Отиди на
Форум "Наука"

Археологически статии


Recommended Posts

  • 2 седмици по-късно...
  • Мнения 657
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Пловдив не спира да ни учудва:

365455.jpg

grobnica_evn999.jpeg

Гробница, която принадлежи на Южния некропол на Филипопол, е голямото откритие на това археологическо лято. Вътрешните й стени са със стенописи, като най-изненадващото е, че те изобразяват библейски сцени, които нямат паралел по нашите земи, а най-близките са в катакомбите на Рим.

Археологът Мая Мартинова уточни, че гробницата е с размери 2 на 1 метър и на двете дълги страни е изрисувано възкресяването на Лазар от Христос с много добре запазени бои в пет цвята - червено, бяло, черно, охра и зелено. Тя каза още, че на другите две къси стени също са представени християнски символи – кантарос (съд за смесване на вино и вода) с двата пауна, което символизира извора на живота.

Подобна сцена обаче има представена и в раннохристиянската базилика до католическата църква и затова този стенопис не се определя като нещо ново. Гробницата е от началото на четвърти век, но след нужното почистване и сериозна научна работа ще бъде окончателно датирана.

Археологическата находка е открита в началото на месец май, но разчистването е забавено заради последвалата административна процедура. Причината е, че гробницата е ситуирана в сложна градска инфраструктура: над нея минава газопровод, в близост е до канализация и трасето на улица от централна градска част.

След реставрирането гробницата ще бъде експонирана и засега се обсъжда като вариант това да стане в така наречената баня "Старинна", която може да стане великолепен музей, каза кметът Иван Тотев. Според него новооткритата гробница със стенописи, които нямат аналог, е още едно доказателство, колко голям и значим е бил Пловдив.

http://dveri.bg/krkud

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пак с клишета джурналистите са оплескали статията. Уникално, без аналог ... Когато не е серийно производство всичко е уникално и без аналог.

Със стенописите обаче от онази епоха проблемът е, че по понятни причини броят на оцелелите до наше време не е чак толкова голям. Докато мощи от типа на тези на "Свети Йоан Кръстител", т.е. малки частици от мощи има във всяка черква, то запазените античните стенописи в количествено отношение са сравнително оскъдни. Като качество наистина има и по-добри - от Помпей, Кносос, Казанлъшката гробница ... Но бройката е сравнително малка, пък туристите не искат да се въртят само в 4-5 града цял живот, учените искат повече данни ... Тъй че да се надяваме опазването на стенописите да е добро, а не стане като с качеството на статията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Думата "уникални" е дежурна в статиите, така че на никого не прави впечатление.

Ето още "уникални" находки от това лято в Дебелт с интересни филмчета от мястото на разкопките:

Безценни златни украшения от римско време, ІІ-ІІІ век са сред уникалните находки в гробницата, разкрита в Дебелт преди дни.

За археолозите всички находки в случайно разкритата гробница са безценни. Двете погребения там са на хора от висшето общество на древноримската колония Деултум, предполагат специалистите.

При строителство в покрайнините на странджанското дело Дебелт, тежък бетоновоз разчупил мраморните плочи над погребалните камери на гробницата, намиращи се само на сантиметри под пътното платно. Едното погребение е на мъж от знатен произход, а другото се предполага, че е на жена. Веднага са организирани спасителни разкопки и охрана на археологическия обект. Уникалните находки в женското погребение са два златни медальона, украсени с полускъпоценни камъни....

134217270850272.jpg

http://www.chudesa.net/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/

http://www.besove.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/36296/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%B2-%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%82

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И в Дебелт /Деултум/ нещата не са розови. Жалко че Божо не е оттам:

Древният Деултум спи, погребан под камъни и забрава край Дебелт, а светът заслужава да види чудесата му

Чудно съкровище чака да бъде изровено само на 20 км западно от Бургас, в самия край на Мандренското езеро. Малкото село Дебелт крие под себе си изчезналия град на чудесата Деултум. Миналата година археологическият резерват влезе в класацията „Топ 10 на българските чудеса“. Тогава премиерът на България Бойко Борисов връчи на бившия кмет на Средец Тодор Пройков огромен картонен чек за сумата от един милион лева, но парите така и не бяха предоставени.

Открихме директорката на археологическия резерват Деултум Красимира Костова в единствената годна за обитаване постройка, част от базата на музея в Дебелт. С тежка въздишка тя ни разказа за забравата, която тегне над това уникално за Европа и света място, в което хилядолетия наред животът е кипял. Под земята на Дебелт чакат да бъдат разкрити древните тайни на римска колония, елинистическо тракийско селище, средновековен български град, византийска крепост, скални некрополи. Наоколо има множество могили, които не са разработени. Тук е имало храм на императорския култ и дворец, строени по образец на древния Рим. Дебелт е национален археологически резерват, носи знак "Европейско културно наследство", а базата ни е в плачевно състояние, казва Костова. Бронзовата глава на император Септимии Север, която е със световно значение, не може да бъде изложена под полуразрушения покрив на музея. Еркесията – забележително съоръжение, диктувало през хилядолетията съдбата на Европа, чака да бъде възродена старата й слава. Красимира Костова е сигурна, че чудесата тепърва предстоят и древните останки ще заживеят нов живот. Ако музея й получи обещаното финансиране, вълната от туристи би могла да съживи и притихналия крайпътен Дебелт.

Вижте и краткото филмче:

http://www.besove.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/36290/%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%A0%D0%B8%D0%BC

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Уелгинские склепы

"Что отличает уелгинские могильники от всех остальных захоронений того времени по всей евразийской округе — от Алтая до Волги? Особенность эта — в коллективных захоронениях, когда в одной могиле находилось сразу несколько погребенных. Значит ли это, что могилы стояли незакрытыми? Или по крайней мере, к ним был доступ? При этом строился, должно быть, какой-то навес, который в определенное время приподнимался. Такая могила могла содержаться по принципу семейного склепа. И когда такой склеп заполнялся, сооружался большой жертвенник — возможно, по числу погребенных.

Но все-таки по какому принципу совершались сами погребения? Почему одни из них были «штучные», а другие коллективные, которые и можно назвать уже склепами? А почему в третьем случае это было уже трупосожжение?

Ученые столкнулись здесь не просто с какими-то местечковыми, локальными традициями или причудами местного населения. В этих погребениях отразились традиции разных племен и народов.

В одних ямках похоронены части лошади — череп, ноги, туда же положена узда. Причем положена символически. Понятно, что стремени было два, но в жертвеннике всегда оказывалось одно стремя.

Ученые раскопали три таких жертвенника, в которых повторяется одно и то же содержание — удила, хорошо сохранившиеся части от узды и стремя. Причем одно стремя весьма миниатюрное — вероятно, женское. В последнем, самом богатом жертвеннике вместе с удилами положены крепежные ремешки, которые соединяются с поводом и идут на лобные ремни, украшенные серебряными накладками.

Помимо конской узды в этих жертвенниках обязательно присутствие колчана, что наводит на мысль о другом жертвенном обряде, с которым ученые уже встречались в так называемых курганах с усами на юге Челябинской области. Тех самых курганах тюркской знати Западно-тюркского каганата.

В этих курганах следов трупосожжения не находили. Но там всегда были та же узда и тот же колчан со стрелами.

Примечательно, что в этом году Боталов с коллегами уже находили отлично сохранившиеся следы ритуального трупосожжения с остатками кальцинированных человеческих костей черепа, конечностей. Тут уже точно не спутаешь: то была не горстка пепла, а именно обугленные кости, которые лежали на площадке одного из курганов. И эта находка еще раз подтверждает присутствие здесь кочевой знати, пришедшей из степи.

И как только ученые начинают копать большой курган, так они тут же обнаруживают мощное присутствие древнего огня, который прокаливал внутреннюю часть ограды в течение, быть может, нескольких столетий. Здесь же и совершались некие ритуальные действия, абсолютно схожие с теми, что открывались ученым при раскопках курганов с усами. Впрочем, уже видоизмененные: время все-таки внесло свои коррективы. Ведь прошла маленькая эпоха — как минимум 200 лет."

http://www.up74.ru/imod/xc_print_page/?node_id=42890

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Намериха неизвестни досега свитъци с древногръцки трагедии

da5364a2bfdd0e71ff06fd31b6b2b605.jpg

Лондон, Великобритания /КРОСС/ В Оксфорд бяха открити 400 000 папирусни свитъци, съдържащи забележителни текстове от класическата литература, които вече могат да бъдат прочетени за първи път. Това е възможно да стане с нова технология, за която се смята, че е в състояние да отключи много от тайните на древните гърци, съобщи гръцкият сайт фимес.gr.

Папирусните свитъци са били съхранявани в 800 сандъка в библиотека в Оксфорд. Те се оценяват като най-многобройните, открити досега, класически гръцки ръкописи в света. Оксфордските текстове са част от голям брой папируси, намерени в края на ХІХ в. и в началото на ХХ в. В Египет.

Измежду досегашните познати древни гръцки текстове, които учените са успели да прочетат, са части от отдавна изчезналата трагедия „Епигони“ на Софокъл, част от изгубената новела на гръцкия писател Лукиан от 2 в., неизвестен текст на Еврипид, поезията с митологични мотиви на Партений от І в. преди Христа, творба на Исиот от VІІ в. и епична поема на Архилох, приемника на Омир, който описва събития, довели до Троянската война.

В следващите десет години обаче остава да се прочетат древни гръцки текстове, в това число творби на Овидий, Есхил, Софокъл, Еврипид и Исиот.

http://www.cross.bg/1324710

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

В пещерата "Утробата" в Източните Родопи германски орнитолози откриха монументална каменна скулптура на лъвска глава.

За съжаление статията както обикновено е омацана с измишльотини на Люжливото овчарче и журналистическо невежество и клишета. Статията е малко информация по същество и много глупости, но това е положението.

Чуждите новини, които не са обогатени с фантазиите на Люжливото овчарче, звучат вече по съвсем друг начин:

Пресъхналата Висла разкри съкровища от XVII в.

Археолози съобщиха, че са открили парчета от мраморни скулптури, ценни предмети и други артефакти, плячкосани от Варшава и други части на Полша по време на шведското нашествие от 1655-1660.

Шведите изнасяли с кораби ценните предмети и статуи, които грабели от библиотеки, дворци и църкви. Превозвали ги по Висла до Гданск, а оттам през Балтийско море в Швеция.

Знае се, че поне един такъв претоварен кораб се е преобърнал и потънал в района на Варшава.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Златен кинжал и още 545 предмета откриха археолози в Карловско

Новооткритото златно съкровище от третото хилядолетие преди Христа ще бъде показано от 9 август в Националния исторически музей

06.08.2006

Аргеолози намериха 545 златни украшения и кинжал от златна сплав от третото хилядолетие преди Христа в могила край село Дъбене, Карловско.

Откритието направил научния сътрудник в Националния исторически музей Мартин Христов.

Златното находище край Дъбене беше открито преди две години и в него продължават да намират нови предмети. През 2005 г. са били открити 15 500 златни елемента, които вече са показвани на изложби в Италия и Дания, а в момента част от тях са включени в голямата изложба на тракийското злато във Варна.

Новата сензация от Дъбене е идеално запазеният кинжал, който не завършва с остър връх, а със заточена равна част и е с високо съдържание на злато в сплавта. Кинжалът няма утилитарни функции, а е по-скоро символ на царска или на първожреческа власт. Освен високата си художествена стойност той е свидетелство за високо организиран живот на праисторическото общество в карловското поле преди пет хиляди години и образуването на първите раннокласови държавни формации, коментират от националния музей.

Огромният брой златни предмети говори за интензивен добив на злато и за високи технологии при обработката на метала. Находки от този тип в Средна и Южна Европа са съвсем малко. Изводът на учените е, че център, снабдяващ цяла Европа със златни украшения, се е намирал в карловското поле, каза пред журналисти директорът на НИМ Божидар Димитров.

Но пълна загадка остава естеството на находището. Хилядите златни фрагменти са в десетки малки могилки, но в тях липсват човешки кости и керамика, т.е. няма погребения. Не са и останки от опожарени работилници, както се мислеше първоначално, тъй като липсват следи от сгради и пожари.

На терена няма следи от селище от тази епоха - то се намира на километри от мястото на златното съкровище. Налага се тезата, че предметите са полагани в земята в рамките на ритуал като дарове за неизвестен бог.

Новите открития ще бъдат изложени в Националния исторически музей на 9 август, тъй като не се нуждаят от специална консервация.

Нетинфо

Статията е страхотна определено ме заинтригува. Според мен това е уникална находка:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съкровище от III в. пр. Хр. намериха в Синеморец

Монетно съкровище от III век пр. Хр., което е намерено днес по време на археологически разкопки край село Синеморец в Община Царево, област Бургас.

То съдържа около 100 монети.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Откриха съкровище от медни монети край Велики Преслав

Съкровище от 103 медни монети, датирани от 12 - 13 век намериха археолозите от екипа на проф. Казимир Попконстантинов и научния ръководител доцент Росина Костова.

Находката е открита по време на разкопки във външния град на старопрестолния Преслав, на няколкостотин метра от дворцовия комплекс - в района на средновековния манастир на чергобиля Мостич...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси вече няма да са резервати

zx450y250_1927855.jpg

Копривщица вече ще бъде групов паметник с национално значение и с най-висока степен на защита. Но вече няма да е резерват. А според експерти в прокуратурата това все пак снижава статута и степента на защитеност и след време по-лесно би могла да се допусне намеса и строителство

Стария Пловдив и Арбанаси или общо 19 места със сгради - паметници на културата, са застрашени от бъдещо строителство в тях. Статутът им на резервати ще отпадне и така те ще загубят най-високата степен на защита на автентичността им. Подготвяните поредни промени в закона за културното наследство отварят възможност след време по-лесно да се получава разрешение за намеса в тях, а апетитите за строителство и сега са сериозни.

Промяната на статута на архитектурните резервати е най-сериозното опасение на звеното във Върховната касационна прокуратура, отговарящо за културните ценности.

В закона за културното наследство, приет през 2009 г., е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически. През годините обаче (още от средата на миналия век) са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски и дори туристически. Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо. Въпреки неяснотата до момента е важал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.

Със сега инициираните промени обаче вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита. Те ще имат статут на групови недвижими ценности с категория "национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона.

Въпреки текста, че ще има максимална защита, в прокуратурата са притеснени от редакцията и превръщането им в нещо различно от резервати. Според експерти новият статутът не гарантира най-високата степен на защита от инвеститорски намеси - груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени, от тях да бъдат вадени индивидуални паметници или пък да се разпаднат на индивидуални, като така се допуснат по-лесно промени в тези обекти. И докато резерватите имат стриктно определена територия и граници, които трудно се изменят, то от груповия паметник доста по-лесно може да отпаднат части.

След законовите изменения например с. Арбанаси край Велико Търново вече няма да е резерват. Отпадат от списъка с резерватите и места като стария Пловдив, Котел, Боженци край Габрово, Жеравна, Мелник, Копривщица. Също няма да са резервати и старата част на Созопол, Ковачевица, Трявна.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/10/17/1927826_sozopol_koprivshtica_melnik_arbanasi_veche_niama_da_sa/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте,

Някой може ли да ми каже какво е това. ***********.

Намерих го докато си копаех картофите.

post-12243-058205100 1351015925_thumb.jp

post-12243-073591100 1351015942_thumb.jp

post-12243-035172300 1351015958_thumb.jp

Редактирано от Galahad
Заличаване на забранен текст
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Здравейте,

Някой може ли да ми каже какво е това. Има ли някаква стойност.

Намерих го докато си копаех картофите.

питай ето тук:

http://nauka.bg/forum/index.php?showforum=133

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Къщи на 5 хил. години край В.Търново:

Млади археолози откриха много интересна находка в с. Петко Каравелово, Велико Търновско - триетажни и двуетажни къщи от преди пет хиляди години. Тези разкрития със сигурност ще хвърлят нова светлина върху битието на праисторическия човек.

Разкопките край Петко Каравелово се водят от младия археолог Александър Чохаджиев. Могилата, която се проучва вече четири години, се оказа, че съдържа много интересни артефакти – жилища на три етажа, по-стари от египетски пирамиди. Находката е уникална за Европа.

Къщите или поне останките от тях са с невиждано голяма жилищна площ за онази епоха – дълги са 15 метра и са широки 7. Едната е на три етажа, а другите са двуетажни. Праисторичеките постройки обаче са били опожарени след вражеско нападение.

Бяха открити и доста интересни находки, сред които харпун, изработен от рог и рибарски кукички, което свидетелства, че хората, които са обитавали нашите земи преди пет хиляди години, са били доста напреднали.

http://tv7.bg/news/9498392.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Уникално злато изровиха археолози от Свещари

Откриха дървено сандъче със златни накити и желязна юзда в Омуртаговата могила, позната още като Свещарската могила до село Свещари в област Разград.

Според Диана Гергова от Археологическия институт с музей при БАН, находката е уникална, тъй като се състои от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме, съобщава Дарик.

Ковчежето, което е изгнило, но има парченца от него и е с ясни очертания, е високо около 40 см, толкова е и широко. В него има все още неустановен брой: златни гривни, диадема, начелник, апликации към конска сбруя с фигурка на конче, много златни копчета, мъниста с женски глави.

Находката е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, обясни тя.

По думите й това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите.

430x573.jpg

http://news.ibox.bg/news/id_1405022421

Археолози откриха златно съкровище край Свещари

http://topnovini.bg/node/44975

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В Националния археологически музей

Показват златото на 2012 г.

Археологическата сензация на 2012 г. - златното съкровище от Омуртаговата могила, на което се натъкна преди два дни екипът на проф. Диана Гергова край Свещаре, ще бъде изложено в неделя, съобщи шефът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински. Царските накити ще бъдат показани само половин час – между 17,00 и 17,30 часа. Очаква се премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков да дойдат и да разгледат експонатите. Всички любители на старините ще могат да разгледат уникалната находка от сряда, обещават учените.

Още от 14 ноември съкровището ще бъде експонирано в зала „Трезор” на археологическия музей, защото то почти не се нуждае от реставрация. „Накитите са идеално запазени, защото са били в ковчеже, а то е било затрупано с пръст. Тепърва обаче очакваме големи открития, защото основното погребение още не е разкрито. То се намира в основата на могилата, до която археолозите тепърва ще стигнат”, съобщи г-н Вагалински.

Уникалното златно съкровище тежи 1,8 кг и се датира от ІІІ-ІV век преди Христа. Състои се от необичайно голямa диадема, украсена с животински фигури.

Заедно с нея в ковчежето са се намирали начелник с конска глава и конски апликации, 4 златни гривни, пръстен с главата на Ерос, златни копчета и мъниста. „Подобни диадеми се броят на пръсти в целия свят и имат огромно значение. Те говорят много за културата на древната готска държава, тъй като смятаме, че погребалният дар е принадлежал на приближен до царската фамилия на Котела. Смятаме, че това ще стане една от най-емблематичните находки, която ще има огромно значение за науката и за развитието на културния туризъм”, допълни в заключение доц. Людмил Вагалински.

Вчера археолозите са вдигнали ценностите и са направили отливка на ковчежето, съобщи проф. Диана Гергова от Археологическия институт с музей при БАН. В момента се търси адекватно финансиране, защото обектът е много важен и повече не бива да се отлага довършването на неговото проучване.

Трети ден край Исперих продължава силното вълнение заради откритата на 7 ноември изключителна находка, разкопана близо до Свещарската гробница. Голямата Омуртагова могила е висока 19 метра и е била най-високата в района. Тя е знаковият паметник, който маркира мястото на религиозния и политически център на гетите. За нея има хипотеза, че е

възможно да е донасипана и използвана от хан Омуртаг.

"Очаквахме да се появи още едно голямо съоръжение. Разширението на стар сондаж показваше, че има аномалия в земните пластове. Сканирахме мястото и продължихме да работим.

Това невероятно откритие е награда за нашите усилия - разказва проф. Гергова. - Знаем, че в тази могила би трябвало да има голямо гробно съоръжение, до което ние още не сме стигнали.”

Вождът Котела е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава дъщеря си за една от съпругите му. Златната находка засега се пази в трезор след което под охрана ще бъде откарана в Националния археологически музей.

Ръководителката на археолозите казва: "Имах късмет, че имам приятели, които имат отношение към българската история и миналото на българските земи.

Имах спонсорството на "Главболгарстрой" и лично на г-н Симеон Пашов, който ми предостави техника чрез друга варненска фирма - "Аякс 2002". Благодарение на двама прекрасни багеристи и шофьор на камион направихме за три дни чудеса, защото успяхме да слезем почти до основата на могилата в един малък участък."

Резерват "Сборяново" е територията, разположена в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той е един от редките и щастливи случаи на хармонично съществуване на археологически паметници в една сравнително малко променена от времето на създаването им природна среда.

През вековете се е оформил уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи.

От дълбока древност до наши дни се съхранил този кът от природата, запазил редки животински и растителни видове. Обявен е за Историко-археологически резерват с името "Сборяново" с правителствено решение от 8.12.1988 г.

В резервата са регистрирани над 140 археологически обекта от различни исторически периоди. Най-атрактивните са Свещарската царска гробница, Демир баба теке, гетската столица Хелис, светилището Камен рид и ранносредновековните селища Бювен касаба и Петрова нива.

http://www.monitor.bg/article?id=361749

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Урдовиза, крепостта в секретна зона до Китен

Image_1628209_126.jpg

Крепостната стена е изключително впечатляваща, твърди археоложката Кръстина Панайотова. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Луксозна керамика, произведена от местни майстори, както и вносни изделия от Цариград и Трапезун /днешния Трабзон/, амфора от Северна Африка и лампи от Мала Азия са част от находките при археологически разкопки на крепостта Урдовиза на едноимения полуостров край Китен.

Според специалисти това е една от най-добре запазените крепости, тъй като години наред тя е била зад оградата на военно поделение с ограничен достъп.

Разкопки тук е имало в периода 2006-2008 г. Следва пауза и нова експедиция от 10 септември, тъй като обектът е включен в проекта "Виа Понтика" с първоначално финансиране от 60 000 лв. Разкопките ще продължат и през зимака, в дните, когато времето позволява, тъй като са отпуснати още 80 000 лв., стана ясно днес, при визитата на вицепремиера Симеон Дянков и шефа на НИМ Божидар Димитров.

Image_1628210_126.jpg

Съръководителите на разкопките Кръстина Панайова и Методи Даскалов обиколиха заедно с гостите крепостната стена и показаха трите кули, които вече са проучени. В едната от тях е намерен огромен питос, в който най-вероятно се е съхранявала вода за хората по време на обсада, в другата - пещ за керамика, обясни Кръстина Панайотова.

Такава крепостна стена няма никъде - и като начин на изработка, и като преустройства през различните периоди, категорична е Панайотова.

Колегата й Методи Даскалов най-много се радва на открит преди дни оловен печат на сановник от втората половина на 12 век. Тепърва ще се разбере чие име е изписано на него.

Image_1628211_126.jpg

Стълба от едната страна на крепостната стена е сред интересните особености на Урдовиза.Сред находките е и бойна топка, част от воения арсенал по онова време, както и монета, отсечена в Сердика през 3 век. Значи и преди стотици години софиянци са идвали на море в Китен и тук са си харчели парите, шегуват се археолози.

Крепостта Урдовиза е построена през 6 век и е просъществувала до 15 в. като няколко пъти е била ремонтирана и укрепявана допълнително. Явно е била много важно отбранително съоръжение, след като е нападана толкова често, разсъждават специалистите.

Според етимолози името означава укрепление на високо място, обясни Панайотова.

http://www.24chasa.b...288381481237582

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Новината за съкровището открито край Свещари стана една от водещите новини на National Geographic

Thracian Gold Treasure Discovered in Bulgaria

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/11/pictures/121109-thracian-gold-hoard-treasure-bulgaria-science/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Руините на античния град Хераклея Синтика

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България, център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Останките му се намират край село Рупите в подножието и южните склонове на изгасналия вулкан Кожух. Доказателство за това е откритият през 2002 г. надпис от 308 г.,в който римският император Галерий се обръща към хераклейците в отговор на молбата им да възстанови изгубените им граждански права.

Търсенето на името на античното селище в местността Кожух има дълга история. Това е един от най-значимите археологични комплекси в долината на Средна Струма, а най-ранните писмени сведения за района се срещат още в Омировите “Илиада” и “Одисея”, книгите на Тукидид и Аристотел. Макар историческата информация от Античността да е сравнително подробна, един от големите проблеми на съвременната наука е точната локализация на древните полиси. За античния град при Рупите за пръв път се споменава през 1930г., като в публикацията се прави връзка между откритите руини от епохата на Античността и сведението на Тит Ливий за войната на Филип V Македонски срещу медите и тяхната крепост Петра. През 1958г. се провеждат сондажи и се подкрепя хипотезата, че това е античният град Петра, основавайки се отново на описанието на римския историк Тит Ливий. По-късно се появяват мнения, че градът се е казвал Ортополис, Тристолос.

Античният град е обявен за археологически паметник на културата с национално значение през 1965г. Но освен това е и регистриран като природна забележителност - по склоновете му има много малки пещери, а в основата му - термични извори. Тук се срещат редки и застрашени от изчезване растителни видове, включени в Червената книга на България. През 1979г. българско-полската археологическа експедиция обхожда района на Кожух, картотекира всички археологически паметници и регистрира 10 обекта. Въпросът за името на античния град е решен едва през 2002 г. Тогава във фонда на Исторически музей - Петрич, е предадена масивна мраморна стрела с надпис на латински език, от който става ясно името на античния град - Хераклея Синтика.

Епиграфските сведения намират потвърждение в книгите на Тит Ливий, Диодор, Страбон, Плиний Стари и Клавдий Птолемей. В резултат на направените научни публикации Хераклея Синтика е един от малкото сигурно локализирани големи антични центрове в района на Средна Струма.

През лятото на 2012г. е намерена занаятчийска работилница за теракота от II - IV век, няколко канали за отпадни води, стени. Проф. Холи Франкс заяви, че обектът Хераклея Синтика е нещо уникално и подчерта, че хората от града не знаят какво богатство има до тях. Финансирането на разкопките е от американска страна, от Министерство на културата и община Петрич.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SmXxKn49JE4

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Руините на античния град Марцианопол

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=IAB3EaTV6zc

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

През 2012 г. на Форума в Пловдив са открити над 600 монети, като най-значимата находка е фрагмент от императорска глава, в размер два пъти над естествения.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...