Биология Земя 

Дърветата в Амазония произвеждат дъжд

Времето в Амазонската вечнозелена екваториална гора е особено. Една характеристика на тази необикновеност е, че два или три месеца, преди сезонните ветрове да донесат влажен въздух от океана, над територията на гората вали. Изследователите установиха, че ранната влага идва от самите дървета.

„Изучаването е довело до получаване на точни данни за нещо, което е същес-твувало на теория дълго време.“ – споделя Майкъл Келлър, горски еколог и научен изследовател на щатската горска служба, учредена в Пасадена, Калифорния, без да е бил пряк участник в изготвянето на статистиките, които по негови думи са недвусмислено доказателство.

Предходно проучване показва ранното сформиране на влага, но учените не били сигурни за неговата причина. „Вижда се само водно изпарение, но без да се знае как се формира“ – споменава Ронг Фу, учен, занимаващ се с климатичните промени към Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Сателитни снимки показват, че покачването на влагата се осъществява едновременно с раззеленяването на гората или с появата на повече зелени листа, което кара изследователите да смятат, че влагата е изпарение, отделено при фотосинтеза в процес, познат като транспирация (отделяне на образувана водна пара от малки пори, разположени върху лицевата част на листото).

Фу вярва, че е възможно растенията, отделяйки/като отделят голямо количество влага, да са причина за образуването на облаци с ниско ниво на елевация, но за такива твърдения се нуждае от конкретни данни, за да свърже двете явления.

За доказване на връзката между тях, Фу и нейните колеги наблюдавали изпаренията над Амазония с помощта на сателита на НАСА „Аура“, създаден за изучаване на химическите процеси на земната атмосфера/, протичащи в земната атмосфера. Влагата, която се изпарява от океана, е с по-лека маса от изпаренията на растенията поради факта, че при този процес водните молекули, съдържащи деутерий (тежък изотоп на водорода, съставен от един протон и един неутрон),  остават на територията на океана, докато при транспирация растенията използат вода от почвата и я канализират в атмосферата, без да се наруши изотопната структура на водорода.

Сателитът на НАСА откри, че ранната влажност, образуваща се над вечнозелената гора, е наситена с деутерий. Според Фу тя е „прекалено наситена (нужда от синоним на „наситена“, съответстващ на научното й значение), за да се обясни с изпаренията от океана“. Нивото на веществото е дори най-високо в края на сухия сезон, когато раззеленяването, характеризиращо се с фотосинтеза, е най-всеобхватно.

Дъждовните облаци, чийто източник са дърветата в Амазония, могат да са причина за други изменения във времето. Когато тези облаци произвеждат дъжд, температурата на атмосферата се покачва, като по този начин въздухът се издига и започва да циркулира. Фу и нейните колеги коментират в доклад, че тази циркулация може да предизвика промяна в поведението на вятъра, което от своя страна ще извлече повече влага от океана.

Учените и преди са проучвали връзката между дърветата и дъжда в Амазония. През 2012 година такова изследване разкрило, че дърветата подготвят атмосферата за дъжд, като отделят малки солни частици, което пък противоречи на новата конста-тация, че растенията имат голям принос за дъждовния сезон, направена от Скот Салеска – еколог към Аризонския университет в Тускон, който не е участвал пряко в проучването. „Деутерият е уличаващото вещество, което разкрива значимостта на участието на растенията в процеса“,  добавя Скот.

Според Салеска разкритията пряко засягат дебата относно ролята на растенията в метеорологичните изменения, като дават сведения, че дърветата са не само пасивни реципиенти, но и активни участници в регулирането на дъжда. Ако това е положението в Амазония/случаят в Амазония е такъв, учените трябва да отделят внимание на обезлесяването при определянето на времето/предсказването на времето по райони. Справянето с този проблем ще представлява голяма стъпка при предотвратяването на суша.

В бъдеще Фу ще изучава вечнозелените гори в Конго, за да види дали процесът  се повтаря и там.

Превод: Лаура Сани

Източник: Science

Редактор: София Енчева

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts