Irine
 • Потребител
 • 5 Мнения:
 • Пол:Няма да кажа
 • Интереси:Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

Публикувано 21 март 2010 - 10:43:38

Не знам защо нищо не казвате за светодиодното осветление, нито пък защо другите като говорят за него - постингите се изтриват от админ-а.
 • 0
http://www.nasena.eu...php?language=bg
Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

#7 КГ125

КГ125

  Администратор

 • Глобален Модератор
 • 28053 Мнения:
 • Пол:Мъж

Публикувано 21 март 2010 - 11:01:55

Да се изтриват?? Вероятно са напиасни в периода от 05.03. до 15.3., за който загубихме базата данни. Нищо не е изтривано.
 • 0
Кто в армии служил, тот в церкви не смеется.

Чака ни разшифровка, Уотсън! И нека всички британски египтолози ми завидят!

Мислете бързо, съдете бавно.

#8 Irine

Irine
 • Потребител
 • 5 Мнения:
 • Пол:Няма да кажа
 • Интереси:Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

Публикувано 21 март 2010 - 14:58:44

Това, което исках да допълня към горните постинги е, че не трябва да се пропуска светодиодното осветление. То не съдържа вредни метали като живак, за разлика от т.н. енергоспестяващи крушки, два пъти по икономично е и до 5 пъти по-дълготрайно.
Също така, за разлика от известното ни енергоспестяващо осветление, светодиодното не излъчва УВ и ИЧ радиация. Не генерира топлина /това не се отнася за абсолютно всеки тип светодиоди/ и излъчва светлина само във видимия за човека спектър.
С две думи - пълно преимущество пред познатите ни и популярни видове осветителни лампи.
 • 0
http://www.nasena.eu...php?language=bg
Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

#9 Stefanov

Stefanov
 • Потребител
 • 8 Мнения:

Публикувано 08 април 2010 - 10:53:27

Имам една енергоспестяваща на осрам от поне четири години. 6 лева дадох за нея, но само от икономии на крушки ми се е изплатила отдавна. от обикновените съм сменял по две на месец- страшни боклуци правят вече.
 • 0

#10 Doris

Doris
 • Потребител
 • 4860 Мнения:
 • Пол:Жена

Публикувано 08 април 2010 - 13:11:29

Енергоспестяващите лампи не светят като лампите с нажежаема жичка.
1. Излъчват и в УВ спектъра.
2. Светлината не е с постоянна интензивност, а трепти с честота невидима за окото, но предизвикваща умора.
3. Видимата част от излъчването е със спектрален състав, който е доста различен и човек трябва да гледа поне да не се набутва със "синя" лампа.

Как да изберем лампа

На опаковките на енергоспестяващите лампи е изписано каква е светлината им (топло бяло, дневна и т.н.), келвините (2700, 4000, 6400) или трицифрен код, или пък няколко от тези елементи.

Първите два са ясни. В кода първата цифра представлява десетиците на индекса на възпроизвеждане на цветовете. Т.е., ако виждате цветовете с 80% автентичност, цифрата ще е 8. Всъщност 8 отговаря на 80 до 90%, това е най-масовият случай.

Диапазонът при компактните флуоресцентни лампи е от 60 до 98. Втората и третата цифра са първите две от стойността на келвините. Т.е., ако става дума за топло бяло - 2700 келвина, тези цифри ще са 27 и целият код - 827. 840 е за студено бяло, 860 - за дневна светлина.

Лампите от 2700 келвина са най-близки до крушката с нажежаема жичка и най-подходящи за дома.

http://www.vesti.bg/?oid=2523751&tid=40

На мен повече ми харесват обикновените крушки.
 • 0

#11 Irine

Irine
 • Потребител
 • 5 Мнения:
 • Пол:Няма да кажа
 • Интереси:Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

Публикувано 08 април 2010 - 14:00:56

На мен повече ми харесват обикновените крушки.

На теб може и да ти харесват обикновените крушки, но те са прахосници на електричество. Около 90% от консумираната електроенергия преобразуват в топлина. Само останалото до 100% в светлина и то част от нея в невидим за човека спектър.
И ако ти имаш 10 крушки и ти е все тая колко плащаш за похарчения ток, то в национален мащаб това е разсипия граничеща с безразсъдство.
 • 0
http://www.nasena.eu...php?language=bg
Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

#12 Skubi

Skubi
 • Потребител
 • 3643 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:Будапеща

Публикувано 08 април 2010 - 14:46:34

С режим на тока.
всеки понеделник и петък вечерта от 8 до сутрин 8 цък няма ток. И в семействата по щеси говорят, и деца повече ще се родят, и ток ще спестят. Чиста печалба.

:whistling: :head_hurts_kr: :laugh:
 • 0
Ако искаш Бог да се pазвесели, pазкажи му своите планове.

#13 Doris

Doris
 • Потребител
 • 4860 Мнения:
 • Пол:Жена

Публикувано 08 април 2010 - 15:10:34

Имам запаси от петдесетина 100 ватови крушки и още щях да събера, но в къщи взеха да протестират. Надявам се да ми стигнат за 2-3 години :) докато се появи нещо по-свястно от флуоресцентните лампи.
 • 0

#14 Irine

Irine
 • Потребител
 • 5 Мнения:
 • Пол:Няма да кажа
 • Интереси:Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

Публикувано 08 април 2010 - 15:16:17

С режим на тока.
всеки понеделник и петък вечерта от 8 до сутрин 8 цък няма ток. И в семействата по щеси говорят, и деца повече ще се родят, и ток ще спестят. Чиста печалба.


Имам запаси от петдесетина 100 ватови крушки и още щях да събера, но в къщи взеха да протестират. Надявам се да ми стигнат за 2-3 години :) докато се появи нещо по-свястно от флуоресцентните лампи.

Ето, виждате ли - светогледа ви не стига по-далеч от собствените ви кочинки.
Добре е, че Европата ще гледа вече вместо вас!
 • 0
http://www.nasena.eu...php?language=bg
Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

#15 Doris

Doris
 • Потребител
 • 4860 Мнения:
 • Пол:Жена

Публикувано 08 април 2010 - 15:29:55


С режим на тока.
всеки понеделник и петък вечерта от 8 до сутрин 8 цък няма ток. И в семействата по щеси говорят, и деца повече ще се родят, и ток ще спестят. Чиста печалба.


Имам запаси от петдесетина 100 ватови крушки и още щях да събера, но в къщи взеха да протестират. Надявам се да ми стигнат за 2-3 години :) докато се появи нещо по-свястно от флуоресцентните лампи.

Ето, виждате ли - светогледа ви не стига по-далеч от собствените ви кочинки.
Добре е, че Европата ще гледа вече вместо вас!

Флуоресцентните лампи според мен не са решение на европейските проблеми, защото имат много недостатъци и са си направо вредни а и икономията чрез тях няма да промени екологичната ситуация.
Иначе щях да жертвам комфорта на моята кочинка за общото екологично благо. :crazy_pilot:
 • 0

#16 ISTORIK

ISTORIK

  Guardian of Time

 • Глобален Модератор
 • 8352 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:XIII век
 • Интереси:История, археология, археоастрономия, средновековна военна архитектура, военна стратегия и тактика, география, философия, медицина, психотерапия, изобразително изкуство, педагогика, лингвистика, бойни изкуства, шахмат...

Публикувано 08 април 2010 - 15:32:11

Аз четох някъде реакцията на някакъв шеф на електро(разпределително?) дружество, който казва, че ако народът пести ток и приходите на тази фирма намалеят, тя ще увеличи цената на тока и спестяващите еленергия винаги ще са губещите. Затова си мисля, че най-добре е, ако човек не иска да плаща на електро-дружество, той сам трябва да си произвежда тока - дали ще е с машинен генератор (за който ще трябва гориво), дали ще е вятърна мелница или водна мелница, дали - слънчеви панели или просто ще качи бойлера на покрива...
 • 1
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

#17 Skubi

Skubi
 • Потребител
 • 3643 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:Будапеща

Публикувано 08 април 2010 - 15:53:10

Ето, виждате ли - светогледа ви не стига по-далеч от собствените ви кочинки.
Добре е, че Европата ще гледа вече вместо вас!

OК. Хаджи Шкуби ще ти го обясни европеец такъв.
ад 1.
Много, даже и доброкачествените "крушки" имат вредно излъчване. Така, че тука където 100% забраниха и изтеглиха от пазаря обичайните имаше пропаганда, че за четене, дълготрайно местно осветление са негодни обикновенните "крушки". За тази цел трябва значително по-скъпите да се използват.
ад2.
Понеже тези ги пропагандират като енерго пестеливи, никой не ти дава инфо, че средно на ден колко пъти палиш-гасиш. Защото им са нужни 10-15 минути докато загреят и почнат да излъчват с 100% мощност. Ако средно за по-малко време ги употребяват, значително повече консумират.
ад3.
Понеже е по икономично дълготрайно да горят се затоплят. Ако са поставени неправилно (както обичайните) изгаря лепилото и стъклената част се отлепва от цокъла.
ад4.
повредените трябва в специален котейнер да се събират и унищожават.
ад.5
понеже китайският боклук е значително по-евтин, тези недостатъци + замърсяването на екологическата среда при производството, значително са по-вредни от старите.
ад6.
понеже ние сме бедни а не прости щем не щтем ще подпомагаме китайският боклук и ще си замърсяваме своята родина за чужда печалба....без да спестим стотинка.

:lightbulb: :smokeing: :whistling: :post-20645-1121105496: :crazy_pilot:
 • 0
Ако искаш Бог да се pазвесели, pазкажи му своите планове.

#18 Doris

Doris
 • Потребител
 • 4860 Мнения:
 • Пол:Жена

Публикувано 08 април 2010 - 16:07:29

Да, преди да забранят лампите едисонки :lightbulb: трябваше да организират събирането на изгорелите енергоспестяващи лампи, които с живака и фосфора, които съдържат са си едни екологични бомбички.
 • 0

#19 Irine

Irine
 • Потребител
 • 5 Мнения:
 • Пол:Няма да кажа
 • Интереси:Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

Публикувано 08 април 2010 - 21:28:25

Да, преди да забранят лампите едисонки :lightbulb: трябваше да организират събирането на изгорелите енергоспестяващи лампи, които с живака и фосфора, които съдържат са си едни екологични бомбички.

Нещо не сте ме разбрали правилно.
Аз много добре познавам недостатъците на луминисцентното осветление. Ето ви даже повече инфо по тази тема - http://www.nasena.eu/health.php

Вкъщи съм на светодиодни крушки, някои от тях харчат по 3-5 вата и с тях нямаме проблеми нито за консумацията на тока, нито за някакво вредно въздействие върху нас или върху околната среда.
 • 0
http://www.nasena.eu...php?language=bg
Енергоспестяващо и екологично светодиодно осветление

#20 Skubi

Skubi
 • Потребител
 • 3643 Мнения:
 • Пол:Мъж
 • Пребиваване:Будапеща

Публикувано 08 април 2010 - 22:32:52


Да, преди да забранят лампите едисонки :lightbulb: трябваше да организират събирането на изгорелите енергоспестяващи лампи, които с живака и фосфора, които съдържат са си едни екологични бомбички.

Нещо не сте ме разбрали правилно.
Аз много добре познавам недостатъците на луминисцентното осветление. Ето ви даже повече инфо по тази тема - http://www.nasena.eu/health.php

Вкъщи съм на светодиодни крушки, някои от тях харчат по 3-5 вата и с тях нямаме проблеми нито за консумацията на тока, нито за някакво вредно въздействие върху нас или върху околната среда.

ОК. Колко ти струва една с диоди, една луминесценна(добро качество), една китайска луминесценна, една обикновенна. Виж един българин и един австриец колко може да си купи от една средна заплата и колко % от преживявянето харчи за основни продукти...итн.
Калема ще ти излезе че ефикасно да пестят е лукс на богатите.

:whistling: :whistling: :whistling:
 • 0
Ако искаш Бог да се pазвесели, pазкажи му своите планове.
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни