Отиди на
Форум "Наука"

Археологически статии


Recommended Posts

  • Мнения 657
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

photo_verybig_626541.jpg © Dariknews.bg - архив Археологически находки, открити в шуменските села Златар, Новосел и Надарево, са били изследвани в Центъра за ядрени изследвания в Дебрецен, Унгария. Това съобщи днес Георги Майсторски, директор на Регионален исторически музей - Шумен. Обект на изследване са били 35 предмета от бронз, открити от екипа на археолога Стела Дончева, при разкопки на средновековните производствени центрове за художествен метал.

Целта е чрез ядрен анализ да се установи дали суровините, ползвани за ювелирните бронзови изделия са добивани на територията на средновековна България, както и дали всички находки са произведени в, проучваните ателиета в региона. Резултатите се очаква да станат ясни в края на месец декември. Археологическото проучване на средновековните центрове за метал край селата Златар и Новосел стартира през 2004 г. До момента са открити над 860 изделия от бронз.

Директорът на музея в Шумен съобщи, че се обмисля идеята за изграждане на модерна лаборатория за музейна реставрация и консервация. За създаването й ще се търси външно финансиране.

ами, който видял - видял. Остават само снимките:

http://pompeiiinpict...5%2003%20p6.htm

http://pompeiiinpict...3%2003%2006.htm

Е те ще го реконструирст , батка/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...

Е те ще го реконструирст , батка/

Обектите за реконструиране се увеличиха. Рухна т.н. "Дом на моралиста" в Помпей...

http://www.adnkronos.com/IGN/Aki/English/CultureAndMedia/Italy-Another-building-collapses-at-ancient-Pompeii-site_311333772890.html

Pomperi_Domus_Gladiatori_Uil18--400x300--400x300.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Баси, аз докато се накумя да отида дотам, няма да остане нищо за разглеждане :(((

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Откриха най-добре запазения път от времето на римските императори в България

23025.jpg

Пътят е оформен с осова линия, банкет състоящ се от добре обработени каменни блокове, които го превръщат в истинска магистрала за античността

От началото на септември 2010 г. бяха възобновени археологическите проучвания на римската крайпътна станция Состра, разположена в землището на с. Ломец, община Троян, съобщиха от Националния исторически музей. Експедиция на Националния исторически музей под ръководството на д-р Иван Христов откри изключително добре запазен участък от римския път, свързващ градовете Упия Ескус (с. Гиген, Плевенско) – Филипополис (Пловдив).

Пътят е широк 7 м и е разположен близо до източната крепостна стена на крепостта Состра. Това е най-добре запазената пътна настилка от времето на римските императори в България. Пътят е оформен с осова линия, банкет състоящ се от добре обработени каменни блокове, които го превръщат в истинска магистрала за античността.

Сред важните открития на експедицията на Националния исторически музей е откриването на най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена от войниците на Втора матиакска кохорта (военно подразделение от 1000 човека) в средата на II в. Стената е широка близо 2 м и е ограждала площ от 19 дка. Първото построяване на крепостта е станало със заповед на императора Антонин Пий около 147 г. – факт, който се подтвърждава и от надпис, изсечен върху каменен обелиск, открит във вътрешността на Состра. Освен крепостната стена археолозите са открили и рова на ранния военен лагер. Той е широк 5 м, дълбок 2 м и е представлявал сериозно препятствие за нападателите на римския кастел.

Посетителите на археологическия обект могат да разгледат консервираната крепостна стена от 3 век, проучените представителни сгради във вътрешността на обекта и близко разположената раннохристиянска базилика от 5 век – „Св. Георги”.

Проучванията на Состра ще продължат до 24 септември 2010 г., когато екипът на д-р Христов ще възобнови проучванията на тракийската владетелска резиденция на вр. Кози грамади в Средна гора.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=8&id=23025

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Тук не мога да се съглася съвсем. Т.е. като откритие е значим и сензационен от историческа гледна точка. Че обекта е изцяло сензационен...няма как да се каже сензационен нито значим. То като цяло и обект не може да се нарече. в смисъл намерени са следи от човешка дейност и е доказано че там се е добивало мед, супер. По тая логика можем да докажем че да речем че траките са добивали камъни от Стара Планина и става значим обект.

Аз съм от Стара Загора и знам че последните 25-30 години градът и най-вече музеят не са се старали по ниакъв начин "обектът" да стане, значим, популярен, посещаван известен и т.н. Има много обекти в града който могат да бъдат много по значими от туристическа гледна точка, и не се прави нищо за тях. А иначе публична тайна е че 99 % от музейте в България не се опитват да накарат посетителите да ходят при тях, а си мислят че те са толкова важни и интригуващи че едва ли не туристът трябва да ходи и издирва музеят. Адски погрешно мнение

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук не мога да се съглася съвсем. Т.е. като откритие е значим и сензационен от историческа гледна точка. Че обекта е изцяло сензационен...няма как да се каже сензационен нито значим.

Все пак това е най-старият рудник в Европа,само това е достатъчно за да е значим като туристическа дестинация :post-70473-1124971712:

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добиването и преработката на метали е основен покател за икономическо, а от там и за културно развитие. Статията на Зитко е много интересна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абсолютно! А музеят в Стара Загора е един от най-дълго строените (има няма 15 години) тай че е достатъчно хората да се избият да го взлязат... Не всъшност сега музеят е много добър и страшно ми харесва, но има и други рудници не само в България но и в Европа.

И не съм съгласен първо че е най-стария и второ че може изобщо да се каже точно колко стар. Да този рудник е започнал дейност през 6527 година преди н.е. на 9 май в 10:15 минути. Изследвания с такава точност са характерни за специалното соц време когато с. "Малка чукотка" и с. "Плоска мотика" са спорели кой е използвал първи шмергела през 1950 :vertag:

Дори да се използва датиране на нещо с Въглерод 14 той дава отголонение от едиси колко си десетки години + -. А да не говорим колко трудно ще датират използвана руда.. малко или много е твърде несириозно. За сметка на това можем да кажем че е най-големият "известен" рудник от такъв тип, но само толкова

Обекта е интересен само от гледна точка на това че през 6-то хилядолетие се е добивала мед, че е бил един от първите рудници, и че медта от него се е използвала за направата на сечива открити там, там и там откъдето да се проследят търговските контакти в миналото, но смятам че това трябва да стане на базата на сериозен анализ а не като се сравняха нещата преди 40 години: "това е светло жълто, в Силистра също намерихме светло жълто значи са от една кариера..." Не съм сигурен че има нужда към момента в такъв обект да се инвестира. Има много по значими обекти който се нуждаят от финансиране. Туристите ще видат повече интересен материал на ХаджиПенчовият балкан отколкото на този обект :crazy_pilot:

Редактирано от roca
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Представят нови тайни от разкопките на царските бани Аква Калиде

.

Наскоро приключилите разкопки в Бургаските минерални бани разкриха нови тайни за античната и средновековна крепост Аква калиде – Термополис и нейните прочути в древността минерални бани, съобщи директорът на Регионалния музей в Бургас н.с.Цоня Дражева. След тригодишни проучвания най-после беше открита крепостната стена на града и северният вход към нея. Така бяха потвърдени сведенията на византийския летописец Прокопий в трактата „За строежите”, който описва строителната дейност на император Юстиниян І (527-565г.) за защитата на града Акве калиде и прочутите бани с крепостна стена:

“Там не много далеч от града бликат извори от естествена топла вода, които образуват от само себе си бани за тамошните хора. Обаче на това селище, останало от старо време неукрепено, по-раншните императори гледали с пренебрежение, ако и в съседство с него да се поселили варварски племена и да го посещавали болни, които с риск на живота си получавали там облекчение . Сега обаче имп. Юстиниян го оградил със стени и направил лекуването безопасно.” Откритата крепостна стена е с дебелина 2,60 м, а при северния вход достига до 4,85 м. Тя е с монолитен градеж от обработени каменни блокове и редове от тухли, споени с хоросан. Стената ограждала крепостта от всички страни, но най-добре запазена е в североизточната й част.

Тук, близо до входа, бяха открити пет оловни печата, с които са били подпечатвани документи от кореспонденцията на военни и административни лица през Х-ХІ век. Разчитането на длъжностите им - императорски протоспатарий, хартуларий и генимат /чиновник, който събира държавните налози, данъци/, показва, че крепостта е имала важно военностратегическо и административно значение на главния път през Балкана от север към византийската столица Константинопол. Това се потвърждава и от исторически сведения на византийските хронисти. (Ана Комнина, „Алексиада”, „Гръцки извори за българската история”, т.VІІІ, с.53). През 1093г. византийският император Алексий І Комнин води война с нахлуващите от североизток кумани. За да спре нападенията им по Черноморския път към столицата Константинопол, той разполага част от войската си да охранява проходите в най-източната част на Стара планина. Друга армия императорът оставя в стратегически резерв в крепостта Терми (античната Акве калиде).

Открит беше и малък бронзов печат с латински надпис, който вероятно е свързан с престоя в средновековната крепост и баните на латинските рицари на Хенри Фландърски през 1205 г.

Проучванията на голяма църква от VІ – ХІV в. в централната част на крепостта дава нови сведения за важността на града и като религиозен център. Тук беше открит рядък вид бронзов кръст – „енколпион” от ХІ в, донесен от Ерусалим. През 2010г. приключи проучването на останките от дъното на пресъхналия стар извор. Открити са над 200 антични монети, накити и култови предмети. Най-ценните находки са : тракийска култова брадвичка от сребро и камея от пръстен с гравиран царски орел в хералдична поза.

Интересни резултати даде разчитането на монетите, 2/3 от които са автономни бронзови монети, сечени в близките антични градове: Аполония - Созопол и Месембрия - Несебър. Очевидно е, че въпреки честите военни спречквания между тях, гражданите им еднакво ценяли лечебните извори на Аква калиде и почитали техните покровителки - Трите нимфи.

При разкопките на баните беше разкрита източната част, наричана вестибюл, от който се преминавало към залите с басейните. За пълното им разкриване голяма пречка сега са полуразрушените сгради на бившата поликлиника, чиито основи са стъпили направо върху старите зидове. Ето защо е необходимо тяхното демонтиране и отстраняване, за да се обезопасят и проучат изцяло минералните бани, които са просъществували без прекъсване цели седемнадесет века, което ги прави уникални за територията на България. Археологическите разкопки се проведоха под ръководството на научен екип: ръководител н.с. Цоня Дражева и зам. ръководител д-р Димчо Момчилов. Те са финансирани от Община Бургас в размер на 50 хил.лв. Откритите културни ценности с национално значение след реставрацията им, ще бъдат изложени в Археологическата експозиция на 18 май 2011г. - Международния ден на музеите.

Снимки

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко библейска археология. Първата статия е посветена на стелата на моавитския цар Меша (Меса) от ІХ в. пр.н.е.

http://www.cojs.org/pdf/house_of_david.pdf

Втората визира още една стела вероятно на арамейският цар Хазаел, владетел на Дамаск от ІХ в. пр.н.е., открита край Тел Дан.

http://cojs.org/cojswiki/Tel_Dan_Stele,_c._840_BCE

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

АРХЕОЛОГИЈА

Виното е старо 6.000 години

Винарница стара 6000 години е откриена во пештера во Ерменија, во близина на планината Арарат. Научниците откопале алати за производство на вино, опкружени со садови за складирање на течноста - најстар доказ за производство на вино од грозје. - Луѓето овде правеле вино многу пред тоа да го практикуваат египетските фараони. Ова е првпат да имаме целосна археолошка слика за производството на вино старо 6100 години - изјави Георги Арешејн, агеолог и лидери на истражувањето. Меѓу пронајдените предмети е кошница за грозје, остатоци од грозје, од лоза, примитивна преса, глинен ќуп кој, најверојатно, се користел за варење, неколку парчиња земјени садови во кои се чувало виното, па и чаша и бокал од кои се пиело виното. Се верува дека винарницата била поврзана со погребните ритуали бидејќи во близина биле пронајдени многубројни гробови.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=1&EditionID=2213&ArticleID=154495

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Симеон Дянков обеща пари за Шуменска крепост и Голямата базилика

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обеща средства за реставрацията на Шуменска крепост. Пари ще има и за Голямата базилика в Плиска, който е един от културно-историческите обекти с национално значение.

Това стана ясно при посещението му днес в Шумен. Дянков, който бе придружен от министъра без портфейл Божидар Димитров, бе посрещнат на входа на Шуменската крепост от областния управител Димитър Александров. На срещата присъства и кметът на Шумен Красимир Костов.

„Решихме да изберем няколко обекта от голямо национално значение и идеята е в тях да влезе по-голям финансов ресурс веднага. Голямата базилика ще е един от тези обекти, за които в следващите 2-3 месеца ще се подготвя масирано финансиране, така че да стане много по-добре отколкото е сега. Велики Преслав може би ще е един от тези обекти“, каза Симеон Дянков. След като разгледа крепостта над Шумен и след консултация с Божидар Димитров той обяви, че ще бъде хубаво да се довърши цялата източна стена, като се направят още зъбери. „В момента виждаме, че са позволени 4 до 5 зъбера на крепостната стена, поне за мен и за експерта Божидар Димитров има смисъл да се довърши цялата стена. Средствата за този тип обекти не са толкова големи и каквото ми кажат, мисля, че може да се намери. По-скоро е въпрос да се убедят регулаторите – Националният институт за паметниците на културата, че това е възможно да се направи“, каза министърът.

По-късно днес Дянков ще се срещне с шефовете на музеи в Шуменско, за да обсъдят кои исторически обекти имат изготвени проекти и имат нужда от финансиране.

http://shum.bg/index.php?item=56655

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проф. Овчаров представи две нови находки

До 15-ти февруари трябва да се кандидатства за изграждане на посетителския център на Перперикон. Аз съм оптимист, но, разбира се, очаквам една подкрепа и помощ от страна на правителството, за да може Перперикон, който е един от водещите паметници в страната, да заеме своето място. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на БГНЕС.

Той съобщи, че на 1 март по повод националния празник на България в ЕП ще бъде показан филм за Източните Родопи, като акцентите ще бъдат Перперикон и Татул. Сега ще се кандидатства за средства по ОП "Регионално развитие".

Проф. Овчаров представи две нови находки. Едната представлява накит аграфа, който датира от около 4 век. Бижуто се е използвало при церемонии, като е прикрепяло дрехата на притежателя си в раменната част. Според откривателя си, предметът показва блясъка, който е имал Перперикон през късната римска епоха. Вторият предмет е пирамидален печат, чиято отпечатваща част е от кост, което се среща за първи път на Перперикон. Печатът е датиран от 10-11 век. Проф. Овчаров предполага, че има връзка между този предмет и оловния печат на патриция Теодоракан.

http://shum.bg/index.php?item=56866

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Кабинетът набляга на финансирането на исторически паметници

През тази годината плановете на правителството са насочени върху няколко пилотни проекта в областта на туризма, които ще популяризират средновековната история на България. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Сред тях са проекти в област Шумен, Трапезица, Царевец, Созопол, крепостта Баба Вида във Видин. Според първоначални разчети около 15 млн. лева от бюджета ще бъдат отделени за тези пилотни проекти за финансиране на археологически дейности и за инфраструктура. Към тази сума се включват и 10 млн. лева за проекти за центъра на София. Извън тези средства са предвидени и евроинвестиции, както и по 10 млн. лева годишно по ресорна норвежка програма.

Вицепремиерът Дянков припомни, че бюджетът за рекламата на туристическите обекти за тази година е в размер на 42 млн.лева.

http://www.horemag.bg/show.php?storyid=1027939

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Археологически находки ще красят новото метро в гр. Солун

Над 2000 археологически находки са открити за четири години по време на строителството на метрото в Солун. Сред находките са и 375 гробници от елинистичния и римския периоди, в които са открити сребърни и бронзови монети, златни и сребърни украшения и бронзови огледала. Една от най-интересните е тройна базилика от ранното християнство, украсена с мозайка от V век. Най-интересните експонати ще бъдат експонирани в станциите на метрото след неговото завършване.

http://www.horemag.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

де да бяхме и ние така внимателни към археологическото си наследство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За разкопките уж обещаха и в София да ги запазят. Втори е въпроса, че у нас в София едно метро не може да направим, а гърците вече и в Солун правят. То и в Пловдив ако почнат и при нас ще излязат нови неща, ама едва ли ще стане рано и скоро.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За разкопкиге уж общаха и в София да ги запазят. Втори е въпроса, че у нас в София едно метро не може да направим, а гърците вече и в Солун правят. То и в Пловдив ако почнат и при нас ще излязат нови неща, ама едва ли ще стане рано и скоро.

Уж щяха да експонират западната порта... Ама само на ужким се оказа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За разкопкиге уж общаха и в София да ги запазят. Втори е въпроса, че у нас в София едно метро не може да направим, а гърците вече и в Солун правят. То и в Пловдив ако почнат и при нас ще излязат нови неща, ама едва ли ще стане рано и скоро.

В Пловдив ще бъдат изложени трако-болгарски артефакти от ХХХVІІІ век пр.Орфей.bigwink.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Пловдив ще бъдат изложени трако-болгарски артефакти от ХХХVІІІ век пр.Орфей.bigwink.gif

Пловдив защастие няма нужда от метро. Иначе ако трябва да се копае, си е живо загробване на инвестицията - при положение, че римският Филипопол е поне десет пъти по-голям от римска Сердика, то метрото ще се изгради кога цъфнат налъмите.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Четвърта национална археологическа изложба

На 14 февруари се открива четвъртата национална археологическа изложба

За поредна година Националният археологически Музей (НАИМ-БАН) в София е основен инициатор и домакин в представянето пред широката общественост на най-впечатляващите археологически открития от изтеклата година. Изложбата „Българска археология” се превърна в една великолепна традиция на археологическата общност от цялата страна. Събитието се очаква с голяма интерес, както от специалистите, така и от широката публика. Откриването на изложбата е насрочено за Деня на археолога: 14-ти февруари. Мястото на срещата е също традиционно и добре известно: Залата за времени експозиции на Националния археологически Музей.

Това четвърто издание на най-голямата временна изложба, посветена изцяло на археологическите открития, се реализира с подкрепата на Министерство на Културата на Република България и съдействието на Българската Народна Банка. Съорганизатори на „Българска археология 2010” са НАИМ-БАН и 24 музея от страната – регионални, археологически, исторически и други общински музейни структури: РАМ-Пловдив, РИМ-Кърджали, РИМ-Хасково, РИМ-Ямбол, РИМ-Сливен, РИМ-Бургас, АМ-Варна, РИМ-Добрич, РИМ-Велико Търново, РИМ-Видин, ОП „Стара София” с исторически музей, ИМ-Чирпан, АМ-Раднево, ИМ-Карнобат, АМ-Созопол, ИМ-Поморие, ИМ-Провадия, ИМ-Търговище, ИМ-Исперих, ИМ-Каварна, ИМ Пещера, ИМ-Велинград, ИМ-Самоков, ИМ-Малко Търново.

В експозицията, с великолепни материали във витрините и информационни постери до тях, са представени 50 археологически обекта от територията на България. Находките, подредени в зала „Временни експозиции” на НАМ, покриват целия хронологичен диапазон на археологията: от палеолита до Възраждането (ХVІІІ-ХІХ в.).

Открояват се уникалните костни останки от праистроически пещерни животни от обектите „Козарника” и „Редака”, Белоградчишко. Много добре са представени и селищата на първите земеделци от новокаменната епоха и невероятния бум в живота на праистроическите хора по времето на каменно-медната епоха. Сред находките от тези обекти са идоли, керамични съдове и различни сечива от селищните могили Хотница, Петко Каравелово, Провадия и Търговище, от обектите при с.Върхари, с.Сърнево, с.Хаджидимитрово, с.Деветак и под самия гр.Созопол. В зората на развитието на тракийската култура също се придобиват все повече нови данни и редки находки. Такива са представени от новооткрития богат некропол от бронзовата епоха край ямболското село Бояново и от най-северозападните краища на България – село Балей, Видинско.

Разнообразието на находките от Античността е най-голямо. Тук виждаме следите от първите металургични дейности по нашите земи, открити в рудниците на Ада тепе, Крумовградско. На лице са гробните дарове от най-старата елинска колония по западния бряг на Понта – Аполония, днес Созопол. Огромен и много впечатляващ комплекс представляват изделията, някои от тях произведения на изкуството, от римските градове в Тракия – теракотни фигури от Филипопол, култови предмети от Сердика и Анхиало. Този период на най-силен разцвет в историята ни предоставя и великолепни артефакти от гробните комплекси – монетни съкровища, златни пръстени, обеци и други накити от могилите в Сливенско и Чирпанско.

С подобаващи находки са представени и археологическите комплекси от късната античност – крепости и селища от Пещера, Самоковския край и Малкотърновско. Сериозен акцент на експозицията са ранните християнски храмове и техните реликви. Сред тях се открояват стенописите от ранновизантийската базилика в гр. Бяла и нашумелите открития, свързани с култа към Свети Йоан Предтеча, от остров Свети Иван край Созопол.

И във витрините, отделени за средновековната епоха има голямо разнообразие. Освен традиционно силните находки от българските столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, в „Българска археология 2010” виждаме множество разнообразни предмети на бита, оръжия и цели монетни съкровища от средновековните твърдини Перперикон, Кастрици, Калиакра, както и прекрасни комплекти от сребърни и златни накити и великолепни керамични съдове от некрополите при с.Топола и от самата столица Велико Търново.

С ІV-та Национална археологическа изложба „Българска археология 2010” реално завършва археологическата кампания за изтеклата година. Чрез тази богата и атрактивна експозиция археологическата общност в България гордо представя пред обществото плодовете на своя труд и доказва за пореден път, че носи огромна част от отговорността за изследването, социализирането и опазването на културното наследство на българите.

http://www.sozopol.org/четвърта-национална-археологическа-2683.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Археологи нашли более 200 поселений XVI-XIV веков до н.э. к югу от Кисловодска.

Об открытии сообщил в пятницу журналистам кандидат исторических наук, археолог Андрей Белинский. «Сейчас найдено более 200 поселений, с великолепной каменной архитектурой, которые располагаются к югу от Кисловодска на территории Ставропольского края, КЧР и КБР на высотах, что очень важно, от 1,4 до 2,4 тысячи метров», — рассказал Белинский.

http://www.66.ru/news/science/70761/

Още за разкопките

http://www.itogi.ru/paradox/2011/4/161224.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Откриха най-древните човешки кости - на 11 500 години

Овъглените кости на тригодишно дете, живяло преди около 11 500 години откриха археолози в Аляска, съобщи АФП.Вероятно става въпрос за най-древните човешки тленни останки, откривани някога в региона, както и за костите на второто най-малко дете от ледниковия период, намирани на континента.

Находката може да хвърли светлина върху погребалните ритуали и начина на живот на хората в субарктичните райони на Северна Америка в края на последната ледена епоха.

Частичният скелет на детето е открит сред руините на древно жилище от същата епоха, близо до река Танана в Аляска.

Датирането с радиовъглерод на дърво, намерено на обекта, сочи, че кремацията на тялото на детето е извършена преди около 11 500 години.

По това време Беринговият проток, който отделя Аляска от Азия, е можело да се прекоси пеша.

Анализът на зъбите на детето, извършен от биоархеолога Джоуел Айриш от университета на Аляска, сочи, че то е биологично свързано с индианците в Америка и с жителите на Североизточна Азия.

Мястото на погребването и руините на жилището са най-древните известни досега находки от този род в субарктичните райони на Северна Америка, отбелязаха изследователите.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=796418

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...