Земя Физика 

Ето какво се случва, когато светкавицата не достигне земята

Всеки от нас обича светлинното шоу: големи заряди от електричество, насочващи се към земята. Но вероятно пропускате голяма част от шоуто.

Понякога мълнита не се движи нагоре. Credit: Elka Liot and Grégory Moulard Muscapix
Понякога мълнита не се движи нагоре. Credit: Elka Liot and Grégory Moulard Muscapix

През 2001 година изследователи от Обсерваторията Arecibo, Пуерто Рико, сканирайки небето с камера, притежаваща висока ниско-светлинна чувствителност, забелязват нещо странно: светкавиците избухват от върха на облака и се насочват директно към космоса. Траекторията им е загадъчна. Светкавиците се образуват, когато, по време на настъпващата буря, в дъното на облака се натрупва отрицателен електрически заряд. Ако се акумулира достатъчно енергия, тя се освобождава под формата на мълния, насочена към Земята. По-често, обаче, се случва електроните да останат в облака, насочващи се към горната му част, където биват неутрализирани от положителния заряд в него. Освен в този случай:


Upside Down Lightning is a Real Thing by PopSci

Климатолозите смятат, че необичайно висок вятър подтиква положителните заряди да напуснат облака и така да се освободи светкавица. Веднъж освободена, тази светкавица, наречена гигантска струя (gigantic jets) пътува, докато достигне най-близо разположения протонно-зареден обект в атмосферата – йоносферата, която е на 50 мили от повърхността.

Учените откриват тези гигантски струи най-вече в тропиците, може би защото бурите се образуват по-високо в атмосферата, с по-силни ветрове. Теоретично, тези светкавици се развиват толкова бавно, че камерата на смартфон може да ги заснеме. Но действайте бързо, те продължават само секунда – две, ако сте късметлии!

Превод: Ева Филипова

Източник: Popular Science

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts